Tajvanból jelentjük: nyomulnak az olcsó és kicsi laptopok


A százdolláros (jelenleg 176 dolláros) laptop
Csak szeptemberben kezdik meg a százdolláros laptop sorozatgyártását – tudtuk meg a tajvani Computex szakkiállításon. A mai nap vezető híre az Asus noteszgépének bemutatkozása volt, de a százdolláros laptop is megjelent a kiállításon. A XO névre keresztelt hordozható számítógépet a processzort szállító Advanced Micro Devices (AMD) standján állította ki a gyártással megbízott Quanta Computer. A cég képviselője megerősítette, hogy a fejlődő országok iskoláiba szánt zöld masina árát egyelőre 176 dollárig tudták leszorítani, de eddig nem is készült sok, csupán 3000 darab. Ezeket kapta meg az első tesztprojekt keretében néhány uruguayi, nigériai és thaiföldi iskola.

A Laptopot Minden Gyermeknek (OLPC) programot két évvel ezelőtt, 2005 elején hirdette meg Nicholas Negroponte, a massachusettsi műszaki egyetem médialaborjának vezetője, aki szerint az olcsó hordozható számítógép bevezetése az oktatás minőségének látványos javulását hozhatja a fejlődő országokban, ahol – legalábbis a célkitűzés ez – az általános és középiskolák tanulói, valamint tanáraik juthatnak majd hozzá. Az ambiciózus tervet – mely összesen több százmillió gép eladásával számol – felkarolta az ENSZ és a Google is.


Elöl Negroponte, hátul a Quanta gépe

A XO – melynek működő prototípusa először a világszervezet tuniszi csúcstalálkozóján mutatkozott be 2005 novemberében – nem tartalmaz semmiféle mozgó alkatrészt; a 366 MHz-en üzemelő AMD processzor mellett flashmemória alkotja a háttértároló-rendszert, melyre egy egyedi, Linux-alapú operációs rendszer került. A gép USB-csatlakozókkal és vezeték nélküli hálózati vezérlővel is rendelkezik. Az eredeti koncepció része volt egy kurblis akkumulátortöltő is, amellyel szükség esetén biztosítható lett volna a gép átmeneti áramellátása, de ezt az ötletet később elvetették. Ehelyett egy expanderre emlékezető vésztöltő jár majd az ősszel sorozatgyártásba kerülő géphez.

A Quanta a standon bemutatta annak a notebooknak a prototípusát is, amelyet a százdolláros laptop ihletett, de amelyet nem az OLPC program keretében, hanem kereskedelmi forgalomban árulnának, elsősorban iskoláknak. Ez a gép hétcolos LCD kijelzőt kapott, AMD Geode processzorra épül és ugyancsak flashmemóriás adattárolót használ. A CL2 kódnéven fejlesztett noteszgépet nem kell ventilátorral hűteni, ezért teljesen zajtalanul működik, egy akkutöltéssel akár 6 órán keresztül is. A teljesítménye internetes böngészésre és általános alkalmazások futtatására elég, játszani, DVD-filmet nézni nem lehet rajta. Bár az operációs rendszer választható, a kiállított modellen Windows futott. Ami pedig az árat illeti, a cél 250 dollár alá menni.

Azóta történt

Előzmények