Új hozzászólás Aktív témák

  • Pécsi gyerek

    addikt

    Érdekes írás, és sajnos sok igazság van benne :(

    Gigabyte b360 hd3+i5 8400+4×4 gb ddr4 2400 mhz+fsp 460 80+Gtx 1060 6 Gb +zalman z1 neo

  • papa019

    senior tag

    Elgondolkodtató írás, jó volt olvasni. De egyben kicsit elszomorító is.

    Én munkahelyen találkozom azzal a jelenséggel sok embernél, hogy nem hajlandóak energiát fektetni egy nem optimális termék, kódbázis vagy csapatkohézió javításába. Inkább az első adandó alkalommal továbbálnak. Nyilván értem azt a szempontot is, de lehetne máskép...

    Illetve a most nagyot futó AI-al beszélgetés (chatGPT) kapcsán gondolkodtam el azon, hogy mennyire sekélyesek az emberi kapcsolatok általánosságban manapság... Inkább beszélgetnek az emberek egy géppel, mint egymással. :( A technológiai fejlődés elképesztő ezen a területen és teljes mértékben támogatom, de az átlag hozzáállás meglepő ebben is.

    [ Szerkesztve ]

  • totron

    addikt

    válasz papa019 #2 üzenetére

    Nem meglepő az ha vetsz egy pillantást az első bekezdésedre: nem része a népléleknek a problémamegoldási készség vagy arra való szándék (sikerélmény hiányában), sajnálatos-csúfondáros ördögi kör, részben a fogyasztóiság sara, de ami meg ugyanúgy az emberé, szóval visszaérkeztünk saját magunkhoz, meg es érdemeljük a kitüntetést. :R

  • papa019

    senior tag

    válasz totron #3 üzenetére

    Rosszul fogalmaztam a "meglepővel", inkább szomorút vagy kiábrándítót kellett volna írni. Egyetértek amúgy veled. :R

  • #56573440

    törölt tag

    szerintem ez ennyire nem fekete meg fehér alapvetően.
    A régen minden jobb volt-al kapcsolatban azért el kell gondolkozni azon, hogy miért és hogyan működtek a dolgok. Kapcsolatok, az élet, etc... Maradva csak itt piciny hazánkban...

    Nagyon egyszerű példa: Nagyfater amikor költözött nem volt hajlandó közel 100 kg rozsdás, girbegurba szöget ott hagyni. kb 15 éve vagy 20. Nem azért mert nem volt pénze. Nem is azért mert gyerekkora óta a karbonlábnyomának minimalizálására nevelték. Nem azért mert magas szinten űzte az újrahasznosítást. Hanem mert egy olyan korban született amikor ez kényszer volt, és reflex lett belőle. Ha nem csinálta meg, akkor nem volt szög. nem boldogan verte az üllőn a rozsdás sz@rt hanem mert nem volt a boltban. És ez nem csak a rozsdás szögekre volt igaz, hanem mindenre IS. A párkapcsolatokra is. Szeretjük elfelejteni, hogy a nők szerepe a családi hierarchiában nem olyan rég változott nagyot, előtte nem így nézett ki a dolog, nagyon nem... Nagyon sok esetben ott is kényszerből maradt a férje mellett, mert a szájára veszi a falu, a templom, a közössége, a családja, mert kinek kéne miután szült x gyereket már, mert úgy egyébként máshol se volt kolbászból a kerítés, szó se volt róla hogy egyenragnú partner legyen, etc. Régen is votlak normálisan működő kapcsolatok, de a válás, kevésbé volt opció. Most már az.

    Lehet azon lamentálni hogy melyik út a helyes, igazából olyan nincs. Ahogy régen is volt rossz és jó kapcsolat is- nagyszüleim mindjárt 70 éve boldog házasok és voltak boldog meg kevésbé jó pillanataik is, de ez minden kapcsolatban van, úgy voltak ocsmány, bántalmazó, elnyomó kapcsolatok is, ahol a nőnek kuss volt a neve. Mert az adott korban, társadalomban ez elfogadott volt. Most már nem az.

    Régen sok minden nem választás hanem kényszer miatt volt olyan amilyen. Vagy így vagy úgy. Nem a gyerekeket szerették annyira hogy kellett 4-5-6-+++ hanem mert a fele nem élte meg a felnőttkort, és a maradéknak a várható élettartama se volt túl magas, a segítő kéz meg kellett a ház körül, mert dolog az volt... A fogyasztói társadalom levett sok kényszer a vállunkról, így mi se nagyon gyűjtünk rozsdás szögeket. A kapcsolatok dinamikája is változott... Hogy ez jó vagy nem... Azt majd az utánunk jövők talán megmondják... Én mondjuk tudatosan de viszonylag sokáig válogattam, mert az egyébként triviális és primitív listám must have oszlopát se tudták végig kipipálni, pedig aztán semmi irreális "igényem" nem volt... Így viszont boldogabb vagyok a házasságomban mintha kényszerből kerültünk volna bele...

  • borg25

    senior tag

    válasz #56573440 #5 üzenetére

    Attól, hogy régen volt rosszabb is, nem jelenti azt, hogy most sokkal jobb, és hogy a napsugaras jövő felé lépkedünk. Igaz gyerek voltam, de számomra a 80-as 90-es évek volt a csúcs, és azóta emberi értékek terén visszafejlődést látok.
    Lehet azt mondani, hogy régen azért nem volt válás, mert a válás intézménye nem létezett, vagy mire el akartak válni, addigra nagy valószínűséggel a nő szülés közben meghalt. Vagy ha ilyesmi az eszébe jutott, akkor két erőteljes ütés kiverte a fejéből. De másik oldalnak is voltak eszközeik, pl a 20-as években nagy story volt, hogy légyfogó papírból asszonyok mérget készítettek az uruknak.
    Az emberek jobban megbecsülték egymást, összetartottak és nem csak a család, barátok, falu.
    Tudod amikor Kojak a 70-es években a karácsonyi részben azt hangoztatja, hogy emberek tartsatok össze, meg amikor ő fiatal volt, még ismerték egymást itt New Yorkban és játszottak, akkor szerintem az elidegenedés tetten érhető.
    A social médiára is azt mondják, hogy jó dolog, csak körültekintéssel kell használni. Meg nem szabad abban a naivitásban élni, hogy a rólunk megszerzett információt nem próbálják meg a saját hasznukra fordítani. Okos ember tudja mit oszt meg rajta, ha lehet semmit. A lényeg, hogy odafigyeléssel használd! Minimalizáld a lehetséges károd, és maximalizáld az előnyeit.
    De ugyanez nem jut az emberek eszébe az egyszer használatos palack, vagy a spotify kapcsán. Pedig még mérgezőbbek.
    Mondok jobbat: Mi a véleményed arról, ha a gyereknek 2 éves kor alatt mobilt adnak a kezébe? Mert követeli, meg legalább csöndben van? Jó, nem jó? Elmegy, nem olyan káros? Nos a helyzet az, hogy kimutathatóan olyan defektet csinál az ember lelkében, amit utána már pszichológus sem fog tudni helyrehozni. Ezt azért elmondhatnák előtte. Miért? Mert megtanulja, hogy a szükségleteit egy interaktív gép elégítse ki, tőle várja, gombot kell nyomni stb. Később vágyni fog az emberi kapcsolatokra, csak egyrészt nem fogja tudni, hogy miért van hiány érzete, meg nem is lesz képes a kapcsolódásra és intimitásra. Ellenben, ha jól keres, legalább sok drága haszontalan kütyüt vesz, amitől reméli, hogy kielégíti a hiányérzetét.
    Szóval nem, ne becsüld le a fogyasztói társadalom és szolgáltatóipar negatív nevelő hatását. Ha azt hiszed, hogy téged ez nem érint, már vesztettél.

  • borg25

    senior tag

    válasz #56573440 #5 üzenetére

    Abban én is egyetértek, hogy jó, hogy ma simán bemész a boltba és van szög.
    Hogy a fogyasztói társadalom eredménye képen több helyre el tudunk menni nyaralni, lehetnek barkácsgépeink, TV stb.
    Csak az a baj, hogy ezt milyen áron érjük el?
    Az lenne a jó, hogyha az előnyöket úgy tudnánk élvezni, hogy a hátrányok nem jelentkeznek. Ami megoldható lenne. Talán meg is oldjuk. Környezetvédelem talán kikényszeríti. De tudatosabbnak kellene lennie neked, nekem, mindenkinek.

  • #56573440

    törölt tag

    válasz borg25 #6 üzenetére

    "Az emberek jobban megbecsülték egymást, összetartottak és nem csak a család, barátok, falu."

    Mert muszáj volt... Máshogy nem épült fel a ház pl... A falvak azért alakultak mert együtt könnyebb, hatékonyabb, jobb volt. Nem azért mert a csakra rezonancia frekvenciasáv optimális lett így.

    "Nos a helyzet az, hogy kimutathatóan olyan defektet csinál az ember lelkében, amit utána már pszichológus sem fog tudni helyrehozni. "

    Mi sajnos csórók voltunk amikor kicsi voltam, de látom neked 9110-esed volt legalább... Részvétem... Messzire elkerüllek innentől, nagyon nincs közös témánk...

  • Elf

    aktív tag

    Én ezt olvastam:
    Bla-bla régen minden jobb volt bla-bla.
    Légy a tárgyak rabszolgája, szolgáld őket, szeressed.
    Bla-bla régen minden jobb volt bla-bla.
    Az emberiség pont akkor volt csúcson amikor gyerek voltam és szabad, de ezt nem azért érzem így mert gyerek voltam és szabad hanem mert az évszám 198-al kezdődött.
    Szeresd a tárgyakat és akkor az emberek viszont szeretnek.

    Bocs kicsit trollkodtam de semmi személyes. :R

    Amit írtál abból az derül ki hogy van egy határozott elképzelésed arról hogy hogyan kéne a dolgoknak működniük majd úgy választasz ki pontokat és kötögeted őket össze hogy téged igazoljon.

    Igen, megvették a kutyát a gyereknek aztán egy hét múlva apa vitte le minden reggel. Régen is most is.
    Hihetetlen mennyiségű igénytelen belsőjű autó volt régen is most is. Pont a bérelt a tiszta mert ott pénz kap valaki azért hogy tiszta legyen.

    "Hallotta már valaki azt, hogy a bérautónak lelke van? A sajátnak?"
    Az autónak nincs lelke. Használati tárgy. Ha valaki máshogy gondolja téved.

    CD/DVD. Abban nőtél fel hogy neked birtokolni kell a tárgyat akkor a tiéd. Más meg nem ebben nő fel. Ennyi a különbség nem több.

  • totron

    addikt

    válasz Elf #9 üzenetére

    Szerelmi bánatot szimatolok, azt öltötte át abba amit látunk karakterekben és ami már benne volt amúgy is emberünkben, de most felruházódhatott, aktualizálódhatott ezzel és lüktetve duzzadó szellemi placentaként elénk tálalhatta azt.

    Szeresd a tárgyakat és akkor az emberek viszont szeretnek.
    Jó összefoglalás. És egyébként a fogyasztói tárgykultúra teljes csöcsszélességgel támogatja is ezt, tehát nem nagy csoda, ha valaki erre jut cirkalmas és fájdalmas útjait követően, persze merőben fals.

    Az autónak nincs lelke.
    Ezen a ponton vitatkoznék kicsit. Beállítottság kérdése. Aki moderntechnológia-kütyüzik vagy épp a sportszermárkákra-ruhákra van rákattanva, na annak ne nagyon süsd el, hogy "azért drágább, mert rá van írva valami" (a becsípődött márkanév). Mert neki az nem csak egy felirat lesz, hanem életérzés, irányultság, hovatartozás és társai. Ebben is akad fals szépen, de a legtöbbség soha nem tapasztal meg más életutat, eredeti célokat, önazonosságot is csak valamelyik bejáratott kulturális kanálisba való csatlakozással ér el, az emberi kapcsolatokkal is rossz fajta áthallásba kerül sokszor a dolog. Annyiban ösztöni szintű és ilyen értelemben helyén való, hogy a kijelzés mindig is megvolt, a falkához tartozás jelképei nem ma kezdődtek.
    Elveszni sem kell benne persze. Ha vannak érdemi emberi kapcsolataid, produktív tevékenységed a mindennapokban, nem a kapcsolattartó eszközt cincálod elemeire, nem preztizseszköz lesz, hanem használati, ahogy írod is.

    Akkor jó, ha alkotással társul egy szenvedély. Régen is voltak kütyüzők, aki a népi bicskákban találta meg magát, mint gyűjtő vagy előállító, annak is nehezen nyomtad volna le régen is a torkán, hogy az csak egy használati tárgy. Van helye az ilyennek, csak nem a mai módon, amikor megveszed a kreativitást, kiváltod az élményt pénzzel. Amit ugye nem lehet vagy ha el is hiszed, hogy lehet, a kiköltekezésnél még egy fokkal nagyobb ürességet kapsz cserébe, tehát meg kell ismételned a procedúrát.:) Ez nem neked jó.

    Ettől függetlenül nem baj, ha jelen van egy igényesség, ami a technikai igényességre is kiterjed. Nem egy leányt láttam az idők során, akik tudtak öltözködni, tényleg jó ízléssel, s kreativitással, szépérzékkel voltak megáldva, akár turkálóból, fillérekért is, a telefonjuk viszont kutya szájából lett előhúzva - azt annyira nem érezték...

  • totron

    addikt

    válasz #56573440 #5 üzenetére

    Ott volt még a védekezési lehetőség hiánya, az sem épp az 1utódos szaporodást támogatta.

    A kényszerházasság ma is sokaknak jól jöhetne, mert olyan pocsék a nem is létező önismeretük, hogy saját maguktól a lehető legostobábban válogatnak, tehát a korok igazságai-keservei valahol kiegyenlítődni látszanak szerintem.

    (#6) borg25, és azóta emberi értékek terén visszafejlődést látok
    Entrópia mindig akad, ha csak csilozófiailag is nézzük a világ folyását és van a mentális és jellembéli eltunyulásban is igazság ahogy minden is a popónk alá van tolva, de az oroszlánrészt én mégis inkább abban látom, hogy az élet nem talált meg annyi pofonjával és csúf szereplőjével fiatalon, mint később, gyerekkorod szűrői nagy hatékonysággal működtek. Ez részben szülői védelem, másrészt a nemgettós környék jótékony hatása, meg hozzá jön, hogy gyerekként nem is teljes sávszélességében értelmeződik az élet, az agy nincs kifejlődve még - az csak 24 körül jön el technikailag jellemzően, már akinél, haha - ezek bőven kiadhatnak egy szebb világot. Meg ott van még az első intézménye: az agy mélyvésődő szinapszisai húzzák alá háromszorosan tapasztalásokat, festik ízesre és színesre a beérkezőket. Legyen az szerelem vagy hogy a technika mely pontjával tudtál együtt rezdülni ebben a zsenge állapotodban. Régebben is voltak bandaháborúk, adócsalás és megcsalás, verekedés, börtön meg kiskutya-gyilok a dögkút mélyére irányozva. Sikerült nem ezekre fókuszálnod/ezekkel megkínálódnod és így egy egészséges elmeállapotúra felcseperedned - pipa.

    A gyerekkor nem jön vissza, légköre viszont kergethető egy egész életen át. Ez ugye nem a legvidámabb képlet, viszont nem mindegy mit kergetünk. Kinek mi jut. Szabad a nosztalgia, de nem érdemes túl gyakran, mert képes elkopni (a megidézett állapotok részben felülíródnak a jelennel minden egyes fiókból való elővevés esetén).

    akkor szerintem az elidegenedés tetten érhető
    A fiatalkori emberi kapcsolatok is mélyebben vésődnek, ami későbbi, az könnyebben esik a rutin zónába, akkor is, ha ez a rutin teszi ki az ember élethosszának 70%-át. A gyerekkor meghatározó, akárhogy forgatjuk. Különbséget kell tudni tenni a világ változása és a saját változásaink között, ehhez többet között nem árt az önismeret.
    Amellett egyre többen is vagyunk, mármint a bolygón. Ez egy ilyen technikai dolog. Erre erősít rá, hogy felbomlottak a falusi struktúrák, a fatornyon-faluhatáron túllátunk, nem mindig könnyíti meg a 100 szereplő helyett 100.000-ből való válogatás, az önismeret persze jó útmutató ilyen esetben is.

    Ami megoldható lenne.
    Hogyan? Ha egységnyi koncra az etethetőn felül megjelenik +1 fő a rendszerben, ott már gondok lesznek. Lehetsz te tudatos, valaki bele fog kerülni a kondérba, a többi épülésére. Ez egy szép vízió, hogy lehetne, igazából nem lehet. Még úgy sem, hogy tényleg ráteszünk a kényelmességünkkel, rossz értelemben vett emberi mivoltunkkal.

    Nem azért mert a csakra rezonancia frekvenciasáv optimális lett így.
    Vannak akik újrapróbálják ezt a mikrofalusdit, ökoközösségnek elnevezve például, a hosszútávú működési arányról nem is írok, felesleges, kitalálható könnyedén. Nagyon igaz, hogy közösek voltak a problémák, a húsbavágó problémák, a kohézió megkeletkezett, meg is értették egymást. A mai problémák sokkal áttételesebbek, véleményközösségen belül is kedvezve a belharcoknak.

    neked 9110-esed volt
    A maiakról írt szerintem és igaza van. Anyucsöcs helyett telósarkot szopogatni - na ez nincs benne az evolúciónkban.

  • Tikakukac

    titán

    válasz #56573440 #5 üzenetére

    Én sem dobok el egy szöget meg csavart se. Nem azért, mert ne lenne 3 forintom másikra, hanem mert mi a f@sznak hagyjam ott vagy dobjam ki, ha jó. Majd áll bele a kezembe, lábamba, lyukaszt ki dolgokat vagy kerül egyszer elő és mondja valaki, hogy na, mekkora pazarló nyominger dolgozott itt. Nem kell túlgondolni, ami használható marad, ami nem, azt recikláljuk ha lehet aztán szevasz :B Másrészt hányszor mentett meg 1-2 darab csavar, hogy pont kijöjjön az adott darab :B

    Ami a fő gond, hogy a minőség és tartósság mindenféle fronton totál kukában landolt, legyen az tárgy vagy maga az ember.
    Gyakorlatilag az emberiség saját maga elpusztításán dolgozik és pörgeti fel iszonytatos energia és pénz és időbefektetéssel.

    És azt hiszi mindenki, hogy na ez egy másik kor, a digitalizáció elhozza a kánaánt. Nos, nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy ez igazándiból csak rontott a helyzeten, hiába segített amúgy rengeteg más oldalról.

    A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

  • totron

    addikt

    válasz Tikakukac #12 üzenetére

    ami használható marad, ami nem, azt recikláljuk ha lehet aztán szevasz
    Hol az a pont? Van aki szaros pelenkát is gyűjti plafonig halmozva. A patológiás gyűjtögető sem érzi soknak a halmozásait, hiszen az a közössége, az öleli körbe. Sokszor látom otthonokban, de munkahelyen is kiugrik, hogy milyen iszonyatos mennyiségű szart képesek maguk köré halmozni az emberek. Ami ugye nem egyenlő a nagyapáink mentalitásával, a majd jó lesz még valamire-vel, ami szintén nem egyenlő a kóros gyűjtögetéssel. Egy ház körüli, majdani reszelgetéshez tényleg nem árt némi anyagalap. Csak ne nyúljon bele senki.. Tisztellyük egymás kacatzónáit (szörnyülködve, hogy hogy lehet így élni).

  • Tikakukac

    titán

    válasz totron #13 üzenetére

    Megmutatom a műhelyt vidéken és a dolgozószobámat itt Pesten.

    Elég gyorsan el fogod tudni dönteni melyikről beszélünk. :B

    A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

  • #56573440

    törölt tag

    válasz totron #11 üzenetére

    "kedvezve a belharcoknak."

    De a természetben ez így működik... A hatalmi pozíció nyilván a méheknél, hangyáknál nem kérdés soha, de a domináns, ragadozóknál pl mindennapos a belharc a jobb poziért. Ez mindig így volt. Az ember is mindig harcolt a hatalomért a csoportján belül. Mikor hogy és meddig az változó volt, ettől még aki tehette az tette.

    "A maiakról írt szerintem és igaza van. Anyucsöcs helyett telósarkot szopogatni - na ez nincs benne az evolúciónkban."

    És nem is erre reagáltam... teljesen általános igazságként közölte, hogy a két év alatti gyerekben visszafordíthatatlan mentális károkat okoz, amit szakember se tud kezelni. Ez nettó konteó bullshit. Lehet arról beszélni hogy van e screentime engedve a gyereknek és ha igen milyen és ha igen mi és ha igen meddig, ez egy olyan téma amivel kapcsolatban hajlandó vagyok beszélni, de konteós bullshitek instant tiltólistára tesznek embereket.

    "ez nincs benne az evolúciónkban."

    Az evolúciónkban a napunk 99%-a nincs benne, mert nem lehet. Az evolúció a mi szintünkön nem 100 éves távlatokban értelmezhető folyamat... Vagyis vannak pontok ahol változik a kép gyorsan, de ott a természetes szelekció hiánya miatt. Pl a keskeny csípőjű nők rendszeresen meghaltak szülés közben mert nem fért ki a gyerek, így ezt a "problémát" nem tudták tovább örökíteni. A modern orvostudomány miatt meg de, és egyre nagyobb az olyan nők aránya, akik ha akarnak se tudnak már természetes módon szülni, mert fizikailag képtelenek rá. De ez max mesterséges evolúciós folyamat.

    egyébként két ovis gyerek apjaként én ezzel úgy vagyok, hogy nem tiltani kell hanem határokat húzni és rendszereket építeni. Nyilván két évesen egyik gyereket se értekelte a telefon azon kívül hogy milyen íze van. De 3-4 évesen már simán lehet azon társasozni közösen néha, mellette persze van "analóg" is és azt is használjuk bőven. Elhet rajta nézni hogy a legót hogy kell kirakni mert a legó app egyébként kvajó cucc. Vannak nagyon jó, készségfejlesztő, finommotoros funkció fejlesztő cuccok, amiket minek tiltsak? Nyilván határok és feltételek mentén. A baj mindennel ott van, amikor le van szarva és egész nap nyomkodja a szarokat, de ott sem azért lesz antiszoc meg viselkedészavaros meg minden baja mert a telefon megölte a lelkét, hanem mert a szülei le se szarták. A túl sok screentime nem ok, az egy okozat.

  • Tikakukac

    titán

    válasz Tikakukac #14 üzenetére

    Ugyanígy a munkahelyi irodámat és polcrendszeremet is meg lehet nézni. Mondjuk kivételesen most tényleg van kis kupleráj, de nézzétek el, egy 40 ezer fős rendezvény után azért nem könnyű mindent egyedül helyre pattintani :B

    A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

  • #56573440

    törölt tag

    válasz Tikakukac #12 üzenetére

    mondom rozsdás görbe szögek :D nem értettem a több zsák az mi amibe bele akarok szakadni épp, kinyitottam és S alakba hajtogatott rozsdás cuccok voltak mind, amit huzamosabb ideig kell kalapálni hogy nyomokban kezdjen szögre is emlékeztetni :D

  • Tikakukac

    titán

    válasz #56573440 #17 üzenetére

    Amikor nem volt semmi és a szög is érték volt, nyilván hirtelen az is megemelkedett hasznossági szinten. Nekem sem poénból vannak olyan lapok elrakva, ami az emberek 99.9999%-nak szemét. Mert én tudom, hogy azon olyan dolgok vannak, amiket konkrétan már pénzért sem kapsz meg, gyakorlatilag felbecsülhetetlen.

    Ez az én rozsdás szögem :P Jó, nem, ezek tényleg újra legyártósak, a szög azért más szint.

    Én 3 portát pakoltam ki és gyalultam le a szeméthegyből. Ez egy laza 8-9 évembe került, gyakorlatilag ha nem dolgoztam ezeket csináltam. Tizen köbméter vashulladék, fa, sitt, random szeméthalmok. Cserébe most, amikor eljött az örökösödések kora nem azzal indul a sztori, hogy megjelenik a család még élő fele és hozat 4 konténert és kivesz 1 hét szabit, mert a szitu az felfoghatatlan.

    A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz totron #13 üzenetére

    Nem régi a történet, amit elmesélek. Tegnap jött egy fali konzol monitorhoz. 11 csavar és három tipli jött vele. Négy csavar és három tipli maradt, részben szükségszerűen, részben a felhasználás helye miatt. Természetesen eltettem a többi csavar közé. Bontok időnként nagyobb konzerveket, a dobozok kimosva sok célra felhasználhatók. Jön tévé stb, egyébként dobozként nehezen hasznosítható csomagolásban. Azonban a kartonok más célra még nagyon jól használhatók.
    Idén 37 éves lesz a házasságunk. Sok mindent kibírt már, pedig lett volna lehetőség a kapcsolat bontására. Persze nagyon nagy bombák nem voltak, hiszen az ember, ha kapcsolatot létesít, tegyen meg mindent azért, hogy megmaradhasson a bizalom, a kötődés. De szíre-szóra nem elválni kell, hanem átbeszélni, közösen megoldani. Szinte minden nap vannak apróbb veszekedések természetesen, azonban nem marad tüske a köröm alatt, ami elgennyesedik és fertőzi a testet.
    "Ne menjen le a nap a te haragoddal!" ezt mondta '86-ban az eskető esperes úr. Igyekszünk betartani. Nem sikerült minden alkalommal, de igyekszünk. :)
    Szóval gondolkodás, felfogás kérdése, hogy mi az amit kidobsz és mi az amit nem.
    Mi anno a visszaváltható üvegek korában nőttünk fel. Ennek várom most a visszatértét. Szomorúan dobok mindent a kukába, ami még hasznos lehetne összegyűjtve, iparilag hasznosítható lenne. Lassan már papírgyűjtés sincs az iskolákban, pedig anno még sok takarékbélyeget lehetett venni a papír/rongy/vasgyűjtés után. Na jó a fémet most is gyűjtik.

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

  • #56573440

    törölt tag

    válasz Tikakukac #18 üzenetére

    Ezért szeretem ezt az analógiát. Nagyon jól mutatja azt, hogy egy ma triviális termék értéke mennyit változott nem egészen két generáción belül. Egy kiló görbe szöget kiegyenesíteni nem két perc, és még az obiban sincs 2k mondjuk egy 6x180-as doboz. Ha megveszem az újat egy fél nap "szabad" időm van, amit tudok értékesebb dolgokkal tölteni, gyerekekkel, asszonnyal, melóval, hobbival, tanulással, akármivel.

  • Tikakukac

    titán

    válasz #56573440 #20 üzenetére

    Ööö, nem. Ez rossz, azért rossz, mert én most is tudok olyat, nem is keveset akinek a 30 kiló rozsdás görbe szeget kiegyenesíteni teljesen okos ötletnek tűnik.

    A szöget gyártani és már felszámolt gyártósort újra összerakni és beüzemelni enyhén más tészta :B

    A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

  • stickermajom

    addikt

    "Valamint ma már szintén nem divat 40 évet lehúzni ugyanannál a cégnél, de a három év is hihetetlenül sok idő."

    Versenyszférában fizetésben elég hamar megreked az ember, nem csodálom ha valaki gyakran vált.
    2014-es cikk, de továbbra is igaz: [link]

  • Tikakukac

    titán

    válasz totron #21 üzenetére

    Mi nem? ;]

    Ha nagyon körül kéne írni, akkor facility manager és rendszergazda leginkább. Emellé van raktárunk és logisztikánk nem kevés, abból is elcsípek egy darabot, plusz fejlesztgetünk házon belül ezt-azt, oda is kontárkodok. Eszközbeszerzés gyakorlatilag A-Z-ig, ami nem kaja-pia, hanem köze van műszaki területhez szintén ide jön.
    Egy bő A4-es papír ki van tömve amúgy a témákkal, nem unatkozom és senki sem mondhatja, hogy beszűkült a munkaterületem :DDD

    A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

  • #56573440

    törölt tag

    válasz Tikakukac #22 üzenetére

    ezért használtam a megfelelően a személyragokat :D Nyilván van a világon sőt az országban is olyan hely ahol még mindig nagy a szegénység, és ott ez előfordulhat, ez a mondandóm lényegén mit se változtat ;)

  • Tikakukac

    titán

    válasz #56573440 #25 üzenetére

    Végeredményét tekintve azért elég sokat :K

    A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz #56573440 #20 üzenetére

    A használt szög jobban "fog". Anno harminc éve pár kilót télen kiegyenesítettem. Utána használva észrevehető volt a különbség.
    Ha megveszem az újat egy fél nap "szabad" időm van, amit tudok értékesebb dolgokkal tölteni, gyerekekkel, asszonnyal, melóval, hobbival, tanulással, akármivel.
    Az a baj, hogy mondjuk elmegy az illető a konditerembe kocsival, majd ott a futópadon gyalogol, aztán haza kocsival. Nooormális?
    Természetesen mindent nem éri meg kézzel, otthon stb. csinálni, de pl. otthon főzni sokkal észszerűbb, mint kaját rendelni, kertészkedni sokkal jobb, mint elmenni száz kilométert, hogy túrázz egyet ugyanolyan tájon, mint otthon, csinálni valamit otthon IRL nagyobb élmény, mint a virtuális térben.

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

  • #56573440

    törölt tag

    válasz philoxenia #27 üzenetére

    a példám arról szólt, hogy régen nem volt a boltban, tehát tök mindegy hogy volt e pénze nagyfaternek vagy nem, kényszerből kellett gyűjteni, egyenesíteni, mert nem volt elérhető, egyáltalán.

    Akkor is volt aki nem tudta volna magának megengedni hogy megvegye, most is van aki annyira mélyszegénységben él hogy ilyenre 2k huf az iszonyatos távlat. De legalább van, és tömegek számára elérhető.

    [ Szerkesztve ]

  • borg25

    senior tag

    válasz #56573440 #15 üzenetére

    Variációk egy témára
    "Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Amerikai Gyermekorvosok Társasága (AAP) ezzel szemben 2 éves kor alatt teljes mértékben ellenzi a csecsemők és kisgyermekek okoseszköz és média használatát. 2 és 5 éves kor között napi maximum 1 óra, szülői felügyelet mellett töltött képernyőidőt ajánl."

    https://tunyogi.hu/2021/01/11/hogyan-hatnak-az-okoseszkozok-a-kisgyermek-kotodesenek-kialakulasara-juhasz-eva-petra/

    "Az interjúk és az NIH tanulmány adatai arra is utalnak, hogy a naponta 2 óránál tovább a kijelzőhöz láncolt gyerekek gyengébben teljesítik a gondolkodást igénylő és a nyelvi teszteket."

    https://www.filter.hu/cikkek/1049/korszakalkoto-tanulmany-a-gyerekek-okoseszkoz-hasznalatarol

    "2-3 éves gyerekeknek nem szükséges okos eszközöket adunk.
    De, a harmadik, hogy ami megerősíti a szándékos vakságot, az az énképünk. Például, például éppen néhány nappal ezelőtt hallottam valakitől, mert tudjátok, megvan az idei vesszőparipám. Ez nem témánk, nem aranyfonal, ez az én vesszőparipám. El kell ismernem, készégesen, hogy 2-3 éves gyerekeknek nem szükséges okos eszközöket adnunk. De amikor egy 2 éves gyerek megkap egy okos eszközt, az a 2 éves kisfiú, ott vannak valami rendezvényen, a felnőttek felnőttként szeretnének egymással beszélgetni, a gyerek tulajdonképpen nagyon zavaró tud lenni 2 évesen, kétség kívül. Ezért milyen jó dolog, adok neki egy okos eszközt, és ez az okos eszköz lehetővé teszi, hogy az a 2-3 éves gyerek nyugodtan el legyen 2-3 órán keresztül. És én anyaként és apaként hátra dőlök, és azt mondom, milyen ügyes is vagyok. De milyen jól tudjuk használni ezeket a dolgokat. „Milyen sok családban mekkora probléma ez, hogy a felnőtteknek nincs szabadidejük, és lám-lám, a mi kis Katikánk, a mi kis Petikénk milyen jól elvolt.” Igen, és 20 év múlva zombi lesz. És ezt most annyira rossz érzésekkel mondom ki, mert szerepet cserélek veletek, és onnan ülve azt mondom „Na, pap, mit tudja? Károgni tud, ez, most ez az új izéje.” Tehát az énképem az, amikor a gyerekem 3 órán keresztül elfoglalja magát 2-3 évesen egy okos eszközzel, hogy „Ügyes!”. És ezt, hogy ügyes szülő vagyok, ezt egymással meg is erősítjük, megbeszéljük, hogy más ügyetlen szülők hogyan próbálnak valahogy a gyerekeikkel zöld ágra vergődni, míg nálunk mennyire flottul megy minden. Ez a szándékos vakságunkat, hiedelmünket jól meg fogja erősíteni. (05:30)"

    https://www.palferi.hu/hanganyagok/2017-2018/2017-11-14/

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz #56573440 #28 üzenetére

    De, volt a boltban. Akkoriban sem egyből rozsdás szöget gyártottak... ;)
    A mélyszegénységben élők pedig nem a szögön tudnak spórolni, hanem pl. a cigin...

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz borg25 #29 üzenetére

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

  • #56573440

    törölt tag

    válasz philoxenia #30 üzenetére

    70 évvel ezelőtt? Biztos? Nagyfater, sőt apám is állt sorban boltban mert tej se volt... Nagyfater ontodeben volt vezető, ha lett volna nem csinál ilyen baromságot, volt sok más dolga is, két gyümölcsös, csirke, nyúl, etc, és nem horder volt :DDD

    Borg25: "a római birodalom atomnagyhatalom lesz!" Csáknorisz

  • borg25

    senior tag

    Egyáltalán nem azt mondtam, hogy szeresd a tárgyakat és akkor az emberek viszont szeretnek.
    Az ember társas lény. Ez az egyik erőségünk, hogy képesek vagyunk együtt működni. A falkákban is versenyeznek a hatalmi pozícióért, ki a domináns hím/nőstény, milyen a ranglétra, de ott se vérre menően, és ha a falka kihívással kerül szembe, akkor egységesen lépnek fel és igyekeznek mindenkit megvédeni. Azért működnek együtt, mert még ha rövid távon vannak hátrányai is, hosszú távon előnyösebb. Kötődés, minta, genetika hagyjuk, mert ha a fenti elv nem működne, akkor az evolúció már rég kinyírta volna ezeket. Vagy vannak olyan állatok, ahol ki is nyírta, mert úgy jobban garantálható a faj életbenmaradása.
    Ahhoz, hogy ez működjön meg kell becsülni a másikat, kapcsolatot. Kell tudni értéket látni benne.
    Nem az a lényeg, hogy szeresd a dolgokat, hanem, hogy láss értéket bennük. Aztán igen, elkezdesz érzelmeket is táplálni, esetleg kötődés. A szeretet, megbecsülés, még nem azt jelenti, hogy legyél szerelmes a kenyérpirítódba. Hallottam olyan tanulmányról, ahol azt mondták, hogy 20 percet vagy valahol, és elkezdesz kötődni hozzá. Hogy azt a saját területednek fogod tartani, így alakul ki az otthon érzés. Nyilván ez nem arra vonatkozik, mikor most 20 percet vársz hidegben, esőben a barátnődre a buszmegállóban. (Bár Kern András már ezt is megénekelte a lövölde tér dalban.)
    Lehet, hogy bennem van a hiba, de egy szolgáltatáshoz, kevésbé tudok kötődni. Legyen az a Google account a telefonhoz, youtube, vagy a fizetős tárhely. BKV, villany. Az is igaz, hogy tárgyaknál se mondom mindre, sőt talán ha pár van, amihez jó emlékek fűznek, ezért a fizikai értékükön kívül, más értéket is képviselnek. Vagy jah, az újgazdag is kaphat egy új Mercit, aztán ha BMW-t akart, hát nem fogja megbecsülni. De reálisabb példa lehet, hogyha te Apple párti vagy, és érettségire kapsz egy zsírúj S21-et. Hát kössz.
    Nyilván nem tárgyakhoz kell elsődlegesen kötődni, nem pótszerek. Ahogy egy macskának, kutyának se kellene annak lennie. De általuk tanulhatod a kötődést, megbecsülést. Szolgáltatástól kevésbé. Sőt szerintem ahhoz szoktatnak hozzá, hogy nem kell ezeket megbecsülni. Ki becsüli meg a facebookot? Jó van benne mintavételi torzítás, de itt csak azt olvasom, hogy így utálom a facebook, meg úgy. Az előnyeiről nem esik szó. Max, hogy jó utálom, de muszáj használni. Mi van, ha ezt az értést viszed utána másra is tovább?
    Nem azért mondják, hogy a tárgyaknak lelkük van, mert 100kg alatt, ha eltörik, akkor 2g távozik belőle, felette megmérve 10g lelke lenne. (Poén) Hanem, mert az ember képes mindenbe mindent belelátni, és ő ruházza fel személyiséggel. De csak akkor, ha bele akarja látni.

  • borg25

    senior tag

    válasz #56573440 #32 üzenetére

    Mondjuk Rómának mindene megvolt hozzá, hogy kifejlessze a gőzgépet, de a rabszolga olcsóbb volt, úgyhogy nem jelentkezett igény rá.

  • borg25

    senior tag

    válasz borg25 #33 üzenetére

    Az kimaradt, hogy azért szolgáltatások közül is van olyan, amit megbecsülünk és büszkék vagyunk rá. Ha értékes és nem lehet megvenni, de mi nagyon szeretnénk: Jó példa rá a tagságok: Férfi klub, egyetemi kollégiumi csoport.
    Jó kérdés, hogy a számosságuk, egyediségük miatt, de tárgytípusokból nagyságrenddel több van, mint szolgáltatásokból, és a tárgyak jellegükből kifolyólag egyedivé tudnak válni. Elég, egy horpadás, egy matrica a tömegtermékes termoszra és az enyém. Szolgáltatásnál ezt nehéz elérni. Facebook profile, youtube csatornát még egyedivé tudok tenni, de az internetet, közművet még nem fogom egyedinek érezni csak azért, mert a routerre, villanyórára ráraktam egy matricát. (Max ha utóbbit kiegészítem egy kis mágnessel, hogy mégse pörögjön olyan gyorsan :) )
    Nyilván többől könnyebb olyat találni amihez kötődök.

  • totron

    addikt

    válasz borg25 #34 üzenetére

    Visszatekintve lehetett volna gőzgép is, de mégmielőtt nem van feltalálva, azelőtt az ugye nem opció, csak utólag hat úgy. Elmével nem is mindig felfogható, hogy ami ma triviális, az azelőtt nem létezett, valahogy beláthatatlan a kettő állapot közti szakadék. A halál értelmezésére tett kísérlethez lehet t'án hasonlítani, csak ez az ellentett. Így sokszor ez át van ugorva és mai fejjel van lefuttatva minden, visszamenőlegesen is. De lehet, hogy mindezt pontosan tudod és ugyanígy látod és vegytiszta vicc volt csupán.

    blackrulz, a nettó baromság azért erős, meg van határozva, hogy melyik skillt melyik életkorban tudja elsajátítani az embergyermek a legnagyobb hatékonysággal (minden más keservesen szenvedős és takonyként elnyúló korrepetálások, bepótolni akarások hosszú sora, rendszerint pocsék eredménnyel). Tehát ha az anyai ölelést, a szociális interakciók egészét/nagyrészét tabletfénnyel váltod ki a kritikus években, nem sok jót kapsz vissza, de figyelemzavart minimum, illetve még most zajlik a megfigyelése ezeknek a hatásmechanizmusoknak. Abban sem vagyok biztos, hogy a legzsengébb korban bármilyen időarányokat is megmagyarázni lenne értelme. Hiszek abban, hogy 3 éves kortól biztonságos, azalatt nem - értelemszerűen lehet flexibilis egyéntől függően, de nem nagy mértékben - vagyis ez természetesen nem információs nihilt jelent és nem szögletes eljárást a gyerek életének minden területén.
    Az átmenetekben a legbonyolultabb létezni akár véleményben, akár a környezet (gyerek) szabályzásában, a napiszar és fáradtság mellett épp ezért tették le sokan eddig is a tv elé a kölköt, ma meg a lehetőségek száma csak növekedett. Az önigazolásnak is rendkívül nagy híve a megfáradt, felnőtt ember, így ami "csak egy kicsit" való használat az valójában 95% felett van és már is győzött a technika. Utána meg megy a csodálkozás, hogy "hibás a gyerek", ami ugye szakembert kíván, de szigorúan csak ő, semmi előzmény, semmi környezet, semmi tükörbe nézés vagy levezetés-összekötés, nehogy sérüljön az egó, a saját gyerekkort is divat teljes egészében elfelejteni. Egyébként is legyen hálás, hát milyen nehéz volt már megszülni, mennyibe került idáig is, hálátlan fatty, ha bármi rendellenes hullámot is merészel megkelteni a Tökéletes Családban.

    Nyilvánvalóan passzívan is nevelődik a nebuló, a mai tech világ fog megjelenni számára is vizuálisan, de az nem egyenlő azzal, mikor egy ösztön szintű triggerekre beállított (tapicskolható képernyő) eszközzel magára hagyod - beszippantja. Nem a jajj, rossz társaságba keveredik onlineN, meg nem értek az emberekhez, köztük a saját kölkömhöz sem, de ezt soha nem vallanám be még magamnak sem állapotairól szól ez, hanem az agy fejlődéséről, a világba való megérkezésről. Hallatlanul fontos időszak*. Az is igaz, hogy valamilyen formában mindig elrontjuk a gyereket, de ez a félig vicces közhely a kikerülhetetlenre vonatkozik és nem a szippantó elemekre. Nem démonizálom a technikát, teszem hozzá, mégmielőtt. Az értő odafigyelést már inkább. Más kérdés, hogy ki miről hiszi azt, hogy az az vagy mikor győzi meg magát, hogy ő mindent megtett amit csak tudott. Elég személyiségzavar örökítődik alapból is, nem kell még tetézni a bajt.

    Ha az első években, kiskorbam igényes zenével meg van kínálva vastaxik a hallókéreg, fejlődik az értő hallás (muzikalitás), hallatlan mértékben az érzelmi intelligencia, tanulmányok szólnak arról is, hogy jobban szinkronban van saját magával és a világgal is aki megkapta ezt az ingerfröccsöt, a többinek meg marad az élethosszig kereskedelmi rádió. Van, amiben az elején kell és csak az elején lehet irányt beállítani.

    Szétmagyarázni mindent, az ma a divat, legyen az fogyókúra vagy bármi, a hülyeség fokozott áradásáról evolúciós mivoltunk, működésünk mit sem tud. Annak magyarázhatod a cukorbetegséget meg a rákot, meg az krónikus ürességet, céltalanságot, meg a többit. Az újszülött borjúnak sem hátvakarót adsz karácsonyra, hanem föccstejet, de azonnal, amint fogadja.

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz #56573440 #32 üzenetére

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

  • philoxenia

    MODERÁTOR

    válasz borg25 #34 üzenetére

    Mondjuk Rómának mindene megvolt hozzá, hogy kifejlessze a gőzgépet,

    Ezt kifejtenéd bővebben? A római acélgyártásról például írnál?

    Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

  • totron

    addikt

    válasz philoxenia #38 üzenetére

    Túlgondolod. Múltkor láttam villanykörtét tömör fából. Jó pont az élet átértékeléséhez. :DDD

  • #56573440

    törölt tag

    válasz philoxenia #37 üzenetére

    leírtam benne... Nyilván 15-20 éve amikor költöztek már más volt a helyzet, de amikor az életed jelentős részében az van hogy kényszerből kell dolgokat csinálnod, az életvitelszerű rutinná válik, amit nehéz elengedni. 20 éve is 70 fölött volt az öreg...

    [ Szerkesztve ]

  • Narxis

    nagyúr

    Érdekes dolog ez a nosztalgia, általában 50+ os emberek kedvelt időtöltése mert nem találják a helyüket a mai világban. Rengeteg megoldandó probléma van manapság is, de nem mondok nagy titkot ha azt mondom, hogy régen is így volt csak az internet hiánya miatt és a zárt keleti tömb miatt nem úgy terjedtek a hírek. Ezért alakulhatott ki sokakban az a tévképzet, hogy régen ez vagy az jobb volt. Elképzelhető, hogy 1-2 dolog igen de azért na... :)

    Thanos was right.

  • #56573440

    törölt tag

    válasz philoxenia #42 üzenetére

    Takarékosság ha ennyire értékes az időd. D ezt már megbeszéltük. Neked, Ma. Ennek semmi köze ahhoz amit írtam, 70 éve nem takarékosság volt hanem kényszer. Ha ezt nem érted, akkor máshogy úgyse tudom elmagyarázni...

  • borg25

    senior tag

    válasz philoxenia #38 üzenetére

    Egy találmányokkal foglalkozó könyvben olvastam 30 éve. Simán el tudom hinni, hogy az akarat hiányzott hozzá és nem a technológia. Gondolj bele, olyan vízvezetékrendszert tudtak építeni, ami ezer évvel azután is működött. Olyan szigetelést használtak hozzá, amit ma sem tudunk, hogy készítetek el, de ennek következtében a 80? km hálózaton alig veszett kárba víz. Az ismert világ jelentős részét uralták, és hozzáfértek a találmányokhoz. Olyan Colosseumot tudtak csinálni, amit el lehetett árasztani, hogy vízi csatát játszanak. Nem tudom milyen lehetett a fémmegmunkálási technológiájuk, de egy hatalmas birodalom hadseregét kellett felfegyverezniük. Ha arra gondolsz, hogy még gőzkalapácsuk se volt a fémek megmunkálásához a gőzgép előtt, hát igen. Híres volt a fürdőkultúrájuk, ahhoz is kell technológia és gépek. Hatalmas vagyonnal rendelkeztek, költöttek ékszerekre is, azok megmunkálásához precíziós eszközök kellenek.
    Hatvan éve el tudtunk jutni a Holdra. Ma nem is tudom, 5-10 éves fejlesztés kell hozzá, hogy újra megtegyük, pedig a technológia fejlődött. Csak közben a know how odalett. De ahhoz, hogy ezt akkor elérjék az USA keményen odatette magát. Cifu tuti pontos értékkel tudna jönni, de mintha a GDP 1-2%-át költötték volna rá, szóval volt ott akarat bőven.
    De ahogy totron is írta a mi lett volna ha az egy feltevés. Nem az lett.

  • Elf

    aktív tag

    válasz borg25 #33 üzenetére

    "Egyáltalán nem azt mondtam, hogy szeresd a tárgyakat és akkor az emberek viszont szeretnek."

    Konkrétan nem ezt de én így tudtam összefoglalni egy mondatban.
    Szerinted a tárgyak szeretete meg az emberek szeretete között összefüggés van.
    Szerintem nincs.

    A tárgyaknak nincs lelkük.
    Ettől még lehet azt képzelni hogy van, lehet úgy kezelni mintha lenne de ettől még nem lesz lelke.
    Ha lelket képzelünk egy tárgynak attól lesz leszünk szociálisabbak, vagy bármilyen szempontból jobb emberek.

    És pl. egy facebook profilt is lehet lélekkel felruházni.
    Konkrétan ismerek ilyet aki az elhunyt profilját nézegeti emlékként mintha egy síremlék lenne.

  • Elf

    aktív tag

    Ezt a gyerekek féltését az okostelefontól dolgot nem értem.
    Ha szeretet helyett okostelefont kap a gyerek az nem az okostelefon miatt rossz hanem a szeretet hiányától. Kaphatna távirányítós autót is is ugyanúgy gond mert a szeretet HELYETT kapja.
    Mer amúgy technikailag nem tök mindegy hogy képeskönyvet lapozgat vagy tabletet?

  • borg25

    senior tag

    válasz Elf #47 üzenetére

    Sokkal addiktívabb. Régebben hallgattam az erről szóló előadást. Két éves kor alatt az a baj, hogy ekkor tanulná meg, hogy az emberektől, emberi kapcsolatoktól várja a boldogságát. (Ez se teljesen tökéletes megfogalmazás) E helyett azt fogja megtanulni, hogy a boldogságát egy interaktív szórakozás adja. Tanulmányok, Pál Feri jobban el tudja neked mondani.
    Régebben hallottam azt a kérdést, hogy szerinted melyik a rosszabb a gyereknek? Ha szeretik, verik, vagy magára hagyják? A válasz az, ha magára hagyják, mert, ha ütik, akkor legalább az is inger az agynak, és fejlődik tőle. (Nyilván nem a hülyére verikről beszéltek)
    Ha negyedikként odarakod az okoseszközöket, nem tudom a választ. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy jobb, mint a verés. De tény, hogy laikus vagyok, és azt se tudom, hogy ilyet vizsgáltak-e? De ha belegondolsz, oké, hogy ingergazdag környezet, de milyen áron? A társas viselkedés kuka, innentől kezdve, ha valami nem lesz elég figyelemfelkeltő, akkor az nem fogja tudni lekötni. Droidnak nagyon jó lesz, de embernek? Ez szerintem egy olyan kérdés, amire nem jó válasz, hogy majd meglátjuk.

    Egyébként amit utoljára linkeltem abban picit lejjebb:
    Ugyanez a kisfiú 20 év múlva egy fél-zombiként az érzelmi és társas intelligencia minimumával próbál majd… ha egyáltalán próbál majd kapcsolatokat keresni. Hát miért próbálna? Nagyon macerás dolog. Hát miért próbálna? Mi ráneveltük őt arra, hogyha valami szükséglete van, akkor ne embereket kapjon, hanem okos eszközöket.

  • borg25

    senior tag

    válasz Elf #46 üzenetére

    Attól, hogy az ember lelket képzel a tárgyba, attól nem lesz neki. Azért is írtam, hogy nem fog egy lélek 2g súllyal eltávozni, belőle, csak mert tönkremegy.
    Azt mondom, hogy nem mindegy, hogy mit tanítasz meg az embereknek. Vagy még inkább passzívan mit tanulnak, mert nem kell összeesküvéselméletet belelátni az egészbe.
    Ha azt tanulja, hogy semmit sem kell megbecsülni, nem kell törekedni a megtartására, akkor ezt az emberi kapcsolataiban miért alkalmazná másként? Ha viszont megtanulta a megbecsülést, akkor miért ne alkalmazná az emberi kapcsolataiban is?
    Nem azt mondom, hogy aki nem szereti a tárgyakat, az az embereket se fogja. Sőt van az a színt, mikor az emberek fontosabbak a tárgyaknál. Itt most arra gondolok, hogy neked is fontosabb a telefonod, semmint, hogy az árából meghívj sok-sok sörre. És ebben nincs semmi rossz, ettől még nem vagy mobiltelefon imádó. De eljöhet az életedben az a pont, mikor azt mondod, hogy a lányod boldogsága, fontosabb, mint az a ház, amiben 40 éve laksz. Vagy tudod, hogy pár év múlva meghalsz, és miért ne ajándékozd el apránként a cuccaid, hogy még élve lásd, ahogy örülnek neki.
    Ha megtanulod becsülni a dolgokat, tárgyakat, keresni benne az értéket, legyen az akár egy szép naplemente, vagy egy szolgáltatás, akkor a hozzáállásod fog változni, és vele együtt az emberekhez is másként fogsz hozzáállni.
    Szerintem ezt a hozzáállásváltozást tárgyak, élmények jobban el tudják érni, mint egy szolgáltatás. Tehát amikor azt mondjuk, hogy inkább szolgáltatásaink legyenek, semmint tárgyaink, azzal csökkentjük az esélyét, hogy megtanuljuk értékelni a dolgokat, így az embereket is kevésbé fogjuk értékelni. Még inkább lecserélhetőkké válnak.

  • dabadab

    titán

    válasz borg25 #49 üzenetére

    Ötszáz évvel ezelőtt Európában kb. semmit sem dobtak ki, mindent megjavítottak, újrafelhasználtak, akármi.
    Ez azonban egyáltalán nem akadályozott meg senkit sem, hogy kb. konstans módon véres háborúkat rendezzenek, ahogy abban sem, hogy a családtagok meg egy faluban élők érzelmileg (és fizikailag) abuzálják egymást, ilyen szempontból sokkal rosszabb világ volt, mint manapság, szóval ezt a végletekig leegyszerűsített, analógiára alapozott elméletedet lehet, hogy újra kellene gondolni.

    DRM is theft

Új hozzászólás Aktív témák