Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Nagy Gábor

    tag

    Kedves olvasótársak!

    Volt szerencsém mindkét beszédet meghallgatni. Pettkó András legalább tudta, miről beszél, Veres János pedig nem.

    Amikor Veres a végén azt kezdte el mondani, hogy zavart okozna az év közbeni bevezetés, rájöttem, hogy itt valami gebasz lehet a háttérben. Nem arról van szó ugyanis a nyíltforrású ABEV bevezetésekor, hogy a központban bárminek változnia kellene, épp ellenkezőleg. Hacsak a Windowsos változatnak nincs olyan rejtett csatornája, amely a háttérben engedélyünk nélkül adatokat csorgat át gépünkről az APEH rendszerébe.

    Szóval egy tisztességes adóhivatalnál - kérem, jelentkezzen aki az APEH-et annak tartja! -megadják a felületet, a beküldendő adatstruktúrát, a titkosítás és digitális azonosítás mikéntjét osztán kész. Jöhet az adat.

    A linuxos ABEV bevezetését Veres állításával ellentétben éppen hogy siettetni kellene, hiszen

    - eleve több éves késésben van,

    - felesleges költségekkel terheli a Windows kötzelező használata a Linuxra váltott vagy váltani készülő cégeket és magánszemélyeket,

    - minél hamarabb teszteltetni kellene élesben, hogy a nagy adóbevallási rohamok idejére már kevesebb hibával működhessen, mint a jelenlegi Windowsos változat.

    Szóval Veres szokása szerint megint át próbál verni mindenkit.

    Ami pdig a januári kezdés valószínűségét illeti, mintha korábban ugyanez az "úr" korábban 2007 közepére igérte volna. Pettkó András is ezt kérte számon rajta. A késés okára semmiféle választ nem kaptunk, így hiszem, ha látom, és ha még működik is...

    dr. Nagy Gábor

  • Nagy Gábor

    tag

    válasz lapa #14 üzenetére

    Szia lapa!

    Írod: "adatokat csorgat a titkos csatornán az APEH-nek? pontosan miről beszélsz? mégis miről csorgatna? átküldi a család fotóalbumát, vagy micsoda? kicsit el vagy rugaszkodva szerintem..."

    Lehet, hogy szakmai ártalom, mivel 19 éve foglalkozom vírusokkal és egyéb rosszindulatú programokkal. Ha az APEH éveken keresztül a füle botját se mozdítja, hogy együttműködjön a nyíltforrású közösség neki ingyen is segíteni kívánó programozóival, szervezeteivel, miközben a sajtónak természetesen ezzel pont ellentétes értelmű kijelentéseket tesz (lásd az elmúlt 4-5 évet!) akkor ott valami mögöttes szándékot sejtek.

    Az ABEV szoftvert úgy tervezték, hogy közvetlenül csatlakozhasson az APEH rendszeréhez, hisz valahova be kell küldenie az elkészített és jóváhagyott nyomtatványokat. Innen kezdve bármit beküldhet. Nem feltétlenül a családi fotókat, hanem azokat az adatokat, amelyeket vele kezeltek.

    Sokan használják arra ezt a programot, hogy kisakkozzák, mi a még elfogadható bevallás a számukra. Gondolod, tehát, hogy a köztes fázisok érdektelenek az adóhatóság számára?

    Annó 1995-ben a Microsoft is addig tagadta, hogy a Windows 95 hazatelefonál, amíg végül azt jelentették be, hogy kijavították et a kisebb hibát. Szóval nem hinném, hogy olyan nagyon el lennék rugaszkodva.

    Ebbe a logikába - ami persze lehet, hogy valóban téves - remekül beleillik a nyíltforrású ABEV programtól való félelem, mert azzal bele lehetne látni, hogy milyen egyéb, hivatalosan nem bejelentett funkcióval "gazdagították" a programot.

    Tudod, annó pár éve a kémprogramokon is nevettek, hogy ugyan mit kezdenek a spyware küldői a Józsi bácsi gépéről leszedhető, nem éppen atomtitok léptékű információval. Mostanra már a nevetés helyett inkább kényszerű vigyort látok az arcokon, amiko ez a kérdés kerül szóba. Szóval hagyd meg nekem az egészséges paranoiámat. Hidd el, egész jól elvagyok vele.

    [ Szerkesztve ]

    dr. Nagy Gábor

  • Nagy Gábor

    tag

    Január van immár. Ha a naptáromra nézek, 2008. január 7.-ét mutat. És az APEH weboldalain még a nyoma sincsen a novemberben beigért Linuxos ABEV-nek.

    Nyugodtan eltekinthetünk tehát személyes politikai és egyéb elkötelezettségeimtől, és megállapíthatjuk, Veres "miniszter úrat" egy újabb hazugságon sikerült rajta kapnunk.

    Ha ugyanis érdemben kívánták volna megoldani a parlamentben is felvetett kérdést, akkor legalább egy olyan általános tájékoztató szövegnek kellene kint lennie, hogy ezen meg ezen dolgozunk, de technikai, jogi stb.problémák miatt még nem kész a nagy mű.

    A fentiek alapján Linuxos ABEV csak akkor lesz, ha a jelenlegi kormányzat helyét egy szakértő(bb) csapat veszi végre át.

    dr. Nagy Gábor

Új hozzászólás Aktív témák