A Microsoft elismerte, hogy hibázott

A Microsoft elismerte, hogy hibázott az Office 2003 harmadik szervizcsomagjában bevezetett korlátozások kommunikálásakor. Amint arról lapunk is beszámolt, a tavaly szeptemberben kiadott pakk automatikusan blokkolja egyes régebbi Lotus Notes, Corel, Excel, PowerPoint és Word dokumentumok elérését – erről egy terméktámogatási értesítőben számolt be a szoftvercég. Az anyagban az is szerepel, hogy a tiltást miként lehet feloldani: ehhez bele kell nyúlni a regisztrációs adatbázisba.

A Microsoft most elnézést kért mind a felhasználóktól, mind az érintett cégektől. Az előbbiektől azért, mert bonyolult és hozzáértést igénylő megoldást ismertettek csak a probléma megkerülésére. Mint kiderült, azért, mert alábecsülték azoknak az ügyfeleknek a számát, akiket érint a korlátozás. Az utóbbiaktól pedig azért, mert tévesen azt sugallták, hogy a blokkolt fájlformátumok biztonsági kockázatot jelentenek, holott valójában az ezeket kezelő Office-modul sebezhető. A Corel a múlt héten, amikor sajtónyilvánosságot kapott az eset, nyilvánosan háborgott is a mai napig használt .cdr formátum gyanúba keverése miatt.

Azóta átírták az értesítőt – a magyar nyelvű változat egyelőre a régi (lásd a hivatkozást az első bekezdésben), ezért linkelünk az angol eredetire –, amelyben négy letölthető fájllal teszik egyszerűbbé a korlátozások feloldását, illetve újbóli visszaállítását. „Az adminisztrátoroknak továbbra is azt javasoljuk, hogy a korábbi registry-javítást használják. Az érintett otthoni felhasználóknak viszont a letölthető javítás való” – mondta a ZDNet-nek Reed Shaffer Office-ért felelős termékmenedzser. Az új értesítőben a hiba leírását is kijavították: a szövegben már nem az szerepel, hogy a fájlformátumok jelentenek biztonsági kockázatot.

Azóta történt

Előzmények