Új hozzászólás Aktív témák

  • bigdady

    nagyúr

    válasz Atomgeszi #30146 üzenetére

    Én aktiváltam az appban a kártyám ami postán volt hozzá adtam Apple pay-hez csináltam három vásárlást és meg voltam. Utàna felfüggesztettem amíg ideért postán.
    Nem agysebészet ez :D
    De tudok küldeni Gránit ajánló kódot is ha az jobb :DD

  • sifarr

    senior tag

    válasz Atomgeszi #30150 üzenetére

    Itt (Gránit) csak a 38 k-ért csábultunk el, aztán annyi.
    Már az álmoskönyvek szerint is az impulzusvásárlás káros és sokba kerül. Nincs ez másként a bankválasztásnál sem.
    Ez az egész tortúra valójában tudatos. Persze könnyen javítható, logikussá, egyértelművé lehetne tenni az eljárást - de nem ez a cél. :N
    Ha én bankot választok, nem dőlök be egy pár tízezres promóciónak. Utánanézek, elemzek, nézem a tulajdonosi kört is, a kör más befektetési területeit is, mindent infót, ami elérhető. Ez a promóciós ajánlat nem banki ügyfélszerzésről szól, csak a nevében. Valójában a magánegészségügy ügyfélszerzéséről szól. :K
    Te most elvesztegetsz egy csomó időt. Idegeskedsz, mérges vagy, megy fel a vérnyomásod, rongálod az idegrendszeredet. Sokba fog kerülni amíg a magánban kikúráltatod magad - persze a végén kapsz hozzá 38 ezret. ;)

    Az MHB meg MÁV 2.0 lesz akárki meglássa. A BB régen jó volt. Mondom volt. :D

  • SzGee

    aktív tag

    válasz sifarr #30152 üzenetére

    Ennyi... Egyetértek minden szavaddal...

    If you leave me, can I come, too?

  • Atomgeszi

    veterán

    válasz sifarr #30152 üzenetére

    Ebben az országban sajnos már a létezés is egy idegrendszeri romlás állapot.. Nagyon sokat vagyok úton, külföldön is, itthon is, és szívbe markoló amit itthon útnak, főútnak neveznek... A házak állapotáról nem is beszélve, ha az ember körülnéz. Egyszerűen már ez egy letargia.

    Mindegy, igazából tanulópénznek jó volt. Nem kerül semmibe. Már lenyugodtam.. Úgyse tudok semmit se tenni.

    Jó lett volna az MBH.. de egyszerűen őskorban ragadtak és röhejes az egész portfóliujuk.
    Mondjuk bent a fiókban is szinte csak nyugdíjasok voltak. Nekik megfelel.

  • RR-13

    őstag

    válasz Atomgeszi #30155 üzenetére

    Nem értek egyet egyáltalán a fenti egyik Hsz-el. :N
    Ez nem igazán "bedőlés" kérdése, minden esetben.
    Annak ellenére sem bántam meg, hogy újranyitottam a számlát náluk, hogy tudtam, hogy sok a kellemetlenség, és az amatőr ügyintéző stb.
    Ráadásul én már tudom őket kezelni, tudom mikor kinek és, hogy kell írni stb.

    Az áprilisi számlamegszüntetési cirkusz után kikért videofelvételeket majdnem 3 hónappal később kaptam csak meg egy elég dizájnos bankkártya kinézetű pendrive-on. Az igényes volt.

    A megérkezése előtt 3 panaszt is le kellett adnom összesen, majd ebből a 3-ból 2 panaszt úgy adtam le, hogy nem volt már számlám náluk, vagyis nem voltam ügyfelük.
    Első két körben nem is nagyon válaszolták meg, majd a harmadik panaszra már főosztályvezető írt választ névvel mindennel, előtte még a nevet sem írta rá az ügyintéző.
    Kaptam 10.000 Ft kompenzációt a késlekedésért, és átutalták a CIB számlámra.
    Ez annyira pozitív volt tőlük az addig megszokott negatív tapasztalatokhoz képest, hogy 4 nap múlva ismét számlát nyitottam, az éppen futó promóban. :B

    [ Szerkesztve ]

  • Gallmix

    aktív tag

    válasz Atomgeszi #30137 üzenetére

    Nem csúszol ki semmilyen akciós időből. Ez nem Revolut. 60 napod van teljesíteni a feltételeket, független a nyitási időszak lezárultától.

    Csak Revolutnál láttam olyan szívatást, hogy az akció ideje alatt kell kötelezően teljesíteni. Ott sokan belefutnak ebbe. Pedig ott is írják.

    lesz ajánlókód 3 vásárlás nélkül is bankkártya nélkül, vagy pedig annak teljesülnie kell?
    Teljesülnie kell.

    A GRÁNIT eBank „Ajánlom a Bankot” menüpontja a már 3 sikeres bankkártyás vásárlás tranzakciót végrehajtó ügyfelek számára érhető el.

    És valamire majd jó lesz a számla később így, hogy már a nem ingyenes utalásos Sztár csomagban is megoldható a teljesen díjmentes Fizetési Kérelem alapú "utalás" teljesítése díjmentesen (Tr. adó nélkül), így jobb a csomag is.
    Ebben biztos vagy? Én erről nem találtam információt.

    [ Szerkesztve ]

  • Gallmix

    aktív tag

    válasz sifarr #30152 üzenetére

    Már az álmoskönyvek szerint is az impulzusvásárlás káros és sokba kerül. Nincs ez másként a bankválasztásnál sem.

    És ez hogy jött ki? Megfelelő számlacsomag esetén saját tőkét sem kell befektetni (vagy bőven fedezi), csak nyereség van. Ez ritka kivétel.

    Impulzus vásárlás általában másról szól, pont ellentétes irányról.
    Ezt a dolgot egyszerűen meg lehetett volna oldani, kell egy átmeneti időszak amikor mindkét számla meg van, elég időt adva magunknak az ügyek intézésére.

    "Ez az egész tortúra valójában tudatos. "
    Semmilyen tortúráról nincs szó. Megnyitod 1-2 napon belül visszajeleznek ha minden rendben használható a számlád szelfis nyitással. A Legtöbb embernek nem kell azonnali kártya, nem használja azonnal az új számláját. Az itt olvasottak alapján itt sem akadály az azonnali használat pl videóhívásos nyitásnál olvastam, de akkor nincs kedvezmény.

    Ha én bankot választok, nem dőlök be egy pár tízezres promóciónak. Utánanézek, elemzek, nézem a tulajdonosi kört is, a kör más befektetési területeit is, mindent infót, ami elérhető
    Szerintem te a kivétel vagy az emberek, nagy többsége nem így gondolkodik... különben nem működne a fogyasztói társadalom. Arról nem is szólva, hogy a legtöbb ember még a díjkimutatását sem nézi meg, vagy ha igen csak legyint. Ne ebből a topikból induljunk ki, nem ez az általános.

    "Te most elvesztegetsz egy csomó időt. Idegeskedsz, mérges vagy, megy fel a vérnyomásod, rongálod az idegrendszeredet. Sokba fog kerülni amíg a magánban kikúráltatod magad"
    :DDD :DDD :C :U :W

    no komment...

    ennél nagyobb bosszúság sose érjen, kívánom nektek.

    [ Szerkesztve ]

  • válasz RR-13 #30138 üzenetére

    Igen, nyitáskor igényeltem. Teljesen féltevezetően fogalmaznak. Azonnal*
    *amint a számlán a kártya kibocsátási díja**
    **marhára nem azonnal, de még csak akkor sem, amikor a számlán a díj :(

    A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!

  • RR-13

    őstag

    válasz Gallmix #30158 üzenetére

    Csak most tűnt fel, hogy elvileg tőlem is kérdeztél úgy, hogy meg sem neveztél a Hsz-edben... :U
    Nehéz lenne a Hsz-ekre egyesével reagálni, ha már annyira szeretnél :F

    1. A Gránitnál a 3 db kártyás vásárlás valóban kell, hogy megjelenjen az Ajánlási menü az appban, de ezt már előtted többen átbeszéltük, függetlenül attól, hogy én nem olvastam végig az ajánlási leírást, amiben benne van az idézett mondatod.

    2. Biztos vagyok benne egyelőre, mert teszteltem, és az elfogadott Fizetési Kérelemmel a Raiffeisen számlámra "utalt" 8.000 Ft esetén a Tr. illetéket sem számította fel a Gránit, mert eltérő törvényi rendelkezés vonatkozik erre, ahogyan a 20.000 Ft-ig, Tr. illeték nélküli utalásra is Pl. a CIB Banknál, annyi különbséggel, hogy a fizetési kérelemnél nincs a 20 ezres összeghatár.

    A Gránit a korábbi kb. 9 ezres azonnali utalásnál felszámította a Tr. illetéket, tehát a Sztár csomagban nem díjmentes az utalás 20 ezer alatt.
    A Gránit kicsit eldugta a Fizetési Kérelemre vonatkozó kivételes hirdetményrészt, és az alábbiak szerint fogalmaz a vastagon szedett utolsó * bekezdésében, ami a lényeg most nekünk:

    "(20) Fizetési kérelem: olyan azonnali Forint átutalásra vonatkozó kérés, amelyet a kedvezményezett indít el elektronikusan (eBankon) a fizető fél pénzforgalmi szolgáltatóján keresztül a fizető fél részére. ...
    A fizetési kérelemmel kezdeményezett azonnali átutalási megbízás funkció a Gránit eBank Megbízások menüpontban érhető el. ....

    Fizetési kérelem (20)
    Benyújtása Akcióban 2023.09.01-től 2023.10.02-ig 0 Ft, egyébként 50 Ft/db *
    Jóváhagyás teljesülése az azonnali átutalás díjával megegyező díjtétel *

    * Abban az esetben kerül felszámításra, amennyiben jogszabály eltérően nem rendelkezik"

    Mivel a jogszabály eltérően rendelkezik, és a fentiekben leírtak szerint díjmentessé tette a Fizetési Kérelemmel "indított" azonnali átutalást, ezért nem számíthatják fel a Tr. illetéket az elfogadott Fizetési Kérelem tranzakción.
    Vagyis a Gránit Sztár csomag esetén az ilyen - Fizetési Kérelemmel - kezdeményezett azonnali átutalás lényegében teljesen díjmentes lett.

    Tehát a QR-kódos azonnali átutalások és a fizetési kérelmek esetében megszűnt az illetékfizetési kötelezettség.

    Azon banki számlacsomagoknál, ahol csak a Tr. illetéket kell fizetni átutalás esetén, ott a fizetési kérelem elfogadásával utalt összeg díjmentesen kerül átutalásra, ugyanez a QR kódos fizetésre is igaz.

    [ Szerkesztve ]

  • Atomgeszi

    veterán

    válasz bigdady #30156 üzenetére

    És anélkül,hogy postán megérkezett volna, és aktiváltad volna fizikai vásárlással, tudtad használni Apple Pay-jel mindezek előtt?

    Gondolom akkor nekem is menni fog majd GPay-jel?!

  • RR-13

    őstag

    válasz Atomgeszi #30163 üzenetére

    Nem tudta.
    GPay-hez csak akkor lehet hozzáadni, ha már aktív a kártya az appban.
    Erre lett volna jó a digitális kártya. Mivel a postán érkező kártyát még aktiválni kell az appban, ezért addig nem adható hozzá a GPay-hez sem. :(

    [ Szerkesztve ]

  • Atomgeszi

    veterán

    válasz RR-13 #30164 üzenetére

    De ő azt írta, hogy mielőtt megérkezett :"Én aktiváltam az appban a kártyám ami postán volt hozzá adtam Apple pay-hez csináltam három vásárlást és meg voltam. Utàna felfüggesztettem amíg ideért postán. "

  • RR-13

    őstag

    válasz Atomgeszi #30165 üzenetére

    "aktiváltam az appban a kártyám"
    Mégis hogyan aktiválta a postán lévő kártyát :F

    Nálam is megjelent a postán lévő kártya, de nem volt aktív, és digitalizálni sem lehetett.
    Az Androidos appban a kártya számát be kell írni aktiváláskor az appban, anélkül nem lehet aktiválni.
    Bár, ha valaki jós, akkor esetleg mégis megtudja oldani. :))

    Nekem nem engedte augusztusban a nem aktív plasztik kártyát a GPay-be tenni, csak a digitál kártyaszolgáltatásban kapott kártyát tudtam addig betenni GPay-be, amíg meg nem érkezett a plasztik, és nem aktiváltam be.

    Mástól kérdezem:
    Az iOS rendszerű appban nem kell beírni a kártyaszámot aktiváláskor?
    Az már eleve látszik, vagy nélküle is aktiválható? :U

    [ Szerkesztve ]

  • RR-13

    őstag

    válasz Atomgeszi #30165 üzenetére

    Közben megkerestem azokat a képeket, melyek az aktiválás előtti állapotot mutatják, hogy lásd miről is van szó. :K
    Az aktiválás rész látható csak egy inaktív kártya alatt, GPay-hez rendelés nem.
    Kártyaszám beírása nélkül meg nem is engedi tovább az aktiválást.

  • Gallmix

    aktív tag

    válasz RR-13 #30162 üzenetére

    Lejárt a szerkesztési idő. Nem lenne nehéz, de máshol meg az minősül szabály ellenesnek, az a gyakorlat, hogy egy hszbe szerkeszd, ne írj egymás után többet. Van ahol a rendszer nem is enged új hozzászólást írni, míg más hozzá nem szólt.

    2. Értékelem a leírásod, tapasztalatod megosztását :)

    igen tudom, hogy nem díjmentes 20.000 alatti utalás.

    Mivel a jogszabály eltérően rendelkezik,
    Jövő februártól lép életbe a QR és fizetési kérelmek ingyenességére vonatkozó szabály, eddig mindenhol ezt olvastam. Akkor még sincs így és már most él?

    [ Szerkesztve ]

  • RR-13

    őstag

    válasz Gallmix #30168 üzenetére

    Az, hogy egy hsz-be kell írni több Hsz-re is a választ, az itt a PH. szabályai nem írják elő.
    Ráadásul az átláthatóság miatt érdemesebb annak reagálni név szerint is (ami esetemben elmaradt), hogy követhető legyen a fórum.
    A szerkesztési időt nem tudom mivel kapcsolatban írtad, de eleve a nevemmel illett volna kezdeni az idézett mondatot, nem?

    Pedig van olyan cikk, amiben leírták, hogy a Fizetési Kérelem 2022. november 23. napjától illetékmentes mint, azonnali átutalással indított, jóváhagyott tranzakció.
    A cikktől eltérően pedig helyesen 2023. november 24. napjától.

    Akkor tegyünk végre pontot erre a kérdésre, hogy mindenki hivatalosan tudja a választ:

    A Fizetési Kérelemmel kezdeményezett, és az egységes adatbeviteli megoldásokkal kezdeményezett (Pl. QR-os fizetés, NFC alapú adatbeviteli fizetés, URL használatával megvalósított mélyhivatkozás (deeplink) alapú) átutalással teljesített utalási tranzakciók illetékmentessége (pontosan írva) 2022. november 24. napja óta már hatályos a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. törvény alapján, melynek a 3. § (4) bekezdése alatt le van írva többek között:

    (4) Az (1) és (2) bekezdéstől eltérően nem keletkeztet pénzügyi tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget:

    "k) * az egységes adatbeviteli megoldás útján benyújtott (fentebb írt QR-os fizetés, stb.) vagy fizetési kérelemmel kezdeményezett azonnali átutalási megbízás, amennyiben a fizető fél számlatulajdonos természetes személy (az egyéni vállalkozói minőségében fizető természetes személy kivételével),

    Tehát a kérdésedre a válasz az, hogy nem 2024. februártól, hanem már 2022. november 24-től hatályban van a törvény azon módosítása, mely lehetővé tette a Fizetési Kérelem, és a QR-os fizetés illetékmentességét.

    [ Szerkesztve ]

  • sifarr

    senior tag

    válasz Gallmix #30168 üzenetére

    Akkor még sincs így és már most él?
    A fizetési kérelem díjmentességét ez a jogszabály biztosítja:
    36/E § A fogyasztó díjtól és költségtől mentesen jogosult benyújtani a fizetési számlája terhére a Magyar Nemzeti Bank elnöke által – a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény 171. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott felhatalmazás alapján – kiadott rendeletben meghatározott egységes adatbeviteli megoldás útján vagy fizetési kérelemmel kezdeményezett azonnali átutalási megbízást.
    Fogyasztónak a természetes személy minősül bankszámlák tekintetében.
    A fizetési kérelmet az MNB tette kötelező szolgáltatássá.
    Amikor a fogyasztó egy fizetési kérelemnek eleget tesz, akkor a kérelemben szereplő adatok alapján egy utalást indít el. Ez az utalás a fogyasztónak díjmentes függetlenül attól, hogy más elektronikus utalásért esetleg díjat számít fel a bank.
    Ez a jogszabály 2023. 01. 01-től hatályos.

    A bankoknak annyi kedvezményük van, hogy az ilyen utalások után nekik sem kell - összeghatártól függetlenül - a tr. illetéket megfizetni. Erről a tr. illetékekről szóló tv. rendelkezik.

    Más. Hsz-edből számomra egyértelmű, hogy semmit sem értettél meg abból, amit írtam.
    Nincs ezzel semmi baj, nem is neked szólt. :N
    Akinek van füle a hallásra, az hallja - ez is kiderült mások hsz-eiből. :K

    [ Szerkesztve ]

  • RR-13

    őstag

    A fizetési kérelem benyújtására vonatkozó díjmentességét biztosítja sajnos csak a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény 36/E §.

    Fentebb nem a benyújtásról volt szó, hanem az elfogadott ilyen tranzakciók utáni illetékmentességről, az elfogadó oldaláról, vagyis nem a benyújtó oldaláról.

    A 2009. évi LXXXV. törvényben, a fizetési kérelem, és az egységes adatbeviteli megoldás útján indított, benyújtott fizetési tranzakció díjmentessége van csak szabályozva, ha jól láttam.

    Ez alapján már az "összes" banknál "akciósan" díjmentes maga a benyújtásra vonatkozó díj, de az nem az elfogadásra, teljesítésre vonatkozik (még).

    Szét kell választani a benyújtás, és az elfogadás közötti különbséget, ahogyan a bankok a hirdetményben ezt meg is teszik.
    Az elfogadás, jóváhagyás szempontjából csak a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. törvény alapján lehet jelenleg díjmentes az ilyen tranzakciók elfogadása, amit a bankok jelenleg nem nagyon publikálnak, és "elrejtenek" a hirdetményben.

    Azonban, ha egy bank annak ellenére terheli a tranzakciós illetéket a fizetési kérelem elfogadása esetén teljesült azonnali átutalásra, hogy az törvényileg egyébként már illetékmentes, akkor az a díjterhelés jogtalan és visszajár.

    [ Szerkesztve ]

  • Land

    veterán

    Üdv!

    Cib Banknál van internetbankom és applikáciom is. Szeretném megnézni ez év februári kifizetéseimet, de csak márciusig tudok visszamenni. Meg tudom valahogy nézni a februáromat anélkül, hogy bemenjek a bankba?

    Pixel 8 8/128 Gb | Sendiy M2 & KZ ED9 & QCY C13 és C17 | Citroen C5 Tourer 3.0 V6 HDI Exclusive

  • Qtyii

    tag

    válasz RR-13 #30162 üzenetére

    GRÁNIT: sajnos a qr kódos utalásnál egymás után 2 hónapban is felszámoltak utalási díjjat, aztán megreklamáltam mindkétszer és visszaküldték a levont díjjat, hogy bocs tényleg ingyen van összegkorlát nélkül (azaz 2 millát is utalhatsz ingyé qr kódosan)
    szóval néha azért nem javítják a hibás levonásokat ... kár, ...akkor videobank... és a csinos hölgyike majd elintézi :)

    [ Szerkesztve ]

  • sifarr

    senior tag

    A fizetési kérelem tekintetében nem biztos, hogy minden topiclakó tisztában van azzal, hogy miért is került ez a szolgáltatás bevezetésre. Pedig ennek ismerete sok félreértést is tisztázhat.
    A bankkártyás fizetés elfogadása sok elfogadó számára (főleg az alacsonyabb forgalmúak közül) eredményezett túl nagy költségnövekedést (állandó költségek, terminál díja, jutalékok, stb.). Ezért is halasztották sokan a bevezetését. Az azonnali átutalási rendszer lehetőséget kínált egy alternatív meogoldásra, ez a fizetési kérelem. Előnye, hogy az elfogadó azonnal megkapja a pénzt, ellentétben a kártyás vásárlás kiegyenlítésének 1-3 napos átfutásával.
    A kártyás vásárlás a vásárló számára díjmentes, minden költéget az elfogadó fizet (és beépít az árba). A bankkártyák eseteben is van tr. illeték, de az évi max. 500.- forint. Ezt a bankok rég beépítették az évi kártyadíjba. Az utalásokat azonban 0,3 % tr. illeték terhel az ismert korlátokkal. A fizetési kérelem teljesítése is utalás, tehát nem válhat alternatívává, ha azt tr. illeték terhelné. A tr. illetékről szóló tv. ezért a fizetési kérelem teljesítését illetékmentessé tette, azaz adózási szempontból nincs már lényegi különbség a két fizetési forma között.
    Mivel a fizetési kérelmet a bankkártyás vásárlás konkurensének szánják, ezért a vásárló, fogyasztó számára ugyanúgy dímentesnek kell lennie. Ezt a díjmentességet nem a piac alakítja ki majd, esetleg, hanem már a kezdeteknél az állam jogszabályilag biztosítja. (Az állam célja a kp-forgalom csökkentése.)
    A cél tehát az üzleti forgalomban az elterjesztés, mégpedig a természetes személyek számára.
    Nem cél, hogy a természetes személyek egymás közötti utalásait díjmentessé tegyék, elektronikus forma esetében a fizetési kérelem szolgáltatásán keresztül. De járulékos előnyként ez is megjelenhet, vagy csökkenhet az utalások díjköltsége. Erre is kitérek majd.
    Ennek fényében kell értelmezni a jogszabályokat is.
    A díjmentesítő jogszabályhely (újra beidézem):
    36/E § A fogyasztó díjtól és költségtől mentesen jogosult benyújtani a fizetési számlája terhére a Magyar Nemzeti Bank elnöke által – a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény 171. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott felhatalmazás alapján – kiadott rendeletben meghatározott egységes adatbeviteli megoldás útján vagy fizetési kérelemmel kezdeményezett azonnali átutalási megbízást.
    Jogszabály értelmezésénél figyelni kell minden szóra, fogalomra. A fogalmakat is jogszabályon belül kell értelmezni. Sajnos olykor a bankok is félreérthetően használják a fogalmakat. Az értelmezéshez kiemeltem a lényeget.
    Tehát a fogyasztó jogosult benyújtani azonnali átutalási megbízást. Ez a kiinduló pont. Mégpedig (és most jönnek a bővítmények)
    - díjmentesen jogosult,
    - fizetési kérelemmel (vagy QR-kódos) kezdeményezett esetekben,
    - a (saját!!!!) fizetési számlája terhére.
    Ez a jogszabály nem arról szól, hogy én benyújthatok fizetési kérelmet (valaki felé) díjmentesen. Hanem arról, hogy valaki kezdeményezett felém egy fizetési kérelmet és én a saját számlám terhére elfogadom a kérelmet, azaz benyújtok egy fizetési megbízást a bankomnak, amit a bankom a számlám terhére teljesít. Ingyen.
    Ugye az megvan, hogy fogalmilag kizárt, hogy én benyújtsak egy fizetési kérelmet a saját számlám terhére, amit a bankom a saját számlám javára teljesít.
    Fontos látni, hogy a jogszabály a fizetési kérelem indításával kapcsolatban díjról nem rendelkezik. Tehát a fizetési kérelem kezdeményezésére a bankok szabadon állapíthatnak meg díjtételt. Ha a fizetési kérelem kezdeményezése a kártyás elfogadó helyek számára magasabb költséget jelent majd, mint a kártyás költségek, akkor be sem vezetik, ha hasonló vagy alacsonyabb lesz, akkor vagy lecserélik, vagy mindkét formát alkalmazni fogják. Ezt majd a piac eldönti.
    Kitérnék még a természetes személyek közötti fizetési kérelemre és a bankok félreérthető fogalomhasználatára. A Gránit Bankot hozom példának.
    Mint írtam a fizetési kérelem kezdeményezése jogszabályilag nem díjmentes. Az, amikor én kérek pénzt valakitől. Ezt igazolja a Gránit bankszámlákra vonatkozó kondíciós listája.
    A fizetési kérelem díjairól a 8. oldalon olvashatunk.
    (Fizetési kérelem) benyújtása: Akcióban 2023.09.01-től 2023.10.02-ig 0 Ft, egyébként 50 Ft/db *
    A benyújtás itt a kezdeményezést jelenti. Ez most akciósan nulla, egyébként egy 50-es. Ha jogszabályilag díjmentes lenne, akkor ugye nem kellene/lehetne akciózni.
    Jóváhagyás teljesülése: az azonnali átutalás díjával megegyező díjtétel *
    Ez az az eset, amikor egy kérelmet elfogadok, teljesítek, utaltatok a bankommal. A díj itt megegyezik az azonnali utalás díjával, ami egyes csomagoknál nem díjmenetes. Viszont ott van a *, és a fizetési kérelemre általában ott a 20-as lábjegyzet kiegészítése (16. o.)
    Ebben a lábjegyzetben röviden a fizetési kérelmek mibenlétét, eseteit írják le. A *-nál pedig ezt: Abban az esetben kerül felszámításra, amennyiben jogszabály eltérően nem rendelkezik.
    Mivel a jogszabály eltérően rendelkezik, ezért a díjköteles utalásos csomagok esetében is díjmentes lesz a teljesítés.
    Hogy a fogyasztóknak milyen díjtételt alakítanak ki a bankok a kezdeményezésre, még nem tudni. Legvalószínűbb, hogy valamekkora eseti díj lesz megállípítva, ahogy már jelenleg is a Gránitnál. A bankoknak nem érdekük, hogy az uatások nettó díjbevételét lenullázzák a fizetési kérelmek miatt. Valószínű, hogy a kérelmek kezdeményezésének díjbevétele és az utalások díjbevételének csökkenése együttesében nullszaldóra fognak törekedni.

    [ Szerkesztve ]

  • RR-13

    őstag

    Egyébként fentebb továbbra is az illetékmentességről volt szó, nem a díjmentességről, amit az utalásokra alapból felszámíthatnak a bankok saját bevételként, ha az nem fizetési kérelem alapján (stb.) történt.

    A lényeg, hogy én a Gránit Sztár csomaggal összefüggésben írtam le, hogy mivel abban csak Tr. illetéket kell fizetni az utalások után, ezért az az eltérő jogszabályi rendelkezés alapján illetékmentes, és így teljesen díjmentessé vált.
    Valamint ahol csakis Tr. illetéket kell fizetni az utalások után, pl. KH, ott is illetékmentes lesz a más által fizetési kérelemmel kezdeményezett, és általunk jóváhagyott tranzakciónk.

    A két jogszabály nem zárja ki egymást, ráadásul a 2009. évi idézett Tv., a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló 2012. évi Tv. jogszabály változásából - fizetési kérelemre stb.-re vonatkozó illetékmentességből - ered.

    [ Szerkesztve ]

  • RR-13

    őstag

    válasz RR-13 #30175 üzenetére

    Tehát, ha a 2009. évi Tv- 36/E szakasza nem lenne hatályos, akkor is illetékmentes lenne a fizetési kérelemmel kezdeményezett, és általunk elfogadott tranzakciónk.

    Az alábbi 36/E szakasz meg félreérthető, és igen MEGVAN az értelmezése, de "a benyújtani a fizetési számlája terhére" nagyon félrevezetett, mert nem mi nyújtjuk be lényegében a megbízást, mi csak jóváhagyjuk a már "benyújtott" megbízást, és a Gránit hirdetménye külön is választja ezt a két tranzakciót, ahogyan a Raiff is.

    36/E § A fogyasztó díjtól és költségtől mentesen jogosult benyújtani a fizetési számlája terhére a Magyar Nemzeti Bank elnöke által – a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény 171. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott felhatalmazás alapján – kiadott rendeletben meghatározott egységes adatbeviteli megoldás útján vagy fizetési kérelemmel kezdeményezett azonnali átutalási megbízást.

    Viszont akkor bármilyen számlacsomagból jóváhagyhatom más fizetési kérelmét, mert a 2009. évi Tv. 36/E szakasza alapján semmilyen költséget nem számolhatnak fel.

    Csak halkan jegyzem meg, hogy a fenti, általam linkelt cikk sem a 2023. január 01. napját említi, hanem a 2022. november 23. napját, hogy attól a naptól számítják illetékmentesen a fizetési kérelem jóváhagyását, még, ha 1 napot tévedtek is.

  • RR-13

    őstag

    válasz Land #30172 üzenetére

    Azt a kivonatodból tudhatod meg, ha letöltötted, vagy ha postán megkaptad.
    Sajnos a CIB Bank csak 6 hónapra visszamenőleg mutatja meg maximum a tranzakciókat az alkalmazásban, és a netbankban is. :U

    Próbáltam Neked a Javás netbankban, de ott is csak max. 6 hónap lehet.

  • RR-13

    őstag

    válasz Qtyii #30173 üzenetére

    Na igen a Gránit azért még próbálkozik ezzel-azzal..
    Az a mai nap lényege, hogy most legalább a Topik olvasói bátrabban fogják használni a Fizetési Kérelmet, és a többi teljesen díjmentes fizetési megoldást. :K

    Már csak egy kérdés maradt bennem, hogy ha pl. a CIB ECO, vagy a Raiff prémium Gold 2.0 a számlacsomag díjmentességéhez elvárt bejövő utalásos jóváírást, a fizetési kérelemmel teljesítem, akkor azt is elfogadják-e majd a díjmentességhez.
    Mert, ha igen, akkor bármilyen más számláról, ahol amúgy nem díjmentes az utalás, teljesíthetem a feltételt egy összegben, még a Gránit számláról is. :))
    Ami így nagyon jó megoldásnak ígérkezik.

  • kapasz

    tag

    Most megnéztem: Ersténél a fizetési kérelem úgy ingyenes, hogy hó végén visszatérítik, amit a tranzakciókor levonnak. (Vagy ha nem, akkor lehet reklamálni. Nem túl szimpatikus, mert nem teljesen megbízhatóak, idáig is figyelni kellett ezeknél.)

    [ Szerkesztve ]

  • sifarr

    senior tag

    válasz kapasz #30179 üzenetére

    Ersténél a fizetési kérelem úgy ingyenes, hogy hó végén visszatérítik, amit a tranzakciókor levonnak.
    Ez jogszabályellenes. :((( Egy jogszabályilag díjmentes tranzakcióért a pénzintézet "átmenetileg" sem terhelhet díjat. A számlatulajdonosnak joga van a teljes számlaegyenlege felett rendelkezni, az az ő tulajdona. Ezt az egyenleget vagy akár bármilyen kis részét a bank nem teheti hozzáférhetetlenné, elérhetetlenné a tulajdonos számára átmeneti időre sem. Nem korlátozhatja a tulajdonos jogait. Egy 20 milliós fizetési kérelem esetében ez az "átmeneti" díj tízezres nagyságrendű is lehet (normál AFR utalás díja).
    Egyszerűen az Erste lusta rendesen hozzáigazítani az informatikai rendszerét a jogszabályhoz. Nyomd fel őket a bankfelügyeletnél (MNB). Majd kapnak egy jó kis büntetést, és akkor lépni fognak.

  • Land

    veterán

    válasz RR-13 #30177 üzenetére

    Tehát be kell mennem a bankba.

    Pixel 8 8/128 Gb | Sendiy M2 & KZ ED9 & QCY C13 és C17 | Citroen C5 Tourer 3.0 V6 HDI Exclusive

  • Gallmix

    aktív tag

    válasz RR-13 #30169 üzenetére

    Az, hogy egy hsz-be kell írni több Hsz-re is a választ, az itt a PH. szabályai nem írják elő.
    Ráadásul az átláthatóság miatt érdemesebb annak reagálni név szerint is

    Ettől még a legtöbb helyen így van, és a hosszú évek gyakorlata megmarad. Átláthatósággal egyetértek, akkor is így gondoltam, de a "moderátornak mindig igaza van".
    Tehát visszajutunk a kiindulási pontra, hogy nem írunk 5 hsz-t egymás után, hanem egybe írunk 5öt. Egyébként itt is van aki szóvá teszi, ha többet írsz, nem egybe...

    A szerkesztési idő pedig az idézetet másoltam, írtam rá és akkor látom, lemaradt a címzés, mert nem neked szólt eredetileg az a hozzászólás. Akkor pedig már nem tudtam módosítani. lépjünk tovább, nem szeretnék tovább "offolni".

    Tehát a kérdésedre a válasz az
    köszönöm.

    A következő mérföldkő 2024. február 1. lesz, ami áttörést hozhat a fizetési kérelem és a QR-kódos fizetés terjedésében.

    2024. február 1-től kötelező a bankok számára a fizetési kérelem fogadása. Ugyanígy kötelező lesz a mobilbanki alkalmazásokban a QR-kód, NFC és deeplinkes fizetés lehetőségének megteremtése egy egységes, kötelezően alkalmazandó szabvány alapján. Ez az egységes szabvány biztosítja majd az átjárhatóságot.

    Ez alapján egységes rendszer még nincs.

    sifarr

    Akinek van füle a hallásra, az hallja
    Ilyen alapon akár családtagok ismerősök is, a magán egészségügynek dolgoznak, az ital és egy forgalmazok meg még inkább, hagyjuk már.

    A jogszabályi beidézést köszönöm.

    A fogyasztói érdekeltség megteremtése mellett fontos, hogy a piaci szereplők üzleti modelljei fenntarthatóak legyenek, így a fizető oldali bankok érdekeltségének megteremtése céljával a GIRO-nál kidolgozás alatt áll egy speciális visszatérítési rendszer – tette hozzá a GIRO vezérigazgatója a PayTechShow-n.

    Én úgy látnám ennek értelmét, ha mindkét oldal indítás és fogadás is ingyenes lenne, magánszemélyek között. Különben mi értelme? A terjedést, használatot csak visszafogná. Ha konkurenciát szeretnének állítani más szereplőknek akkor ez egy lehetséges megoldás.

    #30173 Qtyii
    Köszönöm a beszámolót. Hasznos.

    #30178 RR-13
    Ezt bármely bank megtehetné, az emberek kb 99 százalékának fogalma sincs erről, ha felszámolnák, nem hogy ebből vmi visszajárna.

    [ Szerkesztve ]

  • RR-13

    őstag

    válasz Land #30181 üzenetére

    Nem kötelezően kell bemenned a bankba, mert telefonon is megkérdezheted, hogy látják-e a 2023. februári forgalmadat, és ha ők sem, akkor a bankfiókban sem fogják elvileg.

    Amennyiben nincs meg a februári havi kivonatod, akkor kérhetsz telefonon másikat, amit postán vagy e-mailben küldenek ki, ha úgy kéred.

    [ Szerkesztve ]

  • RR-13

    őstag

    válasz Gallmix #30182 üzenetére

    "Tehát visszajutunk a kiindulási pontra, hogy nem írunk 5 hsz-t egymás után, hanem egybe írunk 5öt. Egyébként itt is van aki szóvá teszi, ha többet írsz, nem egybe.."

    Ne jussunk vissza. :N

    Aki itt szóvá teszi annak sincs igaza, mert itt a PH. szabályai nagyon régen nem tiltja (ha egyáltalán tiltotta), hogy külön Hsz-be írjuk a válaszokat.
    Az, hogy egymás után több Hsz-e is van valakinek, csak az 5 percen belüli szabály miatt volt "érdekes" fontos, de ezt is eltörölték már itt.
    A másik fórumra meg nem hivatkozunk itt, hogy hol mi a szokás vagy a szabály, mert nem ott írsz, hanem itt.

    És az én jogszabályi beidézésem az smafu :F
    Arra épült fel a másik, a később, 2023. január 01. napján hatályba lépett jogszabály.
    Így annak a fő alapja az általam beidézett illetékeltörlési kedvezmény volt.
    És én az illetékről beszéltem majdnem egész nap.
    Nélküle siffar sem lett volna ilyen válaszra kész..., mert akkor már jóval előbb leírja azokat, amiket.
    Csak a sorrend miatt rögzítsük ezt.

  • ledgeri

    nagyúr

    Mindig mikor jön az éves OVB biztosítós emlékeztető eszembe jut, hogy ha az bankonként 100kEUR ig biztosít, akkor ez így mennyit jelenthet (hány bank biztosított így) és pl lottó ötös esetén hova, hogyan érdemes gyorsan biztosítottt helyre rakni az X milliárdot, míg tényleg jó helyre indulhat? (utóbbit bárcsak "asking for a friend ;]" )

    // #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

  • Gallmix

    aktív tag

    válasz RR-13 #30184 üzenetére

    Ez csak bizonyos rang felett van így, regisztrációkor nem lehetett új hozzászólást sem írni, ha nem írt utána valaki. Hiába telt el több nap, vagy akár hét is. Tehát biztos volt itt is valamikor ilyen szabály, és ez annak a mementója még.

    És az én jogszabályi beidézésem az smafu :F
    Nem az. Előzőleg már megköszöntem. De akkor most újra, ha elmaradt volna még valahol valami. Sorry.

    És én az illetékről beszéltem majdnem egész nap.
    Vágom. Érthetőbb mint két oldal. 2024-ben meg jön a "3. oldal", szempont :)

    Csak a sorrend miatt rögzítsük ezt.
    Rögzitsük. :)

  • sifarr

    senior tag

    válasz ledgeri #30185 üzenetére

    (hány bank biztosított így)
    Az EU-ban minden bank közelezően része a betétbiztosításnak, így minden hazai bank is.

    és pl lottó ötös esetén hova, hogyan érdemes gyorsan biztosítottt helyre rakni az X milliárdot, míg tényleg jó helyre indulhat?
    100-200 milliót kiutaltatsz a számládra a Szerencsejáték Zrt-vel, a többit pedig a kincstárszámládra, és veszel belőle DKJ-t. Ott nyugodtan parkoltathatod, amíg eldől, hogy mi lesz a pénzzel. Felhasználásnál a kiutalás ingyenes (magánszámlára), és addig is lesz valami hozamod. A Kincstárszámla nem OBA-védett, viszont állami garancia van mögötte.

  • sifarr

    senior tag

    válasz Gallmix #30182 üzenetére

    Én úgy látnám ennek értelmét, ha mindkét oldal indítás és fogadás is ingyenes lenne, magánszemélyek között.
    Persze, ez igaz. De a legegyszerűbb az lenne, ha a magánszemélyek esetében teljesen eltörölnék a tr. illetéket. Akkor visszajöhetnének az ingyenes számlák. Vagy általánossá válna, hogy egy havi átalánydíjért (kb. egy ezres elég lenne) minden szolgáltatás díjmentes lenne. Beleértve a bankkártyát, és persze a fizetési kérelem indítását és elfogadását is.

    Csak az állam nem szívesen mondana le a tr. illeték bevételéről. A fizetési kérelem esetében ezért cél csak magánszemélyek a kereskedelmi forgalomban történő fizetését kp-mentessé tenni - az egymás közötti kp- forgalom kp-mentesítése nem. Ezért kötelező a bankoknak a kérelem elfogadását bevezetni díjmentes szolgáltatásként. De a fizetési kérelem indítását, kezdeményezését nem lesz közelező bevezetni, és nem lesz kötelező díjmentesen biztosítani. Ennek ellenére ezt is be fogják vezetni a bankok - de díjért.

    Jelenleg - emlékezz a Matolcsy-Varga-Kocsis pengeváltásra - az állam csak azért nem növeli a bankok különadóját (amit a Varga szeretne), mert a bankrendszerben már jelentős a hazai csókos tulajdonosi kör. Pl. a 2. legnagyobb mérlegfőösszegű MBH. Önmagukat pedig nem szívesen adóztatnák. :N
    A magyar bankrendszer azért drága, mert a normális országokhoz képest túl van adóztatva.

  • ACE-

    addikt

    válasz sifarr #30187 üzenetére

    Hát az pont nem mert DKJ-t max. 100milláért lehet venni. (bár ilyen problémám lenne :) )

    Revolut (7000 Ft azonnali) Curve (5font)

  • Gallmix

    aktív tag

    válasz sifarr #30187 üzenetére

    Ebbe biztos vagy? Mert én úgy tudom az is 100.000 euróig garantált. (Az állami garancia mellett, az a papírokra vonatkozik, nem magára a számlára).

    Persze, ez igaz. De a legegyszerűbb az lenne, ha a magánszemélyek esetében teljesen eltörölnék a tr. illetéket.
    Ezzel ellentétben, azért lenne értelme a Qr kód és akár fizetési kérelem ingyenességnek mindkét oldalról (egyes esetekben), mert ez nem a teljes forgalom. Ugyan ugy lesznek akik fizetni fognak, és hagyományos utalást kezdeményeznek, online vagy offline. Míg, ha a Tr illetéket eltörölnék az mindenkire vonatkozna, így viszont van szelekció választási lehetőség. "kiskapu".

    Ahogy most is a bankszámlák között akár 9-10x különbség is lehet ugyan olyan igények mellett, mégis jól megélnek belőle a bankok (MNB kimutatás). Még úgy is, hogy van díj kimutatás, legtöbben vállukat vonják, kicsit mérgelődnek, azt megy minden tovább.

    Szerintem nem jönnek vissza az ingyenes számlák viszont jövőre is drágul a bankolás az infláció mértékével minimum, sok banknál ahogy idén is történt. Az már két év alatt minimum 30% drágulás. Miközben van olyan bank/számlacsomag ahol nem történt emelés sem, és akár ingyenes, vagy nagyon kedvező. Ezért lehet egy fluktuáció az ügyfelek között, valamilyen szinten.

    Ha meg nem lesz díjmentes a QR-küldés csak fogadás, akkor marad a Revolut :) Az ingyenes továbbra is :) Akár utalás is, magán személynek biztosan.

    Adóztatásnál biztos "fáj" és vannak benne racionális érvek amiket írsz, de azért a bankoknak nem megy rosszul ez abból is látszik, hogy régen nem voltak ilyen ügyfél csalogató megoldások. Ahogy egyes cikkek írják "pénzeső". Ez a jelen, a távlatok más kérdés. Gránitnál és másoknál is rekord bevételek jöttek össze tavaly. Gondolj csak az 1 napos kamatra pl. Miközben a betétesek a legtöbb banknál, számlánál 0,01%--ot kapnak a lekötetlen pénz után, már pedig ebből rengeteg van.

    #30189 ACE-
    Jogos valamennyi lakossági állampapírnál korlátozva van a sorozatoknál, mit vehet egy magán személy. Ilyen esetben a kamatokból is meg lehet élni... csak a tőkét kell megfelelően szét osztani.

    [ Szerkesztve ]

  • sifarr

    senior tag

    válasz ACE- #30189 üzenetére

    Hát az pont nem mert DKJ-t max. 100milláért lehet venni.
    Naponta. A DKJ nem kizárólasan lakossági kötvény, jogi személyek is vásárolhatják. Ezért nincs vételi korlát. A kincstárnál a 100 milla csak napi, forgalmazói korlát.
    Kevered a PMÁP-pal. Azt csak magánszemély veheti és van korlát. A 2033/I-nél pl. 25 milla, a 2028/L-nél 100 ,milla.

  • zzola

    félisten

    Ha jól értem a leírást, akkor az Unicredit Partner Aktív Zero számla nyitható E ON számlával és nem kell a Bankmonitor meghívó hozzá?

    [ Szerkesztve ]

  • sifarr

    senior tag

    válasz Gallmix #30190 üzenetére

    Ebbe biztos vagy? ... (Az állami garancia mellett, az a papírokra vonatkozik, nem magára a számlára).
    A kincstár nem bank, nem kötelezően tagja az OBA-nak (BEVA-nak se). De ninek is?
    Minek fizetne a nála lekötetlenül heverő pénzek után sarcot az OBA-nak? Miért vállalna kötelezettséget egy esetleg csődbe menő bank után?
    A kincstárnál lekötetlen pénzek nem nagyon vannak. Legfeljebb a feledékenyeké. Miért parkoltatna bárki így nála pénzt? A kötvényekre van állami garancia, a lekötetlennek nem szükséges OBA védelem. A kincstár nem mehet csődbe, nem hitelez.

    Szerintem nem jönnek vissza az ingyenes számlák viszont jövőre is drágul a bankolás az infláció mértékével minimum, sok banknál ahogy idén is történt.
    Kérdés, miért? De ebbe ne menjünk bele. Mindenki úgy oldja meg a díjmentes vagy olcsó bankolását, ahogy tudja. Ott a kínálat, lehet választani.

    Ha meg nem lesz díjmentes a QR-küldés csak fogadás, akkor marad a Revolut :)
    Khmmm. Ha tanácsolhatom, akkor ne hirtelen felindulásból írj! Először rágd meg, gondold át, és csak utána ... ;)
    Pár kérdés, töprengj rajta! Meg fogod találni a helyes válaszokat. :K
    Szerinted a revos forintszámla IBAN-ja mivel kezdődik? HU vagy más?
    Szerinted a Revo része az AFR-rendszernek?
    Szerinted ha egy hazai forintszámláról a revos forintszámlára utal valaki forintot (persze annaki sincs ki a négy kereke), akkor az utalás a GIRO-n keresztül megy?
    Szerinted egy revos fizetési kérelmet egy magyar bankszámláról ingyen lehet teljesíteni?

    [ Szerkesztve ]

  • Hétfő délelőtt óta sikerült “azonnal” ma reggelre létrehozni a digitális kártyát (Gránit). Ma megcsinálom a 3 db vásárlást, remélem az ajánlókód kipörög holnap reggelre :)

    A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!

  • RR-13

    őstag

    válasz zzola #30192 üzenetére

    Jól érted igen, E ON számlával is meg lehet nyitni a Partner Aktív Zérót, nem kell hozzá még BM. "érdeklődés" regisztráció is.

    [ Szerkesztve ]

  • Gallmix

    aktív tag

    válasz sifarr #30193 üzenetére

    Kevered a szezont a fazonnal. Nem kell semmilyen kérdéseket feltennem, Amire nekem kell és amire használnám a fizetési kérelmet, QR kódot arra jelenleg is más alternatívát használok, ingyenesen.

    Nem szempont az "azonnal". Nem sietek sehová.
    A Revoluton belül küldött összeg egyébként azonnali, csak a bankszámlára küldött nem. Fordított irányba meg ott a bankkártyáról feltöltés, ami szintén azonnali.

    És nem csak a Revolut létezik, más a giro rendszert is használja ingyenes utaláshoz. Léteznek alternatívák.

    És fizetési kérelemre QR kódra sincs szükség. AZ AFR 2.0 lényege pont az kellene legyen, hogy ezt ellensúlyozza ezt a folyamatot.

    RR-13 is arra használta, hogy egyik számláról másikra így ingyen küldött pénzt.

    [ Szerkesztve ]

  • ledgeri

    nagyúr

    válasz sifarr #30187 üzenetére

    :R

    // #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //

  • INGJOKE

    veterán

    Nah csak hogy mindenki képbe legyen UniCredit Partner Zeró számlát sehogy sem lehet megszüntetni úgy, hogy ne kellene kifizetni a havi zárlati díjat. Mindegy melyik nap csinálod.

Új hozzászólás Aktív témák