A hackerek sem szeretik Tom Cruise-t és egyházát

Már több mint egy hete, hogy érkeznek a híradások: egy hackercsoport folyamatos támadásokat intéz a szcientológiai egyház honlapja ellen.

Az első támadásról január 19-én érkezett a hír, amikor a magát Anonymusnak nevező hacker, a média figyelmét tudatosan magára irányítva jelentette be: megtámadja az egyház honlapját, hogy visszatántorítsa az embereket az „agymosást” végző közösséghez való csatlakozástól. A megindított DDoS (azaz Distributed Denial of Service, vagyis megosztott szolgáltatás-megtagadással járó, túlterheléses) támadás következtében az egyház honlapja le is állt egy időre.

A névtelen támadó(ka)t mostanában Tom Cruise-nak a YouTube-ra feltöltött térítő videója bosszantotta fel, ahol a garbós próféta az Igazságról beszél, s így Anonymus(ék) is feltett(ek) egy ellen-videót (Message to Scientology), amelyet azonban a YouTube működtetői az alapszabályok megsértése miatt folyamatosan letörölgetnek, de valahogy mindig újra és újra felkerül. (A félelmetes hangú videón a beszélő a honlapjukon is közölt szöveget idéz: We are Anonymous/We are legion/We do not forgive/We do not forget./Expect us. – Névtelenek vagyunk/Sokan vagyunk [Légió a nevünk]/Nem bocsátunk meg/Nem felejtünk/Jövünk.)

A többszöri sikeres támadás során a hackerek az átlagban 30 perces akciók során több mint 220 Mbps forgalmat generáltak, ezért Jose Nazario, az Arbor Networks vezető biztonsági szakembere szerint nem egyszerű kollégiumi viccről van szó, bár a szakértő különösebben súlyosnak sem nevezte az attakot. Az egyház a leállás után a honlapot áthelyezte egy másik, a Prolexic Technologies által működtetett szerverre.

A számtalan kritikát kapott szcientológiai egyház ellen küzdő egyik szervezet képviselője, Andreas Heldal-Lund szerint a támadás nem jó eszköz velük szemben, mivel mártírokat csinál belőlük, akik átélhetik a vallásüldözöttek megerősítő érzéseit. De annyi bizonyos, hogy ha a támadók célja az érdeklődés felkeltése volt, sikerként könyvelhetik el, hogy az elmúlt napokban a hírgyűjtő oldalakon (mint például a világszerte roppant népszerű Digg) vezető hírnek számított a hackertámadás – igaz, felmerült a manipuláció gyanúja, ám a Digg működtetői ezt kategorikusan cáfolták.

Anonymus

Azóta történt

Előzmények