Új hozzászólás Aktív témák

  • julius666

    addikt

    válasz Ixion77 #91001 üzenetére

    +1. Egy dolgot tennék még hozzá, ami nem is feltétlenül olyan, amit figyelgetni kell (van delay az adatokban), de elég fundamentális:

    Savings rate történelmi minimum körül. A retail pénzt nem visz már tőzsdére (sőt, lehet inkább kiszedi amit COVID alatt bedobált, kell az egyre drágább kenyérre).

    Ez önmagában persze nem kavar sok vizet, de ezzel a nagykutyák is tisztában vannak, benne van a várakozásaikban.

    Ha meg már nagykutyák: a nagytőkések az USA-ban az elmúlt évtizedben sportot űztek abból, hogy a vagyonukra felvett hitelekből éltek. Jó buli volt, hiszen a kamatok a béka segge alatt voltak, a vagyonuk évről évre sokkal többet nőtt, mint a hitelük, adózni meg ugye nem kellett utána. Na ennek a jó világnak most nem csak vége van, hanem a meglévő hitelek mögötti tőke is elkezdett elértéktelenedni... Talán Musknak volt is erről valami picsogása, a twitteres ügylettel ő jó mélyen belenyúlt a tutiba.

    Nagy multi cégeknél még általában véve nincsenek nagy leépítések, de szerintem azért már készülnek a nehezebb időkre, kétlem most fognának nagy felvásárlásokba.

    Egyszóval: a likviditás csökken mind a FED, mind a retail, mind a nagytőkések oldaláról. A nagy kérdés, hogy milyen játékosok maradnak a palettán, akik annyi pénzt lennének hajlandók behozni a piacra, ami új csúcsra lökné az indexeket?

Új hozzászólás Aktív témák