Mi a Windows Vista legkomolyabb problémája?

A Microsoftnak az új operációs rendszer, a Windows Vista kapcsán nem amiatt kell aggódnia, hogy az Apple-lel vagy a Red Hattel állja a versenyt, a legnagyobb konkurenciát saját termékük, a Windows XP jelenti – írja egy friss felmérésben a Forrester Research elemzője, Benjamin Gray.

A Computerworld-nek adott interjújában Gray elmondta, hogy az általuk megkérdezett vállalatoknak csak a 32 százaléka kíván a jövő év végéig Vistára váltani, mivel tökéletesen elégedettek a már kiforrott, megszokott XP-vel.

A közel 600 amerikai és európai, ezer főnél többet foglalkoztató céget megkérdező felmérés adatai szerint a vállalatok PC-inek 87 százalékán Windows XP fut, s ez az arány 67 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt, vagyis nagyon sok vállalat az elmúlt évben váltott csak XP-re. Sokan várják az új, egyben utolsó javítócsomagot, az SP3-at, s az elemzők azt tapasztalták, hogy a nagyvállalatok konkrét lépéseket tesznek a Microsoftnál, hogy az XP támogatásának határidejét még tovább hosszabbítsák meg (jelenleg – egyszer már korrigálva az eredetileg szándékoltat – 2010-ig tervezik a support fenntartását). Gray úgy véli, egyáltalán nem lehetetlen, hogy a vállalati szféra nyomása további módosításokra szorítja rá az XP kapcsán a Microsoftot.

Mint említettük, a megkérdezett cégek 32 százaléka tervezi 2008 végéig a Vista bevezetését, 17 százalékuk pedig 2009-ben vagy 2010-ben szándékozik ezt megtenni. Viszont a vállalatok döntő része, több mint fele húzódozik: 38 százalékuk egyáltalán nem akar átállni az XP-ről, 14 százalékuk pedig „nem tudja”, hogy mikor lépnek. Érdekes, hogy – talán a Vista körüli hercehurca, a késések stb. miatt, illetve feltehetően komoly érv a csere ellen a Vista hardverigénye, mely jelentősen megdrágítja a váltást, valamint az, hogy a vártnál egyelőre még nagyobb a Vistával nem kompatibilis alkalmazások mértéke – jelentősen visszaesett azok száma, akik korábban úgy nyilatkoztak, gyorsan át fognak állni az új operációs rendszerre: 2006 májusában még az akkor vizsgált cégek 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy amint teheti, leváltja az XP-t, ám 2007 végéig ez az arány mindössze 7 százalék lett.

Gray szerint azonban mindez csak átmeneti probléma, nem hoz komoly változást az üzleti világban, hiszen ezen a piacon az 1–2 százalékot birtokló Linux és Mac mellett a Microsoftnak valójában nincs versenytársa, korlátlan egyeduralkodó.

Hogy is mondta a zseniális Karinthy? „Álmomban két macska voltam és játszottam egymással.”

Azóta történt

Előzmények