Új hozzászólás Aktív témák

  • #48613632

    törölt tag

    válasz fordfairlane #622 üzenetére

    teljesen egyetértek veled, nem beszélve arról, hogy a trianon érzés nem generációs kérdés, még kevésbé függ attól, hogy átélted e vagy sem.
    ugye sokszor elhangzik, hogy a háborút a győztesek írják. no igen, talán kevésbé fájna a dolog, ha valami középkori stílusú területfoglalósdiban alulmaradtunk volna, teszem azt a nagy római birodalom ellenében, és most a területek nagy része olaszországhoz tartozna (elméleti síkon csak persze, hiszen nem vagyunk szomszédosak)
    másfelől mégiscsak több mint 1000 éve vagyunk itt, én speciel idősebb vagyok, mint szlotákia, ehhez képest arrafelé már történelmet írnak a dicső múltról, amihez persze az égvilágon semmi közünk. ugyanez elmondható a románokról is, kicsit más körítésben, és a dolog visszársága az, hogy ez ellen az égvilágon kívül senki sem tiltakozik úniószerte, ám ha mi esetleg megnyikkanunk, hogy nagy-magyarorzság, akkor már jön a nácizás.
    szóval az összképet nézve fordított a megítélés, mindezek mellett trianon jogossága is erősen vitatott, politikailag azonban az - ez van, ezt kell szeretni - "észérveken" kívül nem sok minden hangzik el mellette.
    azután azt sem árt figyelembe venni, hogy jó száz évvel ezelőtt európa vezető gazdasága voltunk, érdemes tanulmányozni az 1900 körüli, ilyen jellegű térképeket, gazdaságunk és iparunk anglia gazdaságával és iparával volt hasonlatos.
    "A történelmi Magyarország területe 282 ezer km2-ről (Horvátország nélkül) 93 ezer km2-re, lakossága 18 millió főről 7,5 millió főre csökkent. Hozzávetőleg 3,3 millió magyar került a szomszédos országokhoz, 63 vármegye közül mindössze 10 maradt érintetlen.
    A kialakuló gazdasági, társadalmi válság, hosszú időre megpecsételte hazánk sorsát. A magyar gazdaság a birodalom piac - és nyersanyagviszonyaira épült. Az áruforgalom és a pénzrendszer szinte belkereskedelmi jelleggel zajlott. Az új feltételek közé kényszerült Magyarország nem élhetett kellő külkereskedelmi forgalom, önálló vámrendszer és saját pénz nélkül.
    A mezőgazdasági termelés visszaesett, a gazdaság megbénult. Az alacsony termelési szint, az infláció természetszerűleg nagyfokú munkanélküliséget, az életszínvonal csökkenését eredményezte.
    Magyarország nyersanyagbázisa jó részét elvesztette, az állatállomány, az erdők, bányák, termőföldek, kőolaj és az infrastruktúra (vasút, közutak) nagy része a szomszédos országokhoz került. Az Osztrák-Magyar Monarchiához méretezett ipari kapacitás nyersanyag nélkül maradt.
    Hazánk külkereskedelemre utalt országgá vált. Foglalkoztatási gondok keletkeztek: a gazdaság már nem volt képes felszívni a falusi munkaerőt"

    ... fentebb közvetlen hatásai trianonnak, tehát itt nem arról van szó, hogy siránkozunk, mert eddig 3x annyi földet kapálhattunk, hanem arról, hogy lassan európa csicskái vagyunk, holott eleddig nem voltunk senkire rászorulva. és ez azért nem mindegy ...

Új hozzászólás Aktív témák