Megépíti a Csillagkaput a Microsoft

Regisztráció nélkül is elérhető mától a ChatGPT, miközben a Microsoft és az OpenAI egy 100 milliárd dolláros adatközpont-projekt keretében építik meg a Stargate nevű AI-szuperszámítógépet.

A Microsoft, az OpenAI és Sam Altman kapcsán mostanában óránként történik valami, vagy még annál is sűrűbben. Mától például a ChatGPT regisztráció nélkül is elérhető, legalábbis az ingyenesen használható változata.

Az OpenAI változtatott továbbá a kockázati alapján, így ígérete szerint annak többé nem Sam Altman a tulajdonosa vagy az irányítója.

A The Information jelentése szerint pedig egy 100 milliárd dolláros adatközpont-projektbe kezd a Microsoft és az OpenAI, amelynek keretében megépítik a Stargate nevű AI-szuperszámítógépet is. Ez 2028-ban állhat szolgálatba, és csak az egyike lesz azoknak, amelyek a következő 6 évben épülnek, 5 fázis során. Állítólag már a harmadik fázisban tartanak, a drága AI-chipek beszerzése is hamarosan kezdődhet.

Mivel az AI-őrület egyre nagyobb mértéket ölt, az AI-adatközpontok iránt is kilőtt a kereslet, hiszen ezek a haladóbb feladatokat jobban ki tudják szolgálni.

A jelentés szerint a Microsoft által finanszírozott projekt százszor költségesebb lesz, mint az eddigi legnagyobb adatközpontjai. Az összes költség több lehet, mint 115 milliárd dollár.

Azóta történt

Előzmények