Új hozzászólás Aktív témák

  • aDic

    tag

    válasz DigitXT #23581 üzenetére

    Az, hogy cellánként mennyit tud leadni egy akksi, az nem jelenti azt, hogy annyit is vesznek ki belőle, de ilyet nem is írtam.
    Az, hogy egy akku képes nagyobb áramot leadni, attól semmilyen akku, egyetlen roller, sőt semmilyen akkus eszköz "nem fossa össze magát" normál üzemi körülmények között.
    Amiket eddig láttam, azokba a rollerekbe kb. 2,5A körüli akksikat raknak, gondolom ezeknek az ár/teljesítmény mutatója a legjobb. A 3,5A-s Samsung akku szerintem egyik gyáriba sincs (de nyilván erről infóm nincs, csak egy tipp), mert a többihez képest drága akku. Ennél szerintem a kapacítás az elsődleges szempont és nem az egyéb paraméterek. Nem néztem meg, hogy pl. mennyi a belső ellenállása, de 3-4-t párhuzamosan kötve akár jó is lehet egy pálcika rollerbe.
    Az akku kapocsfeszültsége terhelésre esik (pl. ezért is fontos, hogy az akku belső ellenállása minél kisebb legyen, mert egyrészt nagy áramnál kisebb lesz a feszültség esés, másrészt kevésbé is melegszik, így kisebb a veszteség is). Azaz egy cella feszültsége teljes töltés körül (kb. 80-100% között) lehet 3.6V terhelés hatására, de inkább mozog az a 3-3.5V között (terhelés-töltöttség függvénye; ha valakinek van kedve nézzen discharge ábrákat különböző terhelések esetén, én most ezt nem néztem meg, és nyilván ez erősen függ az adott akkutól). Persze szeretnék az emberek, ha pl. fél töltésen is meglenne még az a 300-400-500W a rollerben, de itt a cella feszültség már alacsonyabb terhelésnél, mint a névleges, így az áram bizony nagyobb lesz, mint teljes töltöttség esetében. Azért, hogy a kívánt teljesítmény meglegyen, így pl. 500W terhelés esetén egy névleges 36V-os akkupakkon simán lehet akár 15A felett is az áramfelvétel.
    Pl. a G30Max-ban állítólag LG INR18650 2600 cellák vannak. Gyorsan rákeresve, ennek a folyamatos max. áramleadása 10A, azt nem találtam, hogy rövid ideig mennyit tud leadni, de ha tippelnek kellene, akkor 15A körül lehet. Ha jól láttam 6 cella van párhuzamosan a G30 Max akkupackba, mégis ilyen cellák vannak benne, pedig csak 350W-os motor van a rollerbe. Nyilván nem véletlen, hogy ilyeneket raknak bele, vagy pedig a Ninebot-nál mindenki hülye. :)

Új hozzászólás Aktív témák