Egyre csak drágul a százdolláros laptop

Az ún. százdolláros laptop projekt mögött álló nonprofit szervezet a múlt héten elismerte: még távolabb kerültek az eredetileg kitűzött árszinttől, és a sorozatgyártás beindulása is csúszik – jelentette a Reuters. Mindez lassan megkérdőjelezi az ígéretes és az ENSZ által is felkarolt, ám gyakran kritizált és rendkívül lassan megvalósuló koncepció életképességét.

A One Laptop per Child (OLCP) alapítvány bejelentése szerint a XO névre keresztelt masina ára – egyes összetevők, többek között a szilícium és a nikkel árának emelkedése, valamint a vaultaárfolyam-változások miatt – a májusi 176-ról 188 dollárra nőtt. Ez már majdnem duplája az eredetileg megálmodott százdolláros küszöbnek. Az alapítvány szerint most az a cél, hogy az árat 190 dollár alatt tartsák.

A sorozatgyártást tavasszal még szeptemberben tervezték elindítani, majd októberre halasztották. Most kiderült: az utolsó béta hibáinak javítása miatt tovább csúszik a gyártás, novemberig. De még az utolsó őszi hónapban is csupán 40 000 darab masina készül majd, és decemberre is csak 80 000-et irányoztak elő.

A gépet a világ legnagyobb notebookgyártó vállalata, a Quanta Computer készíti. A pesszimista kommentárok szerint a XO gyártásának késése nem csak az egyedi operációs rendszer és a szoftverek tesztelésének elhúzódásával magyarázható. Valószínű – állítják –, hogy a tajvani cég a karácsony közeledtével átcsoportosította a kapacitását, és a biztos megrendelésekre koncentrál. Az OLPC ugyan több országtól is szerzett szándéknyilatkozatot a gép megvásárlására, eddig szerződést egyetlen kormánnyal sem írtak alá. Márpedig az alacsony árszint elérésének és a gazdaságos gyárthatóságnak több millió darabos megrendelés lenne a feltétele.

A XO – melynek működő prototípusa először az ENSZ tuniszi csúcstalálkozóján mutatkozott be 2005 novemberében – nem tartalmaz semmiféle mozgó alkatrészt; a 366 MHz-en üzemelő AMD processzor mellett flashmemória alkotja a háttértároló-rendszert, melyre egy egyedi, Linux-alapú operációs rendszer került. A gép USB-csatlakozókkal és vezeték nélküli hálózati vezérlővel is rendelkezik. Az eredeti koncepció része volt egy kurblis akkumulátortöltő is, amellyel szükség esetén biztosítható lett volna a gép átmeneti áramellátása, de ezt az ötletet később elvetették. Ehelyett egy expanderre emlékezető vésztöltő jár majd az ősszel sorozatgyártásba kerülő géphez.

Azóta történt

Előzmények