Csak egy dollárt keres, mégis az Apple vezére a legjobban fizetett cégvezető

Tavaly az Apple vezérigazgatója volt a legjobban fizetett cégvezető az Egyesült Államokban – derül ki a Forbes magazin által összeállított toplistából, amely a legnagyobb 500 amerikai vállalat első embereit rangsorolja a nekik kifizetett összegek csinossága alapján. Igaz ugyan, hogy Steve Jobs papíron – a nagyvállalatoknál nem szokatlan módon – mindössze egy dollár éves fizetést kap a cégtől, mégsem kopott fel az álla, mert részvényalapú juttatásokból 646,6 millió dollár (kurrens árfolyamon számolva körülbelül 116,4 milliárd forintnak megfelelő összeg) ütötte a markát, kétszer annyi, mint az Occidental Petroleum olajvállalat fejének, Ray Iraninak, aki a második helyen áll.

Tény: az Apple-nek mostanában jól fut a szekere. Az iPod- és Mac-gyártó múlt héten közzétett második pénzügyi negyedéves gyorsjelentésében meggyőző számok szerepelnek: az árbevétel 21 százalékkal, 5,26 milliárd dollárra, a profit pedig 88 százalékkal, 770 millió dollárra nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A tíz legjobban kereső CEO között két másik informatikai vállalat vezetője is szerepel. Terry Semel, a Yahoo főnöke az ötödik helyet szerezte meg 174,2 millió dolláros éves javadalmazásával, Michael Dell, a róla elnevezett PC-gyártó feje pedig 153,23 millió dollárral a hatodikat.

A Forbes adatai szerint egyébként az 500 legnagyobb amerikai vállalat vezetőinek összesített fizetése tavaly 38 százalékkal, 7,5 milliárd dollárra nőtt, ami átlagosan 15,2 millió dollárt jelent fejenként. A juttatások 48 százalékát tették ki a részvényopciók, amelyek lehívásából az átlagos nyereség 7,3 millió dollár volt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények