A volt keleti blokkban brillírozott az Asus

Eladásait tekintve tavaly régiónkban teljesített a legjobban Tajvan egyik legdinamikusabban fejlődő noteszgépgyártója, az Asustek Computer, mely Asus márkájú hordozható számítógépeivel hosszú évek óta képviselteti magát a magyar piacon is. A cég 2007-es magyarországi forgalma alapján, előzetesen kalkulált 12,3 százalékos piaci részesedésével elsőként állhatott fel az értékesítési rangsor dobogójának harmadik fokára, ezzel olyan jelentős, évek óta sikeres márkákat megelőzve, mint a HP vagy a Dell. Az Asus tavaly nyitotta meg magyarországi irodáját.

Az IDC frissen közzétett adatai szerint a tajvani gyártó 2007-ben világpiaci szinten 60 százalékkal tudta növelni eladásait, ezzel a gyártók globális rangsorában a hetedik helyet szerezte meg. A növekedés Közép-Kelet-Európában érte el a legnagyobb mértéket, itt 104 százalékkal több Asus notebook fogyott, mint 2006-ban, miközben a teljes piac 66,1 százalékkal bővült. Ebben a régióban minden ötödik eladott noteszgép az Asus logóját viselte tavaly.

A cég január végi évértékelő bankettjén kiderült, hogy az Asustek Computer a tavalyi eredményekhez viszonyítva idén ötvenszázalékos nettó árbevétel-növekedéssel számol, a vállalat összbevétele az előirányzott tervek szerint év végére elérné a 10,5 milliárd dollárt. Jonney Shih elnök szerint ennek az összegnek nagyjából a felét a noteszgépüzletág termeli majd ki 2008-ban, amihez a gyártási-szállítási volumen körülbelül 30–40 százalékos növekedése adhatja az alapot. Ha a vállalat képes hozni a tervet, jó esélye van rá, hogy elcsípje a noteszgépgyártók globális versenyében a darabszám szerinti hatodik pozíciót, ezzel növelve a márka általános ismertségét, befolyását. A gyártó egyik sikerterméke lehet idén a tavaly bemutatott mini notebook, az Eee PC.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények