Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FTeR

    addikt

    válasz bambano #380 üzenetére

    :D bárcsak ötös lottón tudnám ennyire előre, h melyik számok fognak bejöni.

    abban biztos voltam, h bambano rákap a dologra, de többiekre nem mertem volna fogadni, mivel azt hittem már nem olvassák a topikot. gondolom én legalább ennyire kiszámítható vagyok :)

    ha ennyire tisztán látod a linux fejlődésének kereteit és hatásait, akkor ugyanez miért nem megy a winnél?

    az nem megy, h 2 ellentétes vonal mentén állítasz dolgokat. vagy amellett érvelsz erkölcsileg nem lopás vagy amellett, h jogilag. lehet mindkettővel érvelni, de akkor nem lesz mivel szembe állítani.
    az sem lopás, amit az ms csinál(t). a mai jogrendszernek megfelelően megvásárolja a technológiát. ha nem így lenne, akkor már szétperelték volna (amire rendszeresen van próbálkozás és különféle szabadalmakra hivatkozva helyenként sikerrel is jár, aminél az ms a bíróság döntésének megfelelően jár el. lásd pl ie object mizéria).
    ennyit a jogi részéről.
    az erkölcsi szemszög erőltetése jóval hatásosabb lehetne. ám semmi mást nem csinálsz, csak veszel egy eszmét vagy gyakorlatot, amit te felsőbbrendűbbnek vagy előrealvóbbnak gondolsz és ahhoz képest méred. a GPL kapcsán már kifejtettem, h az általatok képviselt csodás rózsaszín világ számomra pont az ellenkező hatást váltja ki. mert nincs másról szó, mint megkötni a másik kezét, h ha én nem akartam hasznot, akkor más se akarjon.
    csak technikai különbséget látok aközött, h valamit szabadon elérhető (és/vagy ingyenes) forrásból vagy térítés útját megszerzett jogokkal használom fel.

    mindennek van egy fejlődés menete, ahol nyomon követhető az egymásra gyakorolt hatások. a társadalom fejlődésénél is az elmaradottabb rész figyeli, követi/másolja a sikeresebb régitó. ám ez nem zárja ki, h idővel túlnőjön a "mesteren". és mint ahogy azt az infó történelem is mutatja, az ms ebben legjobb. mielőtt belépne a piacra, megnézi, h a már ott lévők mit csinálnak jól vagy rosszul és a hibájukból tanulva, a saját elgondolását hozzáadva feléjük kerekedik. ezt egyébként minden épkézláb vállalkozás így csinálja (ha úgy tetszik, terep szemle).
    írtam az előző topikban, h ezt ki honnan vette dolgot ne erőltesd, mert ezen logika mentén a linux kapásból elhasal, hiszen a nyíltságot leszámítva semmit újat nem hozott. annyira nem, h korabeli vélekedések szerint már egy elev elavult rendszerre kezték építeni. és lássuk be, azóta sem hozott semmi újat (ha ennél úgy érzed, h semmit sem tudok róla, akkor gondolj arra, h én is ezt gondolom, amikor saját hülyeségeddel jössz). nem mintha a linux mint egység egy kézzel fogható dolog lenne, mivel pont az az alap ötlet, h mindenki beleadja a sajátját. igazából olyan, mint egy massza a unix és a win/mac között fél úton.
    remélem ennek fényében nem kell (újra) végi venni egyenként a példáidat. pl a gui oda vágó részét annak rendje és módja szerint licenszelte az ms. és szó sincs meglévő rendszerek összegyúrásáról. azt pont a linux rendszerek csinálják (remélem érzed a folyamatos ellentmondást az érvelésed és az általad támogatott világkép között). technológiai elképzelések saját implementációjáról van szó.

    bármennyire fáj, az, h ma minden háztartásban van szgép, az nagyrészt az msnek köszönhető. ha LT vagy barátain múlna volna, akkor még ma is a geekek kis közösségének játéka lenne. ha meg mondjuk az apple-en, akkor a gazdagok játékszere maradt volna. az ibm meg már eredetileg sem gondolta komolyan (ez jól látszik, h létrehozták a mára legdominánsabbá vált platformot és nem voltak képesek nyereséget termelni belőle, aztán eladták a lenovonak és láss csodát). mikor az ibm még úgy tervezte, h 2000-re már több száz gépet fognak eladni, BG már megfogalmazta azt a vízióját, h minden háztatásban lesz 1 szg.
    a helyzet az, h a BG nem veszi meg a dos-t, akkor arról az os-ről sosem hallottunk volna és világra gyakorolt hatása egyenlő lenne a nullával. és mivel elég hamar egy rövid időre az ms marad az egyetlen komoly erő a pc mögött, azt is kijelenthetjük, h ms nélkül ma nem lenne pc. helyette az amiga/comodor/mac féle megoldás lenne a domináns.

    valahogy mégis mindenki a dos+wint vette. jah, h a unix alkalmatlan volt otthoni használatra, a linux meg még sehol sem volt (azt csak a fanboyok hitték, h alkalmas desktop os-nek). a korábbi nagy nevek meg hibát hibára halmoztak (az ms nélkül már apple sem lenne...). még ha nem is látjuk, h mi az, akkor is látni kell, h valamiért az emberek a hibái ellenére is azt választották és teszik ezt a mai napig. és erre kevés marketing, ha csak ezen múlott volna, akkor most a mac lenne a domináns platform.

    az, h BG kamuzott az ibm-nek egy sima üzleti döntés és csak az. nyilvánvaló, h akkor már megvolt a terve, h ha a nagy kék leszerződik, akkor honnan fogja beszerezni az anyagot. ez nem más, mint kockázat minimalizálás. nem volt mit veszteni. ellenben ha előbb megveszi és az ibm-nek nem kell, akkor ott marad volna a nyakán.

    vistának már beta alatt nagyobb volt a piaci részesedése, mint a linuxnak. így nem hiszem, h az sp1 bármit is számítana. ms-nek 8 éve nem látott rekord bevételei vannak vistából. BG esténként biztos álomba sírja magát, h arányait nézve nem terjed 2x jobban, mint az xp. mágha valamiért a vista úgy is járna, mint a Me, akkor sem történne semmi (hiszen nem az a gond, h a konkurencia lenyomja).
    röhejes az egész felvetés. a linux évtizedek óta képtelen kitörni abból a pár százalékból és mint ellenérvként azt hozod fel, h a vista nem egyből 100%on van. lol...

    itt egyébként újabb ellentmondást vélek fölfedezni, mivel egyrészről azzal vádolod az ms-t, h semmi innovációt nem hoz, másrészt a vistának pont az a baja,h annyi mindent módosítottak rajta, h a felhasználók egy részének már túl sok.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák