Új hozzászólás Aktív témák

  • bambano

    titán

    válasz FTeR #379 üzenetére

    Linux fejlesztése jogilag tisztázatlan? Mitől tisztázatlan, Linus leült, megírta a kezdeti dolgokat. Nem látott mást, csak a tankönyvi anyagot, a 386-os proci leírását, meg a minixet. Mivel a minix teljesen más alapokra épül, abból nem sok semmit lehetett nyúlni, mert akkor minix2-t írt volna, nem linuxot.

    Az meg, hogy mire épül a fejlesztési modell: az nem lopás, hogy valaki kivesz valamit a közösből, hozzáteszi a saját munkáját, majd visszateszi a bővített verziót a közösbe. Egyébként pedig ha a lopásra épült volna a fejlesztési modell, akkor az sco ügyvédei cafatokra szaggatták volna az egész linux miskulanciát, mivelhogy a linux forrása elérhető, abban bárki ellenőrizheti, ki mit lopott, az ms forrása meg csak úgy nem tölthető le (aki belenézhet, az meg előtte olyan szerződést ír alá, hogy végigolvasni is nehéz, nem még megérteni, ezek után már nem fog semmit átpakolni winből linuxba). De a valóság mégiscsak az, hogy a nagy szabadalombitorlási versenyben a linux indult jókora hátránnyal és az sco kapta a zakót.

    Azt kellene még bizonyítani, hogyha az első tcp/ip dolgokat a windowsba a hp-tól szerezték, a grafikus felületet a mac-ból meg a smalltalkból, az ad-t az x.500-ból, stb.stb. akkor mi is az ms saját innovációja? Én nem mondtam, hogy a programozók csak kóláznak, mert ezt az egész katyvaszt össze kellett gyúrni (elismerem, ez nagy meló volt), de meglévő rendszereket összegyúrni nem akkora innováció, mint 0-ról kifejleszteni.

    Az összegyúrás során valahogy kimaradt a transzparencia a gui-ból, valahogy évekig rebootolni kellett minden hálózati változtatásnál, valahogy sikerült nem szabványos kerberost rakni az ad-be, nehogy már másból is autentikálni lehessen, valahogy rádöbbentek, hogy nincs levédve a visicalc, ergo mozdítható, valahogy bekerült egy word a rendszerbe, stb. stb.

    BG "Zseniális" üzleti lépéséről annyit, hogy a linuxosok nem akarnak feltétlenül mindenáron eladni, olyat meg pláne nem, ami meg sincs. Nem ígérgetnek a levegőbe. Nem mondják egy termékről, hogy készen van és nem bízzák rá a béta tesztet a fizetős userekre úgy, hogy a fizetős user azt hiszi, terméket kapott, pedig sp1 előtt biztosan nem kap semmit.

    Nem is tudom, miről mondják mostanában, hogy majd ha sp1, akkor... Debiánról vagy a vistáról?

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Új hozzászólás Aktív témák