Az Apple már most is zöld, csak ti nem látjátok

Miután a harcos környezetvédő Greenpeace pellengérre állította a környezettudatosság mint szempont szembetűnő mellőzése miatt, az Apple imázsjavító ellenkampányba kezdett. Az iPod- és Mac-gyártó olyannyira fontosnak tartja, hogy tisztázza magát a környezetszennyezés vádja alól, hogy honlapján feltűnő helyen tette közzé – egy, a vezérigazgató, Steve Jobs által szignált bejegyzés formájában – az ezzel kapcsolatos nézeteit és vállalásait.

Amint arról több alkalommal is beszámoltunk, a Greenpeace-nek az elektronikai nagyvállalatokat környezettudatosságuk alapján rangsoroló listáján az Apple az utolsó helyen tanyázik, többek között azért, mert nem hozta nyilvánosságra, hogy mikor tervezi a mérgező anyagokat száműzni a gyártásból. Mostanáig.

Jobs – a rá jellemzően erősen marketingízű – levelében elmondja: a kritikák megjelenését követően tájékozódott, és kiderült, hogy a vállalata nemhogy nincs lemaradva a környezettudatos gyártás terén, de számos tekintetben előbbre is jár, mint riválisai. Csak ezt eddig nem kommunikálták megfelelően – ezen ideje volt változtatni.

Mint az írásból kiderül: az Apple – több konkurensével ellentétben – már teljesen száműzte a többek között a képcsöves monitorokban használt ólmot a termékeiből. Hogy hogyan? Úgy, hogy tavaly nyár óta nem forgalmaz katódsugárcsöves megjelenítőket, csak LCD-ket. A már elért eredmények közé még egy tétel tartozik: az, hogy a vállalat termékei kivétel nélkül megfelelnek az EU veszélyes anyagok alkalmazását korlátozó ún. ROHS-irányelvének.

A vállalások között szerepel, hogy a cég 2008 végéig teljesen száműzi az LCD-gyártásból az arzént és a higanyt, ahogy addigra felhagy a műanyagok lángállóságának növelésére használt brómvegyületek és a PVC felhasználásával is. A riválisok e célok elérését kétségkívül egy évvel későbbre tűzték ki. A Greenpeace – amely tavaly külön kampányt is indított az Apple „kizöldítésére” – üdvözölte a bejelentést, bár azt továbbra is kifogásolják, hogy a fölöslegessé vált termékek kezelése és újrahasznosítása egyelőre kizárólag Észak-Amerikában megoldott, és e téren változásokat a mostani szándéknyilatkozat sem ígér.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények