Fogyasztóvédők: ne vegyél Windows Vistát!

A holland fogyasztóvédelmi egyesület, a Consumentenbond kampányt indított a Windows Vista ellen. A szervezet azt javasolja a számítógép-vásárlóknak, hogy az új operációs rendszer helyett a korábbi verziót, az XP-t követeljék a boltokban. Ma a legtöbb új asztali PC-n és notebookon a Vista az előtelepített rendszer. A fogyasztóvédők azt is megpróbálták elérni, hogy az elégedetlen Vista-felhasználók ingyen XP-t kapjanak kárpótlásul, a Microsoftot azonban egyelőre nem sikerült rábeszélniük erre.

A Consumentenbond először egy közvélemény-kutatásban vizsgálta, hogy a fogyasztók mit gondolnak a Vistáról. Miután ebből az derült ki, hogy sokan elégedetlenek, egy panaszoldalt hoztak létre, amelyen egy hónap alatt 5000 felhasználó mesélte el az operációs rendszerrel kapcsolatos frusztrációit. „Egy gyermekbetegségekkel tarkított termékről van szó, amely egyszerűen nincs kész” – fogalmazott az egyesület szóvivője. A panaszok szerint sok hardver vagy egyáltalán nem, vagy csak részben működik az új operációs rendszer alatt, a gépek gyakran lefagynak, és a perifériák lassúak.

A holland fogyasztóvédők csütörtökön egyeztettek a Microsoft helyi képviselőivel, és felvetették, hogy a Vistával elégedetlen felhasználókat ingyen Windows XP-vel illene kárpótolni, de a szoftvercég ettől elzárkózott. „Pedig az üzleti ügyfeleknek biztosítanak Windows XP-t” – mondta a Consumentenbond szóvivője.

A Windows Vista Business és Ultimate változatokkal szállított számítógépek vásárlói egyébként automatikusan jogot szerezek a Windows XP Professional használatára is – ez a Microsoft által biztosított ún. downgrade jog. Ezen kívül a nagy PC-gyártók mindegyike biztosít – ha nem is minden modell esetében – lehetőséget a felhasználóknak arra, hogy Vista helyett XP-t válasszanak az gépükre, igaz, ezzel a vásárlók legtöbbször nincsenek tisztában. Többek között a régebbi Windows iránti lelkesebb érdeklődésnek tudható be, hogy a Microsoft nemrég öt hónappal meghosszabbította az XP életciklusát.

Azóta történt

Előzmények