Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • rudi

    nagyúr

    válasz Thrawn #33 üzenetére

    Ezt hogy kell érteni? Már nem lassítja az AMD cuccokat az Intel fordítója, és most is a régi sérelmeken megy a vita, amik korábban voltak és most már nincsenek?

    Resistance Is Futile. You will be assimilated!

  • dabadab

    titán

    válasz Thrawn #35 üzenetére

    Tobbszor esett mar rola szo, de a forditaslassitos dolog nem az volt, hogy valamit extrat nem raktak bele a forditoba, hanem ott kifejezetten volt egy olyan resz, ami kifejezetten csak es kizarolag csak arra szolgalt, hogy az AMD-t lassitsa. Azt eleg nehez lenne kimagyarazni, hogy miert kellett az, hogy "if (CPU.Maker == AMD ) { SSE = off; }", foleg azutan, hogy az SSE kiegeszitesek megletere van rendes interface, amit pont az Intel talalt ki es minden CPU gyarto gond nelkul implementalta.

    DRM is theft

  • dezz

    nagyúr

    válasz Thrawn #33 üzenetére

    A Barcelona bemutatásakor is elhangzott egy AMD-s vezető szájából, hogy bizonyos tesztekben az integer eredmények esetén 20-30% minusz az Intel fordítójának "érdeme". (Asszem azért használták mégis azt, mert a lebegőpontos tesztben még mindig jobban fordított, mnit a GCC. Meg aztán nem mindig egyszerű egy nagyobb kódot átvinni az egyik compiler alól egy másik alá.)

    Ez a compileres móka egyébként éveken át tartott. Elsősorban nem az volt a ciki, hogy nem akarták megcsinálni a támogatást az AMD procik valamely újabb képességéhez, hanem olyankor is "szabotálták" valaminek a kihasználását (SSEx, ha jól emlékszem), ha az kódkompatibilis volt az Intellel, tehát semmiből sem állt támogatni. Aztán született rá valamilyen külső megoldás, erre a következő verzióban megfúrták annak használatát is. Meg ilyenek.

    Az a "bénázásos" érv is nagyon álszent tőlük. Ha hosszú időn át (jogellenesen) keresztbetesznek valakinek, és ezért nem tud megfelelően fejlődni, utána nyilván nem tud egyik napról a másikra új gyárakat felhúzni.

    Mellesleg a Henri Richard féle szöveg is valószínű ki lett emelve a környezetéből. Szerintem arról próbálta -- túlzóan fogalmazva -- meggyőzni a többi vezetőt (nyilván nem az alacsony beosztású dolgozóknak írta), hogy jóval nagyobb figyelmet kell fordítani a marketingre, az imázs javítására, stb. Emellett pedig arra törekedni, hogy amint lehet, teljes platformot tudjanak nyújtani. Részben ennek lett következménye az ATI felvásárlása.

  • Oliverda

    félisten

    válasz Thrawn #48 üzenetére

    "Nyilván a kódot az Intel saját processzoraihoz optimalizálja, de mivel a saját fordítójáról van szó, ezt megteheti."

    Ez még rendben is van csak hogy az Intel úgy "optimalizált" hogy a konkurens termékeket szándékosan gyengítette. Mivel ugye minden relatív ezért elérte ugyanazt az eredményt csak egyszerűbben és valszeg olcsóbban mintha folyamatosan azon törték volna magukat, hogy hogyan tudnák tisztességes eszközökkel a saját oldalukra billenteni a mérleget.

    [ Szerkesztve ]

    "Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

  • Oliverda

    félisten

    válasz Thrawn #50 üzenetére

    Miből van olyan biztos abban hogy ma már más a helyzet?

    ...és ha valóban más akkor mióta?

    [ Szerkesztve ]

    "Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

  • dezz

    nagyúr

    válasz Thrawn #48 üzenetére

    Ezt nehéz megítélni... Valamekkora része bizonyára onnan jön, hogy a saját procijukra jobban tudnak optimalizálni. Egy lehetséges megoldás az lehetne, ha az AMD is írhatna hozzá saját procijaival kapcsolatos részeket, de az Intel magától nyilván ebbe sem fog belemenni.

    A MS-nak is van(nak) saját compilere(i), de persze az sem annyira hatékony, mint az Intelé, legalábbis Intel procin. Nem tudom, az Intel minden információt kiad-e ezzel kapcsolatban.

    Egyébként valóban csak néhány százalékos e compiler x86 piaci részesedése? Vaga az Intel cselesen a világ összes compilerét ideszámolta? :)

  • VaniliásRönk

    nagyúr

    válasz Thrawn #50 üzenetére

    Rossz társaságba keveredtél. :DDD

    "Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)

  • P.H.

    senior tag

    válasz Thrawn #48 üzenetére

    A múlt (ahogy te mondod): itt arról van szó (és lehetséges, hogy nem precedensen alapuló trivialitás a válasz), hogy ha a keresztlicensz szerződések alapján az AMD szabadon használhatja az Intel SIMD utasításkészleteit valamiért cserébe, akkor lehetséges-e ezt software-es úton mégis megakadályoznia a licenszadónak a saját termékei által bármilyen formában is. Ebbe a kérdésbe felesleges egyéni érzelmeket, preferenciákat, morált belevinni, ez sima jogi ügy: ha igen, akkor a licenszszerződések elégtelenek (vagy direkt ilyenek, pl. kisebb ellenszolgáltatás fejében) voltak, a jövőben erre figyelni kell a szerződő feleknek; ha nem, akkor az Intel nem jön ki ebből jól.
    Legfejlebb precedens teremtődik.

    A jelen: néhányan továbbmennek annál, hogy a fordítót kellene standardizálni: érdemesebb lenne az x86 utasításkészletet és annak fejlődését. Úgy látom, Agner Fog az első, aki ezt a témát komolyabban felveti és követői is akadnak, és jelzi, hogy ez a (középtávoli?) jövőben mekkora gondot fog okozni. Az Intel kezéből nem lehet könnyen kivenni az irányítást, viszont a másik két nagyobb szereplő sem érdekelt abban, hogy bizonyos irányítás alatt fejlesszen, esetlegen elutasított vagy ráerőltetett irányvonalak mentén (ilyen pl. szerintem a VIA “secure execution” mode-ja, vagy a korai AES-támogatása, vagy a többparaméteres utasítások fejleszthető (AVX/SSE5) gépikódolása, vagy az x87 elfelejtésére törekvés, mely ellenére a Supplemental SSE3 is tartalmazott x87-et érintő utasítást, stb.)

    Persze ha ez a divergencia tudatos gyártói törekvés (ami most a virtualizáció példáján láthatóan nem feltétlenül jelenti már azt, hogy az egyik megoldás meghal, a másik lesz a nyerő és egyeduralkodó), akkor bele kell nyugodnunk, hogy a platformosodás nemcsak hardware-szinten, hanem többé-kevésbé software- (és compiler-) szinten is le fog zajlani, ugyanannál a feladatnál egyre nagyobb teljesítménybeli különbségekkel a gyártók között.

    [ Szerkesztve ]

    Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you are still ... ˙˙˙ Real Eyes Realize Real Lies ˙˙˙

  • dabadab

    titán

    válasz Thrawn #48 üzenetére

    "A konkurenciára még ha akarnának sem tudnának optimalizálni, mert ahhoz túlságosan mélyrehatóan kellene tanulmányozniuk azok felépítését"

    A fenéket. A konkurrenciának pont ők licenszelték az SSE-t, vagyis a saját cuccukat nem támogatták.
    Tényleg, ezt nem lehet kimagyarázni, ez teljesen egyértelműen arról szólt, hogy az Intel keresztbe tegyen a többieknek, semmi másról. Nem tévedés, nem lustaság, semmi egyéb, hanem kifejezetten a töbiekkel való kiszúrás.

    DRM is theft

  • P.H.

    senior tag

    válasz Thrawn #57 üzenetére

    "Lefuttatták a compilert több platformon is, bitre megegyezett a végeredmény."

    Nem a fordítási platformtól függ, hanem a forrástól vagy a fordítási paraméterektől, hogy mi lesz a végeredmény. A CPU dispatch-es compilerek lényege pont az, hogy egy 486-oson is tudsz akár SSE4.2-es kódot fordítani és a program korrekten lefut a 486-oson is (mivel fordít x86+x87 kódot is, meg minden mást, nem csak SSE4.2-est)

    "Ők licenszelték, de annak implementálása tranzisztorról-tranzisztorra megegyezik az eredeti megoldással?"
    És ha nem egyezik? Nehéz teljesen analóg példát találni, de nagy vonalakban olyan a helyzet, mintha az Intel-es CPU-k x64 alatt is csak 4 GB memóriát tudnának kezelni (ez összefügg a tranzisztorról-tranzisztorra megegyezéssel? :) )

    Pl. SSE1-ben vannak a prefetch és a 64/128 bites non-temporal store utasítások, SSE2-ben a a 32 non-temporal store. Ezen utasítások nélkül (memóriamásolás többszörösére gyorsítása, akárhogy is van megvalósítva tranzisztor-szinten) mit ér manapság egy akármilyen program?

    [ Szerkesztve ]

    Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you are still ... ˙˙˙ Real Eyes Realize Real Lies ˙˙˙

  • h_143570

    addikt

    válasz Thrawn #57 üzenetére

    A tranisztorrol tranzisztorral valo meg1ezes nem kovetelmeny. Mivel az utasitas keszeletek OP kodja es a mukodeses "szabvany". Ezert ha egy processzor tamogatja mondjuk az SSE3-t, akkor tamogatja akkor az teljes SSE3 utasitas keszletett is. Vagyis kaphatja az altalanoss SSE3 utasitas keszletett hasznalo kodot. Ha ezen felul valamelyik gyarto akar meg sajat processzora optimalicaziot berakni a fordittoba. Nyugodt lelekkel.

    Ha viszont a a kulonbozo gyartok SSE3 proceszorai kozul csak a sajaton megy SSE3 al a tobbinel meg x87-el akkor az mar igenis verseny agajokat vethet fel, ha ezt a piac vezeto csinalja. Ahhoz, hogy ilyen feltetelek mellet a tobbinek eselye legyen versenyezni. A fo konkurensenel toboszorosen erossebb procit kellene piacra dobni. Ahhoz hogy ilyen forditok esten azonos erossegunek latszon a 2 proci, mikor a hatranyosan megkulonboztetett valojaban sokkalta gyorsabb.

  • dabadab

    titán

    válasz Thrawn #57 üzenetére

    Abszolút nem kell tranzisztorról-tranzisztorra egyeznie (ahogy egyébként nyilván az Atom, a P4, a C2D meg az i7 SSEx implementációja között is jó nagy különbség van), a SIMD műveletek mindenképpen gyorsabbak, mintha ugyanazt sima utasításokkal szüttyögnék végig. Mondom, abszolút kimagyarázhatatlan.

    [ Szerkesztve ]

    DRM is theft

Új hozzászólás Aktív témák