Új hozzászólás Aktív témák

  • Tim82

    nagyúr

    válasz Tim82 #59874 üzenetére

    Creative Sound Blaster E5 szubjektív első benyomások (nem tudom, hogy kinövi-e magát részletesebb beszámolóvá még). Disclaimer: szándékosan nem fogok "audiofil"-ül beszélni, mert nem annyira az én világom.

    Amazon.de-ről akciósan vettem - ezúton is köszönöm még egyszer Tin fórumtársnak a tippet -, standard szállítással pénteken vettem át az UPS-es futártól (igazából szerda óta itt volt, de mivel nem tudtam előre, melyik futárszolgálat fogja hozni, az otthoni címet adtam meg és át kellett módosíttatni a munkahelyi címre). Tehát mindent figyelembe véve kb. 4-5 nap alatt megjött.

    Creative-ék nem fukarkodnak a tartozékokkal, kapunk mellé két postásgumit a Head-Fi-ről eredő "how to make our ultimate portable audiophile monster-rig" divat kiegészítőjeként, egy asztali támasztót (ez szerintem tényleg hasznos), USB-micro USB kábelt, valamint optikai kábelt (3.5 jack és toslink végekkel) - erre szükség is lesz, ha az optikai be- vagy kimenetet akarjuk használni, mert ugye ezek az analóg be- és kimenetekkel osztott portok (= van egy line-in, ami optikai line-in-ként is funkcionál, meg van egy line-out, ami optikai line-out-ként is funkcionál és ezek 3.5 jack-es portok). A többi a szokásos: kézikönyv meg ilyenek. Mondjuk adhattak volna hozzá egy velúr zacskó/tok félét is, ha a Schiit a legolcsóbb hordozható cuccához, a Fullához tudott ilyet mellékelni...

    Méretileg az E5 kb. háromszor akkora, mint az E1, az E1-gyel ellentétben fém vagy legalábbis annak látszó borítása van, egy hangerőpotival, ami viszont nem analóg, hanem digitálisan változtatja a hangerőt. A poti amúgy gombként is működik, ha megnyomod, akkor pause-play funkciója van.Kis túlzással méretileg és formára is laposüveg a cucc, szóval alkoholista E5-felhasználókat érhetnek kellemetlen meglepetések majd. Ha van rá igény, készíthetek E1-E5 és laposüveg-E5 összehasonlító fotókat. :)

    Én csontra lemerülve kaptam meg a saját példányomat, a kézikönyv írja is, hogy legalább 8 órát töltse a leendő júzer első használat előtt. Én 7 órát töltöttem kb., aztán csak nem bírtam ki, hogy ne próbáljam ki, hogy legalább azt megtudjam, hogy DOA-t kaptam vagy nem.

    Eddig Android (Nexus 5, LineageOS 14.1) / Bluetooth (apt-X) és Windows 10-es noti (Thinkpad X220, 1703 build) / USB módokon próbáltam ki. Linuxos gépen még nem volt alkalmam megnézni, de tudomásom szerint azzal is működik. Az első dolgom volt a hardveres SBX-et kikapcsolni (erre van egy külön gomb), de állítólag teljesen nem lehet.

    Bluetooth esetében is élvezhető a végeredmény, de a mélyek terén kicsit nehezen megfogható hiányérzetem volt, mintha "soványak" lennének (nem tudom, hogy nem ez az-e, amit nálam szakértőbbek "a szubbasszus hiányának" szoktak nevezni). Ezzel együtt hallgatható, "fun" hangzása volt, lábamban volt időnként a boogie. Mivel nem vagyok basshead, a fenti inkább csak észrevétel, nekem nem nagy hátrány.

    USB-ről egy kicsit más, valamivel analitikusabb, pontosabb, de szerintem még így is kicsit megbocsátó, nem tolja az ember arcába a felvétel hibáit - ott vannak, ha valaki nagyon akar ezekre figyelni, de nem zavaróan. Mindezzel együtt viszont nincsen kiemelkedő erőssége sem a cuccnak, nem érzem, hogy kiváló prezentációt hallgatok, csak azt, hogy jót.

    Megkockáztatom, hogy az E széria aljához képest (E1) az E5 (ami a csúcsa a szériának) fejhallgatóerősítője nem nagy előrelépés. Az E5-ben lévő DAC állítólag kifejezetten jó (Cirrus Logic CS4398), a fejhallgatóerősítő egy TPA6120A2, ami viszont mindkét fejhallgatókimenethez be van drótozva, tehát egy erősítés szolgálja ki mindkét kimenetet - olvastam is sirámokat, hogy így nem elég erős egyszerre két nagy impedanciás fejhallgató meghajtásához. Bármit is mondjanak a fejhallgatóerősítőről, én úgy érzékeltem, hogy low gain üzemmódban is 40-50% közötti hangerőn (a Windows 10 1-100-ig terjedő hangerőskálája alapján - mint említettem, a poti a digitális hangerőt változtatja) bőven meg tudja hajtani a nagy impedanciás, 600 Ohm-os Sexy Philips-et (aka Philips N6330 - az AKG K240 Sextett Philips-brandelt változata), high gain-ben meg le kellett vennem a hangerőt 10-16% körülire. A Sexy Philips-en kívül még két könnyebben meghajtható zárt fejessel (MB Quart Phone 70 - 120 Ohm, Sennheiser HD 265 Linear - 150 Ohm) próbáltam, azok sem jelentenek neki gondot, legalábbis egyenként - a két fejhallgatós szcenáriót azért még meg fogom nézni.

    Természetesen az E5 Windows 10 alatt driver nélkül nem volt hajlandó működni, bár ez vélhetően inkább a Win 10 sara - telepített egy generic drivert, majd Foobar2000-ben az összes lehetséges Wasapi módon kipróbálva ezzel a generic driverrel hibaüzenetet kaptam. A Creative oldaláról telepítve a drivert (és szigorúan a drivert, semmi egyéb sallangot - alapértelmezetten még mindenféle control panelt és extra bloatware-t is felajánl, de ezeket ki lehet lőni) ez megoldódott.

    Amivel még adós vagyok magamnak a két fejhallgatós szcenárión kívül, az Android/USB (host és OTG is), a Linux/USB, az optikai in és out, valamint az analóg line-out kipróbálása - a motyó felvételi képességei nem igazán érdekelnek, azon ritka alkalmakra, amikor ilyenre szükségem van, van itthon egy Steinberg UR12 + egy kondenzátoros BM800 mikrofon. De alapvetően hordozható, zsebrevágható cuccnak vettem, utazás közbeni, "vidéki birtokon" lévő és esetleges munkahelyi használatra, főleg az extrái miatt (itt elsősorban a BT-re, apt-X-re gondolok). Erre a felhasználásra szerintem teljesen megfelel, igazi "svájci bicska" cucc. Önmagában, DAC/fejhallgatóerősítőként a hangja alapján viszont szerintem nincsen kategóriákkal feljebb a széria aljától, az E1-től - itt most az nézőpont kérdése, hogy az E1-et találták-e el nagyon, vagy az E5 igazából csak az extra szolgáltatásokkal (minőségibb burkolat, analóg és optikai line-in és out, BT, USB host port) van érdemben feljebb pozicionálva a Creative termékkínálatában. Az eredeti áráért nem vettem volna meg, az akciós árat szerintem megérte, de annál többet nem biztos.

    [ Módosította: Intruder2k5 ]

    "You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

Új hozzászólás Aktív témák