Új hozzászólás Aktív témák

  • Runner_fxr

    Ármester

    válasz sebgutkopf #182186 üzenetére

    Kompromisszumot nem igazán akartam, amikor egy csomó pénzt kiad az ember, fontos, hogy minden klappoljon, legalább is az adott személy elvárásainak megfeleljen, de ez nem könnyű feladat, amikor ott van egy tetemes mennyiségű pénz amit kiadsz, sokféle bringa és egy kritikus felhasználó. :) A Meridánál kicsit extrémebb geo-t szerettem volna, ezért nem vettem számításba egy ideje, meg ugye az előző montim is Merida volt, de körbejárva a témát, per pillanat ez tűnt a legjobb vételnek. A geo is pont az arany középút, nem nagyon extrém, de meglehetősen sportos, ugyanakkor kényelmes hosszabb túrákra is.

    Tapasztalatom az, hogy alapvetően a márkás pedelec rendszerek elég megbízhatóak. Itt kivételt képez talán a svájci Brose, ezek kerülnek ugye a Specikbe is. Itt volt azért sok gond, rengeteg Specibe halt meg a motor, akár pár hónap alatt. Most állítólag ezen már javítottak, mert a problémás területeken megerősítették a motorokat és a garit is 4 évre hosszabbították. (alapból két év gari van mindegyik márkás pedelec rendszerre)
    Azért ez a 4 év gari ad némi nyugalmat, de igazából tapasztalatom nincs benne, hogy mennyire bírják az új Brose motorok, még nagyon friss a dolog.
    Ami a többi márkát illeti, Bosch, Shimano és Yamaha nagyon megbízhatónak bizonyult, itt azért elég ritka a gyors meghibásodás. Persze bármi meghibásodhat, de úgy gondolom ha e közül a 3 márka közül választasz, kicsi az esélye, hogy belefuss egy motor vagy akku problémába. Én lassan 7 éve használok pedelec-et is. Bosch és Shimano rendszereket használtam tartósabban, de több Yamaha is van ismerősi körben, nekem ezekkel semmi bajom nem volt, pedig kímélve nem voltak.
    Az persze tény, ha webes gyártótól vásárolsz mint Canyon, YT stb, akkor mehet vissza a feladónak ha bármi gond van. Itt annyi kiskapud van, hogy a Bosch és Shimano garanciát tudják intézni neked idehaza is, tehát nem feltétlen kell visszaküldeni a Canyon-nak vagy YT-nek a bringát. Viszont ennek lehet némi költsége, ami érthető is, egy random kereskedő ingyen nem fog dolgozni senkinek sem. Általában egy 20 ezer ft körüli összegért el szokták intézni. Ma már nagyon sok boltnak van hozzáférése a Bosch-hoz, a Paul Lange-hoz meg kb mindenki jár, szóval el lehet ezt intézni visszaküldés nélkül is, de akkor számolnod kell némi plusz kiadással, vagy visszaküldöd és kivárod a sorod.

    A személyes véleményem az, hogy ha csak nem vagy úgy, hogy neked feltétlenül egy Canyon vagy YT kell, azért jobban jársz ha egy olyan hazai bolttól veszel bringát ahol van korrekt szerviz háttér is.

    bardi: 12-es Shimano rendszer még nekem is újdonság, már ami a gyakorlati tapasztalatot, tartósságot illeti. Maga a 12-es Shimano váltó nekem elég gyenge szerkezetnek tűnik a szerelő állványon megvizsgálva, vannak fenntartásaim, de majd az idő eldönti, hogy mi az igazság ezzel kapcsolatban.

    12-es Sram-al van bőven tapasztalat, nem csak személyesen nekem, de rengeteg ismerősömnek van, rendszeresen szervizelem, megbízható cucc. Azzal persze számolni kell, hogy a 12-es rendszer nem a tartósságról híres. Itt már olyan vékony a lánc, hogy hamar fog nyúlni. 0,5-nél már érdemes láncot cserélni. 0,75-nél már nem garantált, hogy nem fog ugrani az új lánc a soron.

    Én azt mondanám, hogy a sor élettartama szempontjából szerintem mindegy, hogy Shimano vagy Sram, a lényeg a lánc csere, 0,5-nél megtörténjen. Ami viszont biztos, hogy a felső kategóriás, méregdrága Sram sorok, mint pl a 1299-es, nagyon durván bírja, az olcsóbbak hamarabb kopnak.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák