Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • drkbl

    őstag

    válasz Loha #36 üzenetére

    Van olyan jogi szakkifejezés, hogy lopás?
    Lopás, ha egy szolgáltató email-adatbázisát lemásolják és eladják spammereknek, de nem lopás, ha elviszik a kocsim, mennek vele, amíg a benzin futja, majd othagyják valahol.

  • drkbl

    őstag

    válasz dabadab #96 üzenetére

    A szerző jogai

    16. § (1) A szerzői jogi védelem alapján a szerzőnek kizárólagos joga van a mű anyagi formában és nem anyagi formában történő bármilyen felhasználására és minden egyes felhasználás engedélyezésére.

    18. § (1) A szerző kizárólagos joga, hogy a művét többszörözze, és hogy erre másnak engedélyt adjon.

    23. § (1) A szerző kizárólagos joga, hogy a művét terjessze, és hogy erre másnak engedélyt adjon.

    24. § (1) A szerző kizárólagos joga, hogy művét nyilvánosan előadja, és hogy erre másnak engedélyt adjon.

    26. § (1) A szerző kizárólagos joga, hogy a művét sugárzással a nyilvánossághoz közvetítse, és hogy erre másnak engedélyt adjon.

    Szabad felhasználás

    (2) A felhasználás a szabad felhasználásra vonatkozó rendelkezések alapján is csak annyiban megengedett, illetve díjtalan, amennyiben nem sérelmes a mű rendes felhasználására és indokolatlanul nem károsítja a szerző jogos érdekeit, továbbá amennyiben megfelel a tisztesség követelményeinek és nem irányul a szabad felhasználás rendeltetésével össze nem férő célra.

    (3) Nem minősül szabad felhasználásnak - függetlenül attól, hogy magáncélra történik-e -, ha a műről számítógéppel, illetve elektronikus adathordozóra mással készíttetnek másolatot.

    Egyéb díjak

    77. § (1) Kereskedelmi célból kiadott hangfelvételnek vagy arról készült másolatnak a sugárzásáért és bármilyen más módon történő nyilvánossághoz közvetítéséért a szerzői jogi védelem alatt álló művek felhasználásáért fizetendő díjon felül a felhasználónak további díjat kell fizetnie, amely - a jogosultak közötti eltérő megállapodás hiányában - fele-fele arányban illeti meg a hangfelvétel előállítóját és az előadóművészt.

    Az, hogy nálunk és pl. Kínában ez nem úgy van, az az országokat minősíti. Itt ugyanolyan boldog lehet, akinek megveszik a CD-jét és nem lemásolhatják, mint akinek kifizetik a túlóráját és nem majd valamikor lecsúsztathatja...

    Hogyne vásárolna jogot, a kézzelfogható CD-re az USA-ban és Kanadában van 90/180 nap, hogy defekt esetén kicseréltethesse, más semmi.

    A meghallgatás, mint emberi vagy állampolgári jog? Érdekes gondolat.

  • drkbl

    őstag

    válasz corlagon #102 üzenetére

    Jogvedett audiovizualis tartalom internetes letoltese, ha szigoruan magancelra tortenik, penzmozgas nem kapcsolodik hozza es par ertelemszeru szabalyt betartunk, legalis Magyarorszagon. Pont.

    Nekem nem úgy tűnik...

    (3) Nem minősül szabad felhasználásnak - függetlenül attól, hogy magáncélra történik-e -, ha a műről számítógéppel, illetve elektronikus adathordozóra mással készíttetnek másolatot.

  • drkbl

    őstag

    válasz Lortech #104 üzenetére

    Így igaz, azonban nem az eredetiről készítek másolatot - vagy a letöltés közvetlenül a CD-ről/stb., távoli számítógép igénybevétele nélkül történik? Odamész egy liszenszelt példányhoz és lemásolod magadnak? Ha egy linkre kattintasz, amelynek hatására letöltődik egy másolat a gépedre, azt te készítetted, vagy kérésre valaki? Itt az eredetiről van szó, és nem lennék meglepve, ha a CD jogilag már másolat lenne...
    Ezt a részt nem is vitatja senki, a jogi hercehurca a jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás céljáról megy, ami orvosolható lenne egy "Na oké, akkor melyikeket szeretné megtartani, azaz kifizetni?" kérdéssel és a válasz késöbbi ellenőrzésével - mint a vagyonnyilatkozatoknál. Ilyen nemigen lesz.

    De mindegy is, ezzel főleg a kis zenekarokat, új utakat keresőket nyírják ki, és közmegelégedésre marad Britney meg a többi médiafelfújt - a mögöttük állók majd odavágnak a túl szemteleneknek időnként.

  • drkbl

    őstag

    válasz corlagon #108 üzenetére

    Jó a link, csak nem ide :D Befutott együttesek persze, hogy megpróbálják kiiktatni a befuttatóikat, amíg - ahogy a cikkben is írják - előleget kaptak, hogy ne kelljen naponta fellépniük, hogy vigyék valamire, addig jó volt a kiadó is.
    Ajánlom figyelmedbe ezt a részt:
    Az a nézetem, hogy ha lemezt vásárolsz, csak fenntartod a régi modellt - azt, ami arra kényszerít, hogy a zenei karrierem és a megélhetésem érdekében egy évből kilenc hónapot turnézással töltsek. Ha igazán támogatni akarsz egy zenekart, 'lopd el' a lemezüket - segíts elhantolni a kiadót - és vegyél egy pólót a koncerten, és énekeld velünk az összes dalszöveget.
    Vajon ez a mérsékelten befutott zenekar mit nyer saját bevallása szerint a kiadó kinyírásával? :D De majd rájön...

  • drkbl

    őstag

    válasz corlagon #110 üzenetére

    Most azért sír, hogy 9 hónapot koncerteznie kell, mert lenyúlják. Kihagyja a kiadót, tehát legalább ennyit kell koncerteznie, mert pólót koncerten vesznek, CD-t meg bármikor.

    Olyan tuti nincs, hogy nem lát pénzt a CD-kből, esetlek már látta a pénzt, nyakára is hágott.

    A cikk pont arra világít rá, hogy a kiadók adnak előleget, stúdiót, producert, mindent, utánna viszont benyújtják a számlát. Szerződni tudni kell ;) Érdekes, hogy a cikkben nem is hoznak példát az ismertséget akarok, koncertre tömegeket toborzok ingyenesen közzétevő zenekarra, csak a befutottak próbálják kiiktatni a köztest.

Új hozzászólás Aktív témák