Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FLx

    addikt

    válasz Dr. Akula #3858 üzenetére

    Majd minden cégnél létezik olyan, hogy gyakornoki program, mi például negyedévente 10-15 diákot alkalmazunk így, aztán lehet maradni ha bejön valakinek. Akinek van egy kis esze, az már a főiskola alatt tud elég gyakorlatot szerezni, persze sírni azt könnyebb. Érdekes módon engem is az első helyre felvettek ahova jelentkeztem, kb. a záróvizsga után 2 hónappal.

  • Mercutio_

    félisten

    válasz Dr. Akula #3858 üzenetére

    Ha az egyetem végén nincs semmiből gyakorlatod, akkor csak láblógatásra - a kötelező teljesítésére - használtad azt a 3,5-5 évet...

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • bandus

    veterán

    válasz Dr. Akula #3857 üzenetére

    ezzel nem értek egyet. az egy dolog, hogy mindenki magának tanul, de teljesen egyedül nehéz boldogulni az életben, jó ha megvannak az azonos érdeklődésű ismerősök, akikkel végigküzdötted az 5-6 évet és a későbbiekben is segítitek egymást. mi az évfolyamunkkal (+/- 1 évfolyam) elég sokat tanultunk együtt, tényleg segítettük egymást érdemben is, és ez a jó viszony azóta is megmaradt. méretben viszonylag kicsi az iparág ahol dolgozom, és jó dolog, hogy gyakorlatilag bármely cégnél felhívhatsz valakit, ha egy kis extra infó kell, amit máshonnan nem, vagy nem könnyen szerzel meg. persze ez a dolog csak oda-vissza működik :)

    "a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

  • FLx

    addikt

    válasz Dr. Akula #3873 üzenetére

    Ha más hülyeséget csinál azzal nehezen tudok mit kezdeni, mindenkinek van lehetősége gyakornoki programot keresni, dolgozni egyetem mellett. Lehetőség van bőven, nem kell azzal jönni, hogy jaj nincs hova menjek.

    [ Szerkesztve ]

  • KergeK@csa

    tag

    válasz Dr. Akula #3881 üzenetére

    Nem mindig tudok egyetérteni Flx-szel, de most igen.
    Ti úgy látszik máshogy vagytok szokva, más környezetből jöttetek.

    Nálunk teljesen normális, hogy már diplomára van az embernek 1-2 évnyi tapasztalata. Pláne ha az emberi nem fixen 3,5 év alatt csinálja meg a Bsc-t (az emberek nagy százaléka), akkor aztán simán befér mellé a munka.

    Aztán persze előfordulhat, hogy az ilyen emberért már diploma nélkül kapkodnak a cégek. :) Ilyenkor előfordul, hogy nem is folytatja egyáltalán, vagy hogy továbbra is párhuzamosan csinálja a kettőt. A legtöbbször már csak család kedvéért, meg hogy elmondhassa, hogy megvan, mert már semmi pluszt nem nyújt munkahely-kereséskor. :)

    És nem is csoda, hogy azokért kapkodnak, akik nem csak a diploma által megkívánt minimum-szinten képezték magukat, hanem ténylegesen foglalkoztak is a szakmával, fontos az elhivatottság. :)

  • KergeK@csa

    tag

    válasz Dr. Akula #3884 üzenetére

    "És az miben különbözik attól hogy megcsinálod időben a sulit, aztán dolgozol?"
    Abban, hogy annak ugyanahhoz több év kell. Vagy adottság, vagy akarat, vagy más okok miatt, de azonos eredményt több idő alatt ér el.

    "És nem is csoda, hogy azokért kapkodnak, akik nem csak a diploma által megkívánt minimum-szinten képezték magukat, hanem ténylegesen foglalkoztak is a szakmával"
    "És legalább 2x annyi gyakorlatuk van mint ahány évesek. Meg 5 diploma, 8 nyelvvizsga. És persze akinek ez a bravúr sikerülne, az t akár közmunkásbérért is tudnák foglalkoztatni, túlóraelszámolás nélkül."

    Elárulok valamit: A gyakorlat sokkal többet ér, mint a papír, legalábbis az IT-ban.

    De máshol is, ha 3,5 fél alatt nem sikerült olyan fél év gyakorlatot sem összeszedni (ennyi a nyári szünetekben összejön), akkor szépen látszik, hogy ki hajtott csak a papírra, és ki a tudásra.
    (Mindkettő létezik a másik nélkül.)

    0 befejezetlen diplomával, 15 év gyakorlattal, egy darab angol nyelvvizsgával (nem csak papír, tudás is), cirka heti 4-5 fejvadász keres meg, úgy hogy én nem küldök egyetlen CV-t sem ki.
    És aztán rám sosem mondták, hogy éltanuló lettem volna, sőt. )

    "fontos az elhivatottság"
    "Csak amennyire a munkáltató is elhivatott a munkavállaló iránt. Szavakban persze lelkesen bólogatni kell az állásinterjún hogy csakis a cégért vagyunk itt, akár ingyen is jönnénk, de aki ezt elhiszi, azt is kirúgnám ha én lennék a főnöke."

    A munkád, a szakmád iránt legyél elhivatott. Soha nem tartottam azokat szakmai szempontból sokra, akik robotként, bármiféle érdeklődés nélkül végzik a munkájukat. Egy gyártósoron megértem, de azért értelmiségként...

  • inferno88

    őstag

    válasz Dr. Akula #3886 üzenetére

    Ahogy olvastam a bejegyzéseket, azon gondolkoztam, hogy vagy nem az IT szakmában mozogsz vagy unatkozol és szándékosan trollkodsz. :C

    Személy szerint 5 év alatt végeztem el a BME Mérnökinfo BSc-t, a diploma átvételekor már 1 éve dolgoztam gyakornokként. A munkahelyen(250+ fős KKV) nagyon sokat tanultam a kollégáktól(végig úgy éreztem, hogy egységnyi idő alatt többet fejlődtem, mint a suliban), amit az egyetem hátralévő részében is tudtam kamatoztatni. A cégnél maradtam teljes állásban. Az egyetem - munka szerintem kiválóan kiegészítik egymást.

    Elárulok valamit: nem. Papír nélkül meg se kérdezik van-e gyakorlatod.
    De. Egy srácot most vettek fel hozzánk a csoportba(Szoftverfejlesztés). Nincs szakirányú felsőfokú végzettsége, de rendelkezik tapasztalattal, referenciával és egyértelműen átjön az elhivatottsága. Teljesen jó agya van, egyszerűen a családi körülmények gátolták abban, hogy megszerezze a papírt(aminek pótlására most vág neki meló mellett a felsőoktatásnak).
    Az persze elképzelhető, hogy egy multinál tényleg kiesett volna a rostán, de az már az ő baromságuk, főleg az IT piac ismeretében.

    Aztán lehet magyarázkodni hogy miért 6 év kellett elvégezni egy fősulit.
    Ha a 6 év fősuli alatt gyakorlatot is szereztél, akkor miért kéne magyarázkodni?

    Annak van lehetősége gyakornoki programra, aki fluent English nyelvtudással rendelkezik, és van energiája az ötszáz előadás, gyakorlat, meg tanulás mellett 20-30 órákat hetente ledolgozni, plusz nincs élete...
    Így van. A nolife geekeken kívül nem jellemző.

    Az ismeretségi körömben azok, akik dolgoztak suli mellett(beleértve magam is), nem a "nolife geekek"-ek körébe tartoznak, ez butaság.

    [ Szerkesztve ]

    Semper fi!

  • sutszi

    veterán

    válasz Dr. Akula #3886 üzenetére

    Nem igazán értem a heves megnyilvánulásod okát... Tűzzel-vassal állítod, hogy csak azok tudnak egyetem mellett dolgozni akik 'absolutely no life' pistékék t-rex pozícióba nyomorodba a gépeléstől?! Ugyan már...

    Én anno heti 8 órában csináltam üzemeltetést egy kkv-nak. Később heti 15-20 órában fejlesztést. Az már egy másik lépcső volt. Egyetemistaként nem volt rossz pénz.

    Van egy padavanom aki diákmunkán keresztül van nálunk. Neki heti 20 óra a minimum amit teljesíteni kell. Nem halt még bele...és ahogy hallom tőle van élete...

    Szóval nem értem miért gondolod, hogy ez annyira lehetetlen. Normálisan tanulni is lehet mellette. Továbbra is az a kulcs, hogy csúsztatni kell egy félévet vagy kettőt...De amikor vége van, akkor legalább nem áll ott a frissen végzett ember letolt gatyával...

    Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

  • KergeK@csa

    tag

    válasz Dr. Akula #3886 üzenetére

    "Elárulok valamit: nem. Papír nélkül meg se kérdezik van-e gyakorlatod."

    Te ugye nem az IT-ról beszélsz? Egészen biztosan nem. :)

    Magyarország (egyik) legnagyobb online portáljánál dolgozom, a cirka 20 fős 24-40 év közötti IT-csapatból van két diploma egyik sem informatikai), folyamatban lévőből meg van vagy 6-8. :)
    Ha a nem szigorúan szerkesztőségi, hanem a cégen belüli nem-szerkesztőségi oldalakat is belevesszük, akkor Mo. legnagyobbja vagyunk, és a +15 IT-fejlesztővel jön még 3 diploma, ekkor is éppenhogy elérjük azt, hogy minden hetedik emberre jut diploma.
    (Az embereknél csak fejlesztő-designer-menedzsert számoltam, rendszergazdák és általános support nincs ebben benne.)

    Az elmúlt cirka egy évben az multiktól kezdve (legyen az EPAM, Siemens), közepes és nagy magyar cégekig senkit nem érdekelt a papírom, pedig (csoport)vezetői szint alá nem adom. Külföldre nem tervezek menni, de az ilyen megkeresésekkor már megtanultam, hogy ezt hiába hozom fel kifogásként. :)
    (A fenti listához hozzácsaphatod a Ustream-et és a Gawkert is.)

    A tudás mindent visz, és 5-10 (többünknél 15+) év gyakorlat után senkit nem érdekel, hogy befejezted-e, mert az egyetemen nem tud (és nem kell neki) ilyen komplexitású fejlődést biztosítani, mert rámenne az összes óraszám nem egy féléven át. :)

    Szóval ha valaki az IT-ban úgy érzi, hogy a diploma hiánya miatt nem veszik fel, akkor szomorú hírem van számára:
    Nem, nem amiatt. :(

  • azbest

    félisten

    válasz Dr. Akula #3890 üzenetére

    Találkoztam már többféle emberrel.

    Volt aki az egyetemen is jól teljesített, mellette harmadik félév környékén elment gyakornoknak is, barátnője is van és a kollégiumban is vállalt feladatot. A sorrend egyben a prioritás is volt. Az biztos, hogy a kollégiumi csak alibi volt, mert arra már tényleg nem jutott ideje. A barátnőjével minimálisan tudott foglalkozni, de mivel mindketten törekvő jellemek, így átvészelték. Ahhoz hogy ez az egész működjön az kellett, hogy autista mintára percre pontos napi beosztás szerint éljen évekig.

    Más a záróvizsga előtt kezdett dolgozni, de előtte azért már vállalt feladatot máshol is. Neki nem volt lényegi ütközés a munka és az iskola közt.

    Aztán olyan is akad, akinél az egyetem és a munka eldöcög egymás mellett, egyik sem kiemelkedően, de eltelik valahogy.

    Van akit nem köt le az egyetemi oktatás és közben elkezdett dolgozni, a suli pedig háttérbe szorult a szakmai aktivitás mellett. Talán egyszer hobbiból befejezi, de nem biztos.

    Szóval sokféle ember van és nem érdemes általánosítani, mert mindenkinek megvan a maga története. Nem árt némi önismeret és időben belátni, hogy kinek milyen módon érdemes továbblépni.

    [ Szerkesztve ]

  • D@ve89

    tag

    válasz Dr. Akula #3890 üzenetére

    Ám legyen. Végezze el az illető az egyetemet úgy, hogy nem dolgozik mellette. Akár csússzon is egy évet. Még ebben az esetben sem reménytelen helyzetből indul, kivéve, ha teljesen hülye, de akkor meg nem szerzi meg a diplomát. Több ismerősöm is diploma megszerzése után keresett munkát, és mégis találtak és felvették őket. Nem kell egyik oldalról sem túlmisztifikálni szerintem ezt az "egyetem vagy inkább tapasztalat" témakört.

    [ Szerkesztve ]

  • inferno88

    őstag

    válasz Dr. Akula #3890 üzenetére

    Valószínűleg 20+ évesen már sokan szeretnének nem csak tanulni, hanem dolgozni is azért, mert anyagilag szükségessé válik, jobban szeretnének élni és/vagy azért, mert hajtja őket a vágy a szakmában való éles tevékenykedés felé.
    Ne felejtsd, hogy nem anyuci 10 éves gyermekeiről beszélünk már ezen a szinten! Felnőtt nők és férfiak szerepelnek a képletben, jó esetben határozott elképzelésekkel, de minimum megváltozott életkörülményekkel és megnövekedett, saját magukért vállalandó felelősséggel.

    Az, hogy ki hogyan áll hozzá suli/munka kérdéshez, teljesen egyéni. 16 éves koromban kezdtem el dolgozni középiskola mellett(nem csak nyáron, hanem évközben hétvégén), hogy ezzel is segítsem a családom és jómagam. Megvettem a tankönyveket, ruhát, finanszíroztam a sportot, Érettségi után elvégeztem egy rendszerinfo-s OKJ-t. A 2 év alatt, havonta a négy hétvégéből kettőn tuti dolgoztam, de sokszor hétköznap is bevállaltam az éjszakázást. Az egyetemen hamar leesett, hogy az elején nem fér bele a munka, ezért csak a suli/barátnő páros maradt. Mint látod, esetemben egyértelmű, hogy szerettem volna minél hamarabb ismét dolgozni is (a hőnszeretett szakmában). A lényeg, hogy mindenkinek máshogy hozza az élet.

    "Ha a 6 év fősuli alatt gyakorlatot is szereztél, akkor miért kéne magyarázkodni?"
    Képzettség megvan? Igen
    Szakmai tapasztalat(mondjuk 6 év alatt legyen 2 év)? Igen
    ...
    Mikor tudsz kezdeni?
    (Ha egy HR-es ezen fennakad és ilyen badarsággal akasztja meg a munkaerőfelvételt, akkor szerintem az hosszútávon lapátra kerülhet)

    "Meg a "dolgozni akartam" úgyis olyan izzadtságszagú magyarázkodásnak tűnik arra az esetre hogy nem voltál képes időben elvégezni."

    Facepalm.

    Több ismerősöm a diploma hiánya miatt keres nálam kevesebbet, pedig több a gyakorlatuk.
    Hacsak nem közalkalmazottak, akkor a papírnak semmi köze hozzá. Vagy a cégük nem fizet versenyképesen és/vagy jobb vagy náluk.

    És mikor dolgoznak, tanulás vagy alvás helyett? Nálunk minden (hétköz)nap tele volt órákkal, ami után tanulni is kellett, nem volt idő sztahanovistáskodni. Rendszerint az dolgozott, aki félévet ismételt, és volt egy szabad féléve.
    Már nincs félév ismétlés, ahogy régen volt egy tárgy bukása után. Vannak olyan napok, amikor csak előadások vannak, melyek egy része nettó semmit nem ér vagy kiadott jegyzetből pótolhatóak. Manapság elég jól összeegyeztethető a tanulás a munkával.

    [ Szerkesztve ]

    Semper fi!

  • KergeK@csa

    tag

    válasz Dr. Akula #3894 üzenetére

    A példád ott sántít, hogyha az emberek mondjuk harmada-fele képes dolgozni már valamennyit dolgozni egyetem alatt, akkor az talán mégsem mérhető a Nobel-díjhoz.

    (Bár lehet, hogy az utóbbi időben ennyire alább adták. :))

  • vzozo

    senior tag

    válasz Dr. Akula #3858 üzenetére

    Mint pl. az ápolónők vagy a tűzoltók? Te miért nem annak mentél, ha abban vagy a nagy zsozsó?

    Ne haragudj, de te értelmezni is tudtad, amire reagáltál, vagy csak íráskényszered volt?

    Ez egy IT jövedelmek topik, ápolónőkről és tűzoltókról rajtad kívül senki sem beszélt. Azt sem tudom, hogy miért kellenének kapcsolatok, meg "csókos" pozik az említett helyeken. Mint ahogy a fizetések felfelé történő eltérítése sem ott, hanem a minisztériumi és egyéb mutyi kifizetőhelyeken szokásos.

    Mindenesetre grat az itteni trollkodáshoz azok után, hogy az IT munkaerőhiány topikban pár napja ezt már kifejtetted, és ott is kaptál néhány ellenvéleményt. Hát ahogy látom itt még többet. Tudod, vannak ezek a szembe az autópályán meg fordítva a lovon ülős hasonlatok... Szerintem inkább ülnek, mint a te einsteines, nobeles meg milliárdokat öröklős példáid.

    Végül is csak a "nolife geek" pontodra reagálnék még. Soha nem buliztam annyit, mint az egyetemi éveim alatt. Miközben volt mellette munkahely(ek), barátnő(k), szakkollégiumi szerepvállalás, kirándulások, utazások Európában, és egy 3. nyelvet is elkezdtem tanulni. Mondjuk úgy, hogy habár a "work hard, party hard(er)" filozófiát követem, mire kikerültem a "valós" életbe, egyszerűen telítődtem, és nem is vágyok már napi-heti szintű szétcsúszós éjszakákra, bőven elég, amit a saját családommal és a barátaimmal szórakozásra fordítunk.

    Oké, figyi. Neked nem jött be. Te nem láttál ilyet. Nincs ezzel semmi gond. Biztos vagyok benne, hogy van valami más, amiben sokkal jobb vagy. Csak fogadd el, hogy egyeseknek sikerült az, amire te csak kifogásokat kerestél/keresel. Mi, ezek az egyesek azt kerestük, hogyan lehet megoldani az előttünk tornyosuló problémákat.

  • vzozo

    senior tag

    válasz Dr. Akula #3902 üzenetére

    Direkte csókos helyről írtam, felfelé való eltérítéssel, ami NEM a kórházi rendszergazdágra vonatkozik, de ezt szerintem rajtad kívül mindenki (be)látja. Hagyjuk!

    Ja, ott is trollkodtál eleget.

    Jah, hogy ha leírom mire lehet jutni minimális (!) szakmai-munkaerőpiaci befektetéssel - mert lássuk be, a magánélet, buli és a szakkoli mellett komoly munkaerőpiaci fejlődésre nem sokat áldoztam -, akkor bevallom, tényleg trollkodtam.

    Te húzod az egyetemet mint a rérestésztát hogy közben gyakornokosdhass,

    Sose voltam gyakornok, rendes, felnőtteknek szóló poziknak dolgoztam. A húzással továbbra sem értem mi a baj. Elver érted anyukád?

    Anyám pl. 2 szakra járt egyszerre, most akkor az is legyen alap?

    Az enyém pedig 3-ra, a 70-es években. Nekem az volt az alap. Ahhoz képest az egyszakos diplomám a családban elég, khm, gyenge volt. A fizetésem már annyira nem.

  • emvy

    nagyúr

    válasz Dr. Akula #3905 üzenetére

    > És mégis mi az a csókos hely az állami szférában, aminek még az informatikához is köze van?

    Mit szolnal mondjuk a niif.hu-hoz?

    while (!sleep) sheep++;

  • bandus

    veterán

    válasz Dr. Akula #3905 üzenetére

    ajajj, itt tényleg súlyos gondok vannak. ahogy látom leginkább egy az egyben megfelelteted az állami szférát a közalkalmazottakkal és közszférával :)

    "a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

  • emvy

    nagyúr

    válasz Dr. Akula #3909 üzenetére

    Nem, ez a nemzeti információs infrastruktúra. Nem maganceg. Kozszfera, mint a MÁV vagy a Posta.

    Odamehetsz dolgozni, van felvétel, nem csak haveroknak. Ismerek embereket, akik felveteliztek, és azóta ott dolgoznak. Te is elmehetsz interjúra.

    Ha persze csak magadat akarod mentegetni, az más,nyilván egyszerűbb azt mondogatni, hogy biztos csak haverok kerulhetnek be.

    [ Szerkesztve ]

    while (!sleep) sheep++;

  • Mercutio_

    félisten

    válasz Dr. Akula #3912 üzenetére

    Kicsit el vagy tájolva, a bértábla csak a minimumot rögzíti.
    Az, hogy a legtöbb helyen nincs forrás, és csak azt kapják egy dolog...

    A másik amiben én a problémát látom, hogy a személyes sértettséged/problémáid összemosod a valósággal. Rengetegen dolgoznak állami tulajdonú, azonban nem az állami alkalmazottakra vonatkozó bértáblát használó cégeknél. (MVM, MÁV csoport, Posta, Víz- és távfűtő művek, Csatornázás, Paks, Autópálya felügyelet, stb.) ezeken a helyeken a diplomások jóval a bértábla fölött keresnek.

    Az is téveszme, hogy ilyen helyekre csak protekcióval lehet bekerülni.

    Egyébként tisztábban látnának a többiek, ha leírnád milyen szakon/szakirányon és mikor végeztél? (nem triviális a gyakornoki lehetőség és hasonló kijelentések)

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • Mercutio_

    félisten

    válasz Dr. Akula #3919 üzenetére

    Az irodalom hol mondja ki, hogy nem lehet felfelé eltérni? :U
    Egyébként meg kis olvasnivaló ;)
    És ahol van forrás, ott bizony eltérnek. Az meg, hogy a diploma nélküli droid alulfizetett a versenyszférában sincs másként, nem tudom mit kell ezen meglepődni.

    Minden olyan poziban, ahol már piacképes a tudásod megfizetik az embereket, - vagy szembesülnek vele, hogy nincs csak kontraszelektált, alulképzett beosztott - különben elmennek a versenyszférába.

    Jah osztatlan képzés, az egy másik történet volt. A bolognai rendszer már jóval rugalmasabb, épp ez az előnye és a hátránya is. Ha valaki tud élni vele az rengeteg plusz lehetőséget kap, és mivel az IT egy gyakorlatorientált szakma szvsz ésszerűbb is a suli melletti munkák vállalása, így együtt fejlődhet az elmélet és a gyakorlat.

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • azbest

    félisten

    válasz Dr. Akula #3919 üzenetére

    "Úgy néz ki te vagy eltájolva. A bértábla konkrét összegeket ír elő, kategóriák vannak, illetményalap és pótlékok."

    Ok, akkor értelmezve olvasd is el a linkelt jogszabályt.

    "67. § (1) A közalkalmazott a fizetési fokozata alapján járó illetményén felül illetménykiegészítésben részesülhet."

    Csak, hogy mutassak egy példát, hogyan néz ki a gyakorlatban:

    Vannak olyan munkakörök, amit nem vállalna el senki bértábláért.

  • velizare

    nagyúr

    válasz Dr. Akula #3945 üzenetére

    arra, amire te gondolsz, sosem volt képes. nekem elég jó matematikai és természettudományi alapjaim voltak, de a fizikának azért már úgy mentek neki első félévben, hogy a sebesség az út idő szerinti első deriváltja, és ezt nagyon nem így tanultuk gimiben.

    Tudod, mit jelent az, hogy nemezis? Az érintett, erősebb fél kinyilatkoztatása a méltó büntetés mértékét illetően. Az érintett fél jelen esetben egy szadista állat... én.

  • Jhonny06

    veterán

    válasz Dr. Akula #3953 üzenetére

    Milyen magyar fizetésekkel? A programozók nem keresnek rosszul. De ha ez neked indok, akkor emiatt tanulj szarul, biztos megértik majd, hogy "szar fizetésért csak ilyen embereket találunk majd". :C

  • acvipmember

    újonc

    válasz Dr. Akula #3958 üzenetére

    Cobollal én bankoknál kopogtatnék :)
    lasszóval fogják be az embereket :U

  • Tapsi

    veterán

    válasz Dr. Akula #3958 üzenetére

    Egy senior fejlesztő simán meg tud keresni nettó 500 körül. Egy IT elemző is. Ez neked kevés? Vagy mi ez állandó rinya a fizetésekkel kapcsolatban?

    [ Szerkesztve ]

  • sutszi

    veterán

    válasz Dr. Akula #3958 üzenetére

    AS/400 meg ilyen ősi témákban annyira nincs fejlesztő, hogy ilyen 50-60 éves tatákat interjúztat egyik ismerős... Fiatalok nem tanulják, az öregek meg szó szerint már kihalnak... Nem tudom milyen 90-ről beszélsz... de ez totál nem így van. Ahogy közgazdász, meg asztalos is tud menni egy szélhámos céghez netto 90-ért amelyik lehúzza...úgy át tudnak menni komoly és korrekt céghez négyszer ennyiért is...

    Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

  • FLx

    addikt

    válasz Dr. Akula #3965 üzenetére

    12 éves példákat ne szedjünk már elő, mostanában inkább nettó 250 egy kezdő fejlesztői fizetés és nem 90. Abból meg azért ne haljunk már éhen. Érdekes módon itt mindenkinek az a tapasztalata, hogy a fejlesztők igen is nagyon jól megvannak fizetve, nem kell ehhez külföldre menni, te vagy az egyedüli aki szerint nem fizetnek sehol.

  • Mercutio_

    félisten

    válasz Dr. Akula #3965 üzenetére

    Feltennék egy egyszerű kérdést: Dolgozol-e és mennyi ideje IT fejlesztésen és mennyire naprakész/piacképes a tudásod?

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • vzozo

    senior tag

    válasz Dr. Akula #3957 üzenetére

    [moderálva]

    Fogd már fel: azért, mert NEKED nem jött össze valami, attól még se nem az ipar a szar, se nem a magyar helyzet. Érdekes módon másnak összejött... Most írjam le sokadjára, hogy 8 éve bruttó 500-zal és céges autóval indultak nálunk a junior fejlesztők? Magyarország, Budapest... De nyilván lesz erre is valami frankó válaszod.

    Szabad munkahelyválasztás van, ha valami nem tetszik, akkor lehet máshova menni, már ha annyira nagymenőnek gondolod a tudásodat.

    Szerk.: az állami szférás értetlenkedésedre direkt nem válaszoltam, és nem is tervezek - de ez most kikívánkozott belőlem a reggeli kávé helyett...

    [ Módosította: radi8tor ]

  • gygabor88

    tag

    válasz Dr. Akula #3980 üzenetére

    3 év gyakorlatos fejlesztő 250 nettóért be sem hajlandó kapcsolni a gépet, nem hogy hasznot termelni. Esetleg napi 4 órában reális lehet. Ennyiért vesznek fel teljesen kezdőket mostanában.

    [ Szerkesztve ]

  • Jhonny06

    veterán

    válasz Dr. Akula #3980 üzenetére

    A T-Systemsnél adnak cafeteriával együtt kb. nettó 170-et + negyedévente mozgóbér + évi 1 prémium. Átlagolva ez olyan havi 190-200k nettó. És ezért kb. annyit kell tudni, hogy hibajegyeket veszel fel és end-userek IT-s problémáit oldod meg távolról, már amit tudsz. Nem kell végzettség hozzá. Na most ezek után szerint egyetemről kijött fejlesztők elmennek bárhová nettó 250k alatt?

    De én is kíváncsian várom Mercutio kérdésére a választ, hogy honnan szeded ezeket a 90k béreket és milyen tapasztalatod van IT téren. Neked fizetnek ennyit?

    [ Szerkesztve ]

  • Mercutio_

    félisten

    válasz Dr. Akula #3984 üzenetére

    Abban mi XXI. század, amire most is bárki jelentkezhet?

    A bért pedig általában nem az addigi helyen maradás emeli, hanem vagy pozíció, de inkább munkahely váltás. Nem újdonság ez szerintem senkinek aki kicsit is ismeri a munkáltatók gondolkodásmódját.

    Az üzemeltetés tág fogalom, a mancinéni nem tud nyomtatni egy vidéki önkormibantól a megyeszékhelyen lévő cégeknek teljes IT rendszereket telepítő és üzemeltető IT cégen át a kritikus rendszereket üzemeltető Linux /solaris guruig.
    A másik amit nem szabad elfelejteni, hogy a tudasodnak csak azt a részét fizetik meg ami a munkádhoz kell, hiába tartozol az utolsó csoportba, ha a melód az első ;]

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • ITmuki

    csendes tag

    válasz Dr. Akula #3980 üzenetére

    Szia!

    1 év gyakornoki tapasztalattal(éles projektekbe dobtak pár hét után) 250 nettó, véletlenül sem 2-3 év.

  • PazsitZ

    addikt

    válasz Dr. Akula #3965 üzenetére

    Tényleg furcsállom, amit olvasok tőled.
    Csak példaként, diploma nélkül, 2009ben, akkor kb. pont még ugynevezett válság is volt nulla tapasztalattal kezdtem PHP-s állásban 90ért.
    (nyilván bizonyítani kellett és megdolgozni érte akkor és ott, de "ingyen semmit nem adnak")

    Szóval őszintén, bántás nélkül, valahol valami komoly hiba lehet, ha te csak ilyen ajánlatokba botlasz.
    Érdemes lenne ezt megvizsgálnod, megkérdezni ismerőst, fejvadászt, aki képben van és tud segíteni, hogy előre juss.

    [ Szerkesztve ]

    - http://pazsitz.hu -

  • bandus

    veterán

    válasz Dr. Akula #4009 üzenetére

    ahogy Mercutio is mondja, mindenki előtt megvan a választás lehetősége, hogy milyen irányba indul el. jelenleg úgy tűnik, hogy a munkaerőpiac előnyben részesíti azt, akinek iskola mellett már van gyakorlata. és persze, hogy a gyakorlat nélküli frissdiplomást is be lehet tanítani, de ha vannak olyanok akik ugyanolyan paraméterek mellett még rendelkeznek x szakmai tapasztalattal is, akkor inkább őket választják, ami valahol érthető is. de elárulom, hogy el lehet végezni az egyetemet úgy, hogy szakmai tapasztalatod is lesz és még csak nem is csúszol. nekem legalábbis sikerült, pedig nem én voltam a legélesebb kés a fiókban :)

    #3997 Mercutio:
    ezt tapasztalatból mondhatom, hogy nem így van :)

    [ Szerkesztve ]

    "a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

  • Mercutio_

    félisten

    válasz Dr. Akula #4012 üzenetére

    Hagyjuk már ezt a csak végletek vannak dumát, a csodagyerek és a minden ideje rámegy, hogy elvégezze a Bsc-t között azért elég széles a merítés.

    bandus: A mi nincs úgy?

    [ Szerkesztve ]

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • stoilt

    újonc

    válasz Dr. Akula #4009 üzenetére

    "Ugyanolyan normális dolog hogy IDŐBEN elvégzi az egyetemet, és UTÁNA dolgozik, minthogy halasztgat némi gyakornokoskodás miatt. A lediplomázott kezdőt is be lehet tanítani, nemcsak a diploma nélkülit."

    Ezzel általában csak az a baj, hogy amint a kezébe kaparint az ember fia egy diplomát, egyből azt gondolja, hogy ő az atyaúristen és ide neki a nettó milliót a semmiért. Míg egy végzés közelében lévő, de még nem diplomás egyén megelégszik némi apróval meg friss kávéval, értelmi képességei és tárgyi tudása jó esetben semmivel sem kevesebb, mint egy olyannak, aki rendelkezik diplomával. Legalábbis én nem érzem úgy, hogy kevesebb lennék azoktól a csoporttársaimtól, akikkel együtt kezdtem, csak ők januárban kaptak diplomát én meg majd júniusban fogok csak, mert végigdolgoztam a félévet és 2 tárggyal megcsúsztam.

    Most ha te a cégedhez kezdő fejlesztőt keresnél, melyiket vennéd fel? Azt amelyik jóval kevesebbért dolgozik, de nem tud semmit, vagy amelyiknek van diplomája, nem tud semmit, de legalább jó sok pénzt kér?
    Vagy később, egy olyat, aki 7 félév helyett 8 alatt fejezte be a sulit, de van 1 év gyakornoki tapasztalata, vagy azt, amelyik időben diplomázott, de semmi tapasztalata nincsen?
    Persze költői a kérdés, lehet, hogy te jobban értékeled, ha valaki időben elvégzi az iskolát, de manapság a legtöbb munkáltató nem így gondolkodik a tapasztalatok alapján.

    Az meg mondjuk szerintem megint nem elhanyagolható, hogy nem mindenkit tudnak a szülei eltartani 23-24 éves koráig, amíg befejezi az egyetemet. Meg én személy szerint cikinek is éreztem, hogy anyutól kérjek pénzt sajtoskiflire, miközben tudtam, hogy otthon ő is szinte kenyéren meg vízen él azért, hogy tanulhassak. Szóval dolgozhat az ember kényszerből is, és akkor már inkább szakmában dolgozzak és ne a tescoban raklapot pakolgassak - bár igazából azt is megtettem előtte, amíg nem volt akkora tudásom, hogy szakmában helyezkedjek el. De nézzünk csak le mindenkit, aki akkora gyökér, hogy a suli mellett gyakornokoskodik és esetleg emiatt csúszik, mert akár a lábát is lógathatná, és akkor előbb diplomázna és mehetne "rendesen" dolgozni.

    Abban viszont igazad van, hogy gyakran hallani túlzó számokról és valószínűleg emiatt létezik a hozzászólásom elején említett jelenség, hogy diplomával a kezében egyből a csillagokat akarja megkapni minden fiatal.

  • vzozo

    senior tag

    válasz Dr. Akula #3981 üzenetére

    (#3981) Dr. Akula

    Neked kéne már végre felfogni, hogy nem a 14 évesen diplomás zseni az alap, és nem úgy osztani az észt.

    Nyugodj meg, tisztában vagyok ezzel. Habár kétségkívül jól esik a bókod, mi szerint azt implikálod, hogy zseni lennék a 2 nyelvvizsgám és az egyetem melletti munkavégézés miatt, távolobb nem is lehetnél a valóságtól.

    Én egy teljesen normális, közönséges, átlagos ember vagyok. Ha a testvéred tényleg értette már közésiskolás korában is a Mendelbrot halmazokat, nem pedig csak gépiesen lekódolta, akkor hatamas respect neki, a doktori iskola végzése miatt is. Bennem is felmerült a phd gondolata, de letettem róla, mivel tudtam, hogy nem vagyok kiemelkedő képességű, és nem is akartam emberfeletti erőfeszítéseket tenni azért, hogy néhány évikg pörögjön a nevem néhány tanulmány címlapján, aztán menjen a süllyesztőbe.

    "Zseniből" minden évtizedben születik néhány, ő lesznek az adott kor Shannonja, Turingja, Neumannja, esetleg hogy frissebb példákat írjak, pl. Linux Torvalds, Dave Cutler, Vint Cerf, Larry Page... A sikeres és boldog élethez az is szükséges, hogy az ember felmérje és belássa a határait. Számomra tökéletesen elegendő az, hogy szeretem a munkámat, boldog családom van, vannak hobbijaim, és jó érzem magam a bőrőmben.

    (#3999) bandus

    Köszönöm a többiek nevében is, elég tanulságos. Pl. a "lehetetlen" egyetem melett dolgozni kitételre:

    A végzéskor (abszolutórium megszerzésekor) főállásban dolgozók aránya: BME-VIK: 32%
    Havi nettó átlagjövedelem: BME-VIK: 284 ezer forint

    Az utóbbinál némileg árnyalja a képet, hogy nem derül ki a tanulmányból mikori a mintevétel, de erősen gyanús, hogy ez néhány hónappal, max egy évvel a végzés utáni állapotokat mutathatja.

    (#4007) hb1

    Az ITSH-nál voltam anno állásinterjún, ott kell tudni mindenkinek németül.

    Egy ismerősöm idén kezdett ott, kvázi kezdőként, mivel a tonercserélgetős - mancika deszktopjának újraindítása - "mindent csinálós" KKV tapasztalata azért túl sokat nem nyomhatott a latba. Németül átlag alatti szinten beszél, az induló fizuja pedig 300 nettó felett van. Bumm neki, biztos hazudok.

    (#4009) Dr. Akula

    Ugyanolyan normális dolog hogy IDŐBEN elvégzi az egyetemet,

    Már ne is haragudj, de végső érvként azt bedobni, hogy "de, de én IDŐBEN végeztem az egyetemet", az olyan, khm... Kicsinyes? Szánalmas?

    (#4022) stoilt

    Ilyen olyannyira van, hogy jelentkezik hozzánk gyakornoki programra, de nem tudja megmondani mi az az "osztály" (OOP) vagy pl. sosem hallott kód repository rendszerekről (basszus, ezeket nem kóder létemre még én is csont nélkül meg tudom válaszolni), de aztán bemondja, hogy ő "xy egyetemen szerzett diplomát", és 200k (nettó) alatt fel sem kel reggel az ágyból. Muhahaha.

    (#4024) hb1

    Nagyon nem igaz, bruttó 250-300-ról beszélsz, ami fölötte van az átlagos pályakezdő informatikusi bérnek a statisztikák alapján, azt meg feltételezem, hogy ezekre a statisztikákra van aki rá is néz.

    Te milyen statisztikákról beszélsz? Ez egy 2013-as cikk: "Az informatikusok a magyar munkaerőpiac sztárjai: a friss diplomások nettó fizetése is 200 ezer forint körül van, ennél alacsonyabb kezdő bért inkább csak a kisebb városokban kínálnak - olvasható a HVG e heti számában."

    Ez 2014-es: "A Grafton Recruitment adatai alapján viszont kiderült, hogy a mérnöki kezdőbérek bruttó 270-350 ezer, a mérnök-informatikusi 300 ezer, a szoftverfejlesztői 300-350 ezer, a rendszeradminisztrátori, a mobilfejlesztői 250-350 ezer, 250-300 ezer forint körül mozognak"

    Valahogy ezek nem vágnak össze a te alternatív univerzumod statisztikáival.

    A legviccesebb az volt, mikor egy már végzett srácot azzal győzködtek, hogy iratkozzon be félévente 100-ért szabad bölcsészet szakra (azért az, mert az volt a legolcsóbb), és akkor jobban járnak...

    Az ilyen bohóc munkahelyeket messziről kerülni kell, mert ott komoly gondok vannak, és nem tartogat semmilyen jó jövőt. Valahogy jobban fekszik az, amikor tudom (a céges transzparencia miatt), hogy 30-35 órányi munkával már kitermeltem a havi béremet, és a maradékból ebből futni fogja tréningre, adminisztratív személyzetre, a részvényesek is jól laknak, fűtés is lesz az irodában, nekem is lesz fizetett szabadságom meg előléptetésem...

    Ebből is látszik, hogy nagyon különböző világban mozgunk, mert se én nem tapasztaltam, se az ismerőseim nem meséltek olyan munkahelyről, ahol ilyen-olyan hallgatói jogviszonyos vagy egyéb kavarás bejátszott volna. 18 év feletti felnőtt emberek vagyunk, felnőtt munkahelyen, nem cirkuszban.

  • Jim-Y

    veterán

    válasz Dr. Akula #3980 üzenetére

    Nalunk a 3 honapos traineeship utan kapnak a gyakornokok egy netto 250K-es ajanlatot amit vagy elfogadnak, vagy nem :)
    Mivel en is igy kerultem ide, ezert en is ennyi kezdo fizuval kezdtem(ek).

  • Jim-Y

    veterán

    válasz Dr. Akula #3986 üzenetére

    Egyebkent azt en is alairom, hogy sokszor elszalad a lo egyesekkel. Szoktam olvasgatni a topikot, es nem egy ember szokott olyan kezdo osszegeket irni, hogy csak pislogok. Ez a..

    K: Van 1 eves tapasztalatom Java fejlesztokent mennyi a realis fizetesi igenyem
    V: 650 brutto alatt nehogy barhova is elmenj

    es hasonlok :)

  • Mercutio_

    félisten

    válasz Dr. Akula #4049 üzenetére

    Nem a diploma, a megcélzott állások követelménye.

    Ezt a szuperman szöveget meg hiába mantrázod, ha ott a statisztika, hogy van olyan intézmény ahol a végzettek 1/3-a már dolgozott a suli mellett, akkor ideje elfogadni, hogy ez nem egy superhero skill...

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • syl5

    őstag

    válasz Dr. Akula #4072 üzenetére

    Én értem, hogy mit akarsz mondani, és megértem a helyzetedet, de ez most már nekem is unalmas.
    Teljesen felesleges ez a végeláthatatlan vitatkozás, vagy találkozzatok személyesen aztán verjétek meg egymást, vagy haladj a saját utadon és szarjál le mindenki mást.
    Tisztában kell vele lenni, hogy mennyit keresnek a szakmádban hasonló tapasztalattal és skill-ekkel, de ha állandóan azon rugózol, hogy ő miért annyit kap én meg miért csak annyit, akkor az nem előre fog vinni, hanem csak visszatart. Nézd meg, hogy mit kell tudni adott tapasztalati szinten adott kiemelkedő fizuhoz, vesd össze a saját tudásoddal és tapasztalatoddal, aztán ha minden megvan akkor irány a főnök, vagy az álláspiac, ha meg nincs, akkor tanulásra fel.
    Csak így tudod befolyásolni a fizudat, a saját jólétedet, nem azzal hogy hetek óta itt picsogsz.
    Én pl mióta itt veszekedtek már egy-két hete, ahelyett hogy beszálltam volna a buliba lenyomtam minimum vagy 10 tesztet/interjút.

    Keress meg, ha Data Engineer, Scientist szeretnél lenni!

  • Mercutio_

    félisten

    válasz Dr. Akula #4071 üzenetére

    #4061

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

  • bandus

    veterán

    válasz Dr. Akula #4079 üzenetére

    azért a könyvelő, könyvvizsgáló pozi nagyon már ám, mint mondjuk egy tanácsadói. ez előbbiekben nekem is volt olyan ismerősöm, akivel utaztam vissza budapestre vasárnap és mesélte, hogy amint leteszi a cuccát megy is be az irodába :)

    szerintem 300-350k körül lehet valahol az a fizetés nettóban.

    "a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

  • Mercutio_

    félisten

    válasz Dr. Akula #4079 üzenetére

    Értelmes könyvelő tisztában van ezzel, ahogy azzal is, hogy a big four -nál eltöltött pár év mennyi tapasztalatot és mekkora bért jelent később ha egy nyugisabb céghez megy tovább.

    Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

Új hozzászólás Aktív témák