Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    Egyáltalán nem azt mondtam, hogy szeresd a tárgyakat és akkor az emberek viszont szeretnek.
    Az ember társas lény. Ez az egyik erőségünk, hogy képesek vagyunk együtt működni. A falkákban is versenyeznek a hatalmi pozícióért, ki a domináns hím/nőstény, milyen a ranglétra, de ott se vérre menően, és ha a falka kihívással kerül szembe, akkor egységesen lépnek fel és igyekeznek mindenkit megvédeni. Azért működnek együtt, mert még ha rövid távon vannak hátrányai is, hosszú távon előnyösebb. Kötődés, minta, genetika hagyjuk, mert ha a fenti elv nem működne, akkor az evolúció már rég kinyírta volna ezeket. Vagy vannak olyan állatok, ahol ki is nyírta, mert úgy jobban garantálható a faj életbenmaradása.
    Ahhoz, hogy ez működjön meg kell becsülni a másikat, kapcsolatot. Kell tudni értéket látni benne.
    Nem az a lényeg, hogy szeresd a dolgokat, hanem, hogy láss értéket bennük. Aztán igen, elkezdesz érzelmeket is táplálni, esetleg kötődés. A szeretet, megbecsülés, még nem azt jelenti, hogy legyél szerelmes a kenyérpirítódba. Hallottam olyan tanulmányról, ahol azt mondták, hogy 20 percet vagy valahol, és elkezdesz kötődni hozzá. Hogy azt a saját területednek fogod tartani, így alakul ki az otthon érzés. Nyilván ez nem arra vonatkozik, mikor most 20 percet vársz hidegben, esőben a barátnődre a buszmegállóban. (Bár Kern András már ezt is megénekelte a lövölde tér dalban.)
    Lehet, hogy bennem van a hiba, de egy szolgáltatáshoz, kevésbé tudok kötődni. Legyen az a Google account a telefonhoz, youtube, vagy a fizetős tárhely. BKV, villany. Az is igaz, hogy tárgyaknál se mondom mindre, sőt talán ha pár van, amihez jó emlékek fűznek, ezért a fizikai értékükön kívül, más értéket is képviselnek. Vagy jah, az újgazdag is kaphat egy új Mercit, aztán ha BMW-t akart, hát nem fogja megbecsülni. De reálisabb példa lehet, hogyha te Apple párti vagy, és érettségire kapsz egy zsírúj S21-et. Hát kössz.
    Nyilván nem tárgyakhoz kell elsődlegesen kötődni, nem pótszerek. Ahogy egy macskának, kutyának se kellene annak lennie. De általuk tanulhatod a kötődést, megbecsülést. Szolgáltatástól kevésbé. Sőt szerintem ahhoz szoktatnak hozzá, hogy nem kell ezeket megbecsülni. Ki becsüli meg a facebookot? Jó van benne mintavételi torzítás, de itt csak azt olvasom, hogy így utálom a facebook, meg úgy. Az előnyeiről nem esik szó. Max, hogy jó utálom, de muszáj használni. Mi van, ha ezt az értést viszed utána másra is tovább?
    Nem azért mondják, hogy a tárgyaknak lelkük van, mert 100kg alatt, ha eltörik, akkor 2g távozik belőle, felette megmérve 10g lelke lenne. (Poén) Hanem, mert az ember képes mindenbe mindent belelátni, és ő ruházza fel személyiséggel. De csak akkor, ha bele akarja látni.

Új hozzászólás Aktív témák