Személyes adatokat csempész a zeneszámokba az iTunes

Amint arról lapunk is beszámolt, az Apple tegnap megkezdte a másolásvédelem nélküli zeneszámok árusítását iTunes zeneboltjában (amely Magyarországról továbbra sem használható). Röviddel a bejelentést követően az Ars Technica felfedezte, hogy a DRM-mentes dalok a vásárló azonosítására használható személyes adatokat – a nevet és e-mail címet – tartalmaznak. Ezek segítségével az Apple könnyedén megtalálhatja azokat, akik a zeneáruházban vásárolt zenéket fájlcserélőkre töltik fel. Később kiderült, hogy nem csupán a másolásvédelem nélküli, hanem a DRM-mel ellátott iTunes-számokban is megtalálható a beágyazott azonosító. Mivel ezeket megosztani sok értelme nincsen, a szaklap munkatársai is elbizonytalanodtak: vajon mi célja lehet az Apple-nek a számok megjelölésével.

A kérdésre eddig nem érkezett válasz, pedig időközben a sajtó felkapta a hírt. Többek között a BBC online is megkereste az ügyben a vállalatot, ám az továbbra is hallgat. Időközben viszont az is kiderült, hogy a vásárlóra utaló adatok nem csupán konvertáláskor vesznek el, de egy egyszerű editorral át is írhatók.

Az Apple egyébként azt reméli, hogy az év végére az iTuneson elérhető 5 millió dal több mint fele másolásvédelem nélkül lesz megvásárolható. Mivel eddig csupán az EMI-jal sikerült megállapodni a DRM-mentes dalok terjesztéséről, egyelőre csak az e kiadóhoz tartozó zenekarok és előadók – többek között a Coldplay, a Rolling Stones, Norah Jones, Frank Sinatra és a Pink Floyd – alkotásainak egy része vásárolható meg az áruház iTunes Plus névre keresztelt szekciójában.

A másolásvédelem nélküli zeneszámok darabja 1,29 dollárba kerül, 30 centtel többe, mint a védett muzsikák. A korábban vásárolt dalok szintén egyenként 30 cent, albumonként 3 dollár fejében cserélhetők le DRM-mentes verzióra. És noha az mp3 helyett továbbra is az AAC formátumot használják – amellyel nem minden hordozható lejátszó birkózik meg –, a kódolás jobb, közel CD-minőségű, 128 kbps helyett 256 kbps.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények