Elbukhat a százdolláros laptop

A világon elsőként Uruguay vásárol az ún. százdolláros laptopból – adta hírül tegnap a BBC. A dél-amerikai ország első lépésben 100 ezer darabot vesz 6 és 12 év közötti diákok számára a neonzöld masinából, és további 300 ezret rendelhet 2009-ig. A gépet kifejlesztő One Laptop per Child (OLPC) alapítvány most elismerte, hogy a XO iránti élénk érdeklődésből csak ritkán lesz konkrét megrendelés. „Nem gondoltam, hogy az állam vezetőinek kézfogása és a csekk kitöltése ennyire távol áll egymástól” – mondta némileg csalódottan a szervezet alapítója. Nicholas Negroponte azért örült az első fizető ügyfélnek, és várja, hogy más országok is kövessék Uruguay példáját. Tény ugyanakkor, hogy eredetileg az OLPC úgy kalkulált, hogy a programba bekapcsolódó országok egyenként legalább egymillió darabra adnak le rendelést – ettől a mostani mennyiség igen messze van.

XO a Computexen
XO: érdekes, de ki fog fizetni érte?

Az alapítvány által közölt hírek alapján a sajtó eddig azt gyanította, hogy a XO kellően olcsó sorozatgyártásának beindításához szükséges 3 millió darabra már sikerült vevőt találni. A mostani hír azonban ennek ellentmondani látszik. A korábbi beszámolók szerint több kormány – köztük Thaiföld, Líbia és Peru – is csatlakozott a programhoz, ám az eddig az OLPC-vel hírbe hozott országok mindegyike csupán érdeklődő volt, üzlet egyikkel sem köttetett. A legújabb hírek szerint Líbia ráadásul végül az Intel és a Microsoft közös projektjeként kifejlesztett Classmate PC-ből vásárol 150 ezer darabot – az uruguayi kormány is tesztelte ezt a gépet is. Mindez azt jelezheti, hogy az iparág nagyvállalatai legfeljebb félszívvel támogatják Negroponte programját, és inkább a maguk pecsenyéjét sütögetik.

Az OLPC értékesítési nehézségeit jelzi, hogy az utóbbi hetekben két új terjesztési modellt is meghirdettek. Noha korábban kizárólag kormányzati megrendelésekre számított az alapítvány, november 12-től az ún. „Adj egyet, kapj egyet!” akció keretében kiskereskedelmi forgalomba hozza a terméket Észak-Amerikában. E konstrukcióban a vevő két gép árát fizeti ki, de csak egyet kap meg, a másikat egy kambodzsai, afganisztáni, ruandai vagy haiti iskolásnak adományozza. Egy másik akció keretében nagyobb tételben vásárolhat bárki az általa kiválasztott ország diákjai számára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények