Lassabb lesz a fájlcsere a chellón

Hirdetés

Hetek óta panaszkodnak internetes fórumokon a UPC chello előfizetői amiatt, hogy a fájlcserélő alkalmazásokban le- és feltölteni a maximális sávszélességnek csak a törekedével tudnak, miközben böngészés és egyéb célú letöltés során hasonló lassulás nem tapasztalható. A szolgáltató eddig az ügyfeleket úgy tájékoztatta, hogy csak átmeneti szükségmegoldásról van szó, melynek az a célja, hogy a tervek szerint június végéig befejeződő sávszélesség-bővítési munkálatok idején is biztosítani tudják minden előfizető számára a megfelelő hozzáférési sebességet. „Ennek érdekében szükség esetén, egyes adatforgalmi csúcsidőszakokban priorizáljuk az adatforgalmat, és elsősorban a leggyakrabban, legszélesebb körben használt alkalmazásoknak (böngészés, levelezés) biztosítunk elsőbbséget” – állt az érdeklődő előfizetőknek küldött válaszlevelekben. Mint megtudtuk: valójában csak a sávszélesség-menedzsment mikéntje átmeneti, a priorizálás – és ezzel a forgalmi csúcsidőben lassabb fájlcsere – marad.

Szűcs László, a UPC sajtókapcsolati igazgatója lapunk kérdésére elmondta: egyelőre a hálózatmenedzselő rendszer próbaüzeme folyik, melynek tapasztalatai alapján fogják kialakítani a várhatóan júliussal élesben induló alkalmazásszintű sávszélesség-kezelés pontos módszereit. Azért a sávszélesség-növeléssel egy időben került próbabevetésre a rendszer, hogy az egyenletes szolgáltatási minőséget a fejlesztés, kapacitásbővítés időszakában is biztosítani lehessen. „Ha az összes modem sebességét megnöveljük, de közben nincs még mögötte elégséges hálózati kapacitás, akkor könnyen torlódások alakulhatnak ki, és nemhogy a p2p-sek nem kapnak elegendő sebességet, de a böngésző nagy többség sem” – indokolta a lépést Szűcs. Az It.news úgy tudja, hogy a szolgáltató az egyébként igen drága, darabonként 25-50 ezer dolláros, a Cisco által szállított sávszélesség-menedzselő eszközök telepítését már tavaly megkezdte, de a hálózatkezelésre vonatkozó passzusok csak a július 1-jétől érvényes Általános Szerződési Feltételekbe (ÁSzF) kerültek bele.

A lapunk által megkérdezett távközlési szakértő szerint a UPC a forgalom alkalmazásszintű priorizálásának bevezetésével a nemzetközi trendet követi. Az, hogy a forgalom java részét adó fájlcserélő alkalmazások által csúcsidőben elérhető sávszélességet korlátozzák, külföldön már bevett gyakorlattá kezd válni, egyre több szolgáltató folyamodik ehhez a módszerhez azért, hogy az értéknövelt tartalmaknál – például streaming videó vagy audió, IPTV, IP-telefon stb. – ne legyen fennakadás. „Végül is a szolgáltató ugyanazt csinálja nagyban, mint a felhasználó kicsiben” – mondja szakember, aki szerint a tudatos netező is minimálisra állítja a p2p alkalmazások prioritását a saját gépén, hogy a sok száz szálas, akár a teljes sávszélességet elevő alkalmazás mellett is megfelelő sebességgel tudjon például weboldalakat nézni, webrádiót hallgatni, céges VPN-t használni.

A lapunk által megkérdezett szakértő szerint az alkalmazásszintű csomagkezelés egyre inkább terjedő trend, a régi idők portszintű megoldásai ma már nem működnek. Ma még a drága eszközárak miatt inkább csak gerinchálózati csomópontokon vannak ilyen eszközök, de idővel ezek is közelebb kerülnek majd a fogyasztókhoz, az elérési hálózatok csomópontjaihoz. További fejlődési fokozat lesz majd, amikor egészen a felhasználóoldali eszközbe kerül bele a sávszélesség-menedzselő intelligencia. A trend az, hogy a buta modemek helyett egyre inkább a drágább – ám egyre olcsóbbá váló – residential gateway-ek fognak majd a felhasználókhoz kerülni. Az okosabb eszköz pedig olyan IP-végpontot ad majd a szolgáltatóknak, amellyel hatékonyabban tudják majd menedzselni a forgalmat, mint eddig.

Nem dinamikus a szűrés

Most úgy tűnik – magyarázza –, hogy a UPC fixen lassítja a p2p-t. Egy prioritásalapú menedzsment például úgy működhet, hogy a fájlcsere csúcsidőben a maximum felére vagy harmadára lassul a terhelés függvényében, csúcsidőn kívül pedig maximum közeli értéket hoz. „De most, úgy tűnik, csúcsidőn kívül is van egy fix limit a teljes p2p-forgalomra, és ezt 17 és 23 óra között még szigorúbb keretek közé szorítják, legalábbis a BIX adatforgalmi grafikonjuk is erősen ezt sugallja, és a fórumokon elhangzó reakciók is erősen ezt erősítik” – teszi hozzá.

Szakértőnk gyanúját Szűcs László is megerősítette. Mint elmondta: a kezdeti tapasztalatok alapján fogják finomítani a jelenleg alkalmazott adatforgalom-menedzselési módszert – ez tekinthető tehát átmenetinek. „Várhatóan körülbelül egy hónap múlva vezetjük be ennek végleges változatát, amely a csúcsidőn kívüli időszakban biztosan nem fog már semmilyen limitet tartalmazni” – közölte.

A többiek egyelőre nem?

Arról nincs tudomásunk, hogy a priorizálás bevezetését más hazai szolgáltatónál is napirenden lenne. A T-Online kérdésünkre elmondta: jelenleg nem tervezik ilyen hálózatmenedzsment alkalmazását.

Azóta történt

Előzmények