Letolja a Linuxot az Eee PC-ről a Microsoft

Az idén forgalomba kerülő Eee PC-k nagyjából kétharmada Windows XP operációs rendszerrel telepítve kerül majd a vásárlókhoz, legalábbis ezt várja a mininoteszgépet gyártó Asustek Computer. A vállalat a tavaly nyári Computexen lebbentette fel a fátylat az akkor teljesen egyedinek és különlegesnek számító koncepcióról, mely egy mindenki számára könnyen használható, tanulásra, játékra és munkára egyaránt alkalmas, ezzel együtt rendkívül olcsó notebookot takart.

Az Eee PC (a név az Easy to learn, Easy to work, Easy to play szlogenből képzett mozaikszó) végül tavaly csak 300 000 példányban került forgalomba, idén viszont nagyjából ötmillió készül a kis gépből, mely az Asustek eddigi bevallottan legkeresettebb, legsikeresebb terméke. A legfrissebb hivatalos információk szerint az ötmillióból körülbelül hárommillióra Linux helyett Windows XP operációs rendszer kerülhet.


Az Eee PC speciális linuxos kezelőfelülete...

Az Eee PC sorozat első tagja, a 701-es modell az eredeti koncepciónak megfelelően egy erre a gépre átalakított, egyedi kezelőfelületet kapott Linux operációs rendszerrel (egy Debian-alapú Xandros disztribúcióval) került a boltokba, a gép flashmemóriás háttértárára a gyártó különböző ingyenes kommunikációs és irodai alkalmazásokat, segédprogramokat és játékokat is elhelyezett.


...és ami alatta van

Bár a PROHARDVER! tesztje szerint az Eee PC linuxos szoftverkörnyezete tökéletesen szolgálja a gép eredeti rendeltetését, már a kezdetek óta tudható volt, hogy a notebooknak lesz olyan változata is, mely Windows operációs rendszerrel (a rendszerkövetelmények miatt egyelőre XP-vel) érkezik. „Nagyjából hatvan százalékukra telepítünk Windows XP-t” – számszerűsítette az arányt a minap egy konferencián Jonney Shih, az Asustek elnöke.

Elemzők szerint a Microsofttal kötött egyedi szerződésnek köszönhetően a gyártó és a felhasználók egyaránt jól járnak majd, az Eee PC-re kerülő Windows XP licenc ugyanis nem drágítja meg lényegesen a konfigurációkat (a windowsos gépek a Reuters tudósítása szerint nagyjából 400 dollárba kerülnek majd, ennél márpedig a jelenlegi, linuxos változat sem olcsóbb lényegesen). „A windowsos Eee PC vonzóbb ajánlat lehet a vásárlók számára, az emberek ugyanis nem szoktak hozzá a Linux-alapú számítógépek használatához” – emelte ki az új konstrukció legkézenfekvőbb előnyét a JP Morgan egyik elemzője.


Ez már az új, nyáron érkező Eee PC változat

Az Eee PC várhatóan április első hetében kerülhet a magyarországi boltok polcaira. Arról egyelőre nem kaptunk hivatalos tájékoztatást, hogy a honi piacra mikor kerül Windows XP-vel ellátott változat, és egyelőre azt sem tudni, hogy itthon mennyibe fog kerülni a mininotebook.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények