-
IT café
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tariattila
veterán
válasz atok666 #11445 üzenetére
egyet kell, hogy megérts:
eszpresszó=frissen őrölt kávé (ráadásul frissen pörköltből)
a kapszula és társai helyből nem ugorják meg az első lépcsőfokot a kávézás világába
a nespresso vagy mi az más kategória... tök mindegy, hogy olaszok gyártják vagy hogy milyen gépekkel készítik el... halottügy
-
ronin s8
senior tag
válasz tariattila #11451 üzenetére
@ "More room isn't the only consideration. Atera, in Tribeca, uses a Slayer espresso machine that retails for around $20,000. Gramercy Tavern's La Marzocco GB/5 runs between $12,000 and $16,000. And while both can put out better coffee, neither can guarantee it, since they require a constant supply of fresh beans, mechanical upkeep, and trained professionals that actually know how to operate them."
Nagyjából itt van a kutya elásva, és nagyjából ezért nem lesz igazi biznisz az újhullámosokból.
Egyszerűen tudás és ember kell hozzá. És az manapság nem divat...[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
atok666
őstag
válasz tariattila #11451 üzenetére
Nekem nem kell magyarazni, en csak kivancsi voltam a forum velemenyere
Atok
-
And06
aktív tag
válasz ronin s8 #11452 üzenetére
ezt amúgy elég nehéz felfogni ésszel. van egy étterem, aminek az a célja, hogy a legjobbat nyújtsa, a vendégeknek az ár másodlagos (ha számit egyáltalán). ezek után a kávén meg a költséghatékonyság számit.
ha pl "zacskós" krumplipürét szolgálnának fel, lehúzhatnák a rolót másnap. a zacskós kávé akkor miért nem szégyen? (költői kérdés, mert a vendégek nem tudják hogy kávéból mi a jó ) -
atok666
őstag
válasz tariattila #11456 üzenetére
Mint irtam, a forum velemenyere voltam kivancsi a dologrol. Ennyi
Atok
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
Pedig szerintem egyszerű: az újhullámos kávékhoz extra tudás és felkészültség kell, és a kávék rendkívül hamar kikerülnek a használható, tolerálható sávból. Az olaszoknál megtanulják a pultosok kezelni az olaszos kávékat, mert azok sokkal toleránsabbak az egyéni hibákkal szemben, és a több évtizedes gyakorlat is mellettük szól. Konkrétan ha kibontanak egy zacskó (zsák) kávét, az végig iható lesz a megszokott minőségben, míg egy újhullámos kávénak van pár napja oszt csókolom....
Ilyen egyszerű."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
Ez nem egészen így van. Sőt, ha pontos akarok lenni, pont, hogy nem így van.
Egy étterem üzleti vállalkozás. Mindaddig, amíg veszik a cuccot, jó, de mihelyt nem veszik, nem jó. Fontos a költséghatékonyság, és a befektetett pénz. Ezek fontosabbak, mint a minőség, bármennyire is az ellenkező látszatot akarják kelteni.
A minőség a séfnek fontos (aki ebben a minőségében séf, és nem tulajdonos, ha egybe is esik a kettő), a tulajdonosnak meg az a dolga, hogy megfizesse a megfelelő embereket, akik hozzák a profitot.
És a minőség az MINDIG HELYFÜGGŐ. Ezért nincs jó magyar bor (elég sok), jó angol bor, olasz sör, német kávé, amerikai kávé...
Ez meg ilyen egyszerű.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
nagyúr
válasz ronin s8 #11459 üzenetére
Nyugi. Van jó angol bor, olasz sör, német-amerikai kávé is, csak nem jársz arra és nem kóstoltad.
E mellett a Neszepersszó mellet meg az lehet, hogy a kávégép szettben olcsóbb, mint a huszonezer forintos kapszulás izé. Vitathatatlanul olcsóbb..Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
-
ronin s8
senior tag
válasz Polarstar #11460 üzenetére
Persze, hogy van. Nálunk is van pár jó bor. Az Antarktiszon is van meleg. Ha csinálsz magadnak.
Nem arról van szó, hogy mikroszkópikus méretekben, nagyítóval ne találhatnánk mindenütt valamit, hanem az átlagról. A kultúráról. New Yorkban is van pár jó olasz hely, de az átlag kólát iszik és bödönkávét.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
radi8tor
MODERÁTOR
⭐ Stella
-
-
ronin s8
senior tag
Igen, a környezet, a hely határozza meg az igényeket. Hiába tesznek az asztalra jóféle olasz kávét, ha a vendég nem tud különbséget tenni egy Nespresso és egy valódi kávé között. A tulaj meg örül, hogy nem kell drága gépeket és drága személyzetet finanszíroznia. A vendéget Amerókában nem érdekli (még ha tudná is), hogy szintetikus ízeket kap a csészében, csökkentett beltartalommal. Az éttermet is sznobizmusból választotta (erre való a csillag). Vacsora előtt fitneszen volt, és apdét-szerű szemetet zabált. Vacsora után pedig meghallgat egy sarlatán gurut...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
-HajTömeg-
őstag
válasz ronin s8 #11467 üzenetére
Jajmár, de értesz te mindenhez
A 5* szállodák hozzáállását egyébként akkor sem értem.
Már rég jártam ilyenben,de emlékeim szerint nem osztott-szorzott egy ekkora tétel,mint a kávéé.
Bőven kifizették azt a vendégek, szóval ez nem érv a nespresso mellett.
Talán inkább a brand lehet vonzó, igény lehet a dzsrdzsklúnis kávéra.Alias: Júzer error
-
ronin s8
senior tag
válasz -HajTömeg- #11468 üzenetére
Több barista bérét megspórolják rajta. És arrafelé nem minimálbérre vannak ám bejelentve.
Egyre inkább az lesz, hogy keleten az emberi munka még jelen lesz, nyugaton egyre kevésbé. És ez szerintem egyben a nyugati civilizáció végét is jelenti.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz tariattila #11470 üzenetére
Ha az haldokolna.... de a kultúra haldoklik!
Megyek, bedobok egy kávét."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ronin s8
senior tag
válasz -HajTömeg- #11471 üzenetére
Surda, az előzményeket olvastad...?
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
BlacKSouL
addikt
Mitől függ, hogy egy kávé mennyire válik elektrosztatikusan töltötté daráláskor? Nedvességtartalom? Olajosság? Frissesség, öregség?
Próbáltam eddig vagy 5-6 féle kávé fajtát is, direkt nem írok neveket, sosem tapasztaltan nagyobb feltöltődést, de most belefutottam egybe, ami még a kézi szögegyszerű darálómon is olyan lesz, mintha Van de Graaf generátorra szórtam volna. Mindenhez hozzáapad, csak a szűrőben nem akar benne maradniJa, és ugyanez, a többinél nagyjából belőhető szemcseméret-szóráson belül olyan mennyiségű lisztes részt is kiad, hogy a lé meg sem indul. Szinte frenchpresses méretre kell durvítani, hogy lejöjjön.
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
ronin s8
senior tag
válasz BlacKSouL #11474 üzenetére
Hú, ez jó kérdés! Érdekes lenne szétboncolni.
Valami szerepe nyílván a darálónak is van, azon túl, hogy ő hozza létre a töltést. Emlékeim szerint azok a tárgyak reagálnak elektrosztatikus feltöltődéssel a dörzsölésre, amik nem túl jó vezetők. Lehet, hogy a kávénál is így van? Ha vizesebb, akkor jobban vezet.B megoldás: vettél egy marék műanyag babot.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
ZS3NI
őstag
Hi!
Ma rendelek egy bialetti brikkát és azt szeretném kérdezni, hogy milyen kávét ajánlotok hozzá? Innen
IDDQD ( ͡° ͜ʖ ͡°)
-
BlacKSouL
addikt
válasz lagoon79 #11479 üzenetére
Ez még ráadásul nem is a legsötétebb azok közül amiket próbáltam, inkább jó közepes. Olaszos, de nem sötét. És igen, az látszik, hogy nem annyira olajos, fényes a szemek felülete sem. Hogy ez tényleg az olajtartalom, vagy a víz hiánya..
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
edk-
őstag
A korábban megjelent összeesküvés-elméletnek, miszerint csak fórumosok nyernek a korzó játékán, lehet alapja, merthogy én is a nyertesek között voltam. Már isszuk is a Rome Espressot
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://cutt.ly/edkelado
-
bl4ze
veterán
-
t-bali3
senior tag
Én ma reggel kipróbáltam duplából egy köztes adagot és szuper lett. Olyan vastag volt a crema, hogy már-már mini cappuccinonak tűnt.
Szóval felülbírálom magam, ez tényleg jó módszer. -
t-bali3
senior tag
Valaki kóstolta már a következő kávék valamelyikét?
Mexikói Maragogype
A világ legnagyobb szemû kávéja. A belõle készült kávé igen keresett, lágy ízéért és vonzó színéért.Hawaii Kona
Ruanda AA Nyamasheke
Most ezekkel szemezek. A középsőt még egy ideig kihagyom, mert nem éri meg pocsékolni...
-
nagyúr
-
zoknee
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen