Új hozzászólás Aktív témák

  • borg25

    senior tag

    válasz #56573440 #5 üzenetére

    Attól, hogy régen volt rosszabb is, nem jelenti azt, hogy most sokkal jobb, és hogy a napsugaras jövő felé lépkedünk. Igaz gyerek voltam, de számomra a 80-as 90-es évek volt a csúcs, és azóta emberi értékek terén visszafejlődést látok.
    Lehet azt mondani, hogy régen azért nem volt válás, mert a válás intézménye nem létezett, vagy mire el akartak válni, addigra nagy valószínűséggel a nő szülés közben meghalt. Vagy ha ilyesmi az eszébe jutott, akkor két erőteljes ütés kiverte a fejéből. De másik oldalnak is voltak eszközeik, pl a 20-as években nagy story volt, hogy légyfogó papírból asszonyok mérget készítettek az uruknak.
    Az emberek jobban megbecsülték egymást, összetartottak és nem csak a család, barátok, falu.
    Tudod amikor Kojak a 70-es években a karácsonyi részben azt hangoztatja, hogy emberek tartsatok össze, meg amikor ő fiatal volt, még ismerték egymást itt New Yorkban és játszottak, akkor szerintem az elidegenedés tetten érhető.
    A social médiára is azt mondják, hogy jó dolog, csak körültekintéssel kell használni. Meg nem szabad abban a naivitásban élni, hogy a rólunk megszerzett információt nem próbálják meg a saját hasznukra fordítani. Okos ember tudja mit oszt meg rajta, ha lehet semmit. A lényeg, hogy odafigyeléssel használd! Minimalizáld a lehetséges károd, és maximalizáld az előnyeit.
    De ugyanez nem jut az emberek eszébe az egyszer használatos palack, vagy a spotify kapcsán. Pedig még mérgezőbbek.
    Mondok jobbat: Mi a véleményed arról, ha a gyereknek 2 éves kor alatt mobilt adnak a kezébe? Mert követeli, meg legalább csöndben van? Jó, nem jó? Elmegy, nem olyan káros? Nos a helyzet az, hogy kimutathatóan olyan defektet csinál az ember lelkében, amit utána már pszichológus sem fog tudni helyrehozni. Ezt azért elmondhatnák előtte. Miért? Mert megtanulja, hogy a szükségleteit egy interaktív gép elégítse ki, tőle várja, gombot kell nyomni stb. Később vágyni fog az emberi kapcsolatokra, csak egyrészt nem fogja tudni, hogy miért van hiány érzete, meg nem is lesz képes a kapcsolódásra és intimitásra. Ellenben, ha jól keres, legalább sok drága haszontalan kütyüt vesz, amitől reméli, hogy kielégíti a hiányérzetét.
    Szóval nem, ne becsüld le a fogyasztói társadalom és szolgáltatóipar negatív nevelő hatását. Ha azt hiszed, hogy téged ez nem érint, már vesztettél.

Új hozzászólás Aktív témák