Új hozzászólás Aktív témák

  • UnknownNoob

    tag

    válasz arty #23 üzenetére

    Kedvedért előkotortam az előző szemvizsgálatom eredményét. Ha nem hiszed elküldöm neked privátban. Szemenként 125%, együtt 150%.

    A 100% látás hivatalos definíciója az, hogy 1/60 fok a legkisebb ahol még látod a különbséget. Ez az én esetemben 1/90 fok.

    65" 4K pixelmérete 0.374 mm. Ha ezt most egy egyenlő szárú háromszögként lerajzolod, ahol az adott pixelt úgy akarod a retinába vetíteni hogy pont 1/90 fokot adjon ki, akkor a merőleges távolságot középiskolás matekkal ki lehet számolni.

    Nekem 1,932 méter jött ki, tehát ez a max távolság ahol még két pixelt meg tud különböztetni a szemem. Tehát hazudtam, 2 méterről már teljesen egybe kell hogy folyjon 4-4 pixel és nem látom 8K és 4K között a különbséget. A 2 méteres távolságot érzésre mondtam, nem voltam kellően precíz. A valóságban ez inkább valahol 120-190 centi között lesz :R

    Halkan megjegyzem, attól hogy a pixeleket még nem látod van értelme növelni a felbontást, ugyanis sub-pixel szinten az OLED TV-k elég csúnyák. Pl egy 4K IPS élesebben jelenít meg szöveget mint egy 4K OLED. Tehát simán van értelme 8K esetén több mint 3-4 alpixelt használni arra amit a szemed végül csak egy pontszerű fénynek lát. Hasonlóan mint ahogy az egyik fórumtag is említette hogy a DSR (oversampling) is növeli az érzékelt felbontást, pedig ténylegesen nem látsz több pixelt.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák