Könyvesboltot nyit a Google

Ősszel nagy lesz a mozgolódás az elektronikus könyvek piacán – derül ki a New York Times beszámolójából. Az egyik fontos fejlemény, hogy a Sony után egy újabb komoly szereplő, az Amazon.com rukkol elő egy e-papír alapú könyvolvasó készülékkel októberben. A Kindle névre keresztelt gépet – amely 400-500 dollárba kerül majd – hosszas előkészületek és némi késés után hozza forgalomba az internetes kereskedővállalat. Különlegessége – és emiatt várnak áttörést tőle –, hogy vezeték nélküli kapcsolaton keresztül közvetlenül lehet rá letölteni köteteket az Amazon.com e-book-boltjából. A Kindle-használók több napilapra is előfizethetnek ily módon.


Az Amazon Kindle prototípusa

Egy másik jelentős bejelentésre is sor kerül ősszel: a Google – a New York Times értesülései szerint – ekkor kezdi meg könyvkiadó partnerei köteteinek árusítását a Google Book Search oldalain. Az online könyvadatbázisban szereplő nem jogvédett könyveket már eddig is le lehetett tölteni PDF formátumban, de az újabb munkáknál a találati oldalon csak egy rövid idézetet dobott fel a kereső. Az internetvállalat már jó ideje kereste a megfelelő üzleti modellt a beszkennelt könyvek értékesítésére, úgy tűnik, mostanra meg is találta. Az árat – melyen osztoznak a Google-lel – a kiadók határozzák majd meg. Arról a lap nem ír, hogy milyen digitális jogkezelő megoldással védi az e-könyveket a cég, pedig ennek alkalmazása nélkül a kiadók aligha lettek volna meggyőzhetők.

A Google Book Search egyébként éppen a héten bővült ki egy új funkcióval, a My Libraryvel. Ebben a regisztrált felhasználók katalogizálhatják meglévő könyvállományukat, és így pillanatok alatt meg tudják keresni online, hogy például egy adott idézet melyik könyv melyik oldalán található. A személyes könyvtárban szereplő könyvekről lehet ismertetőt írni, lehet őket értékelni és tagelni is. A szolgáltatás szépséghibája, hogy egyelőre a beszkennelt könyvek adatbázisa igencsak hiányos, sok angol nyelvű kötetünk elektronikus lenyomatát nem fogjuk megtalálni benne – a magyar nyelvű könyvekét pedig szinte biztosan nem.

Azóta történt

Előzmények