- Ilyen még nem volt: sztrájkba kezdtek a Samsung dolgozói
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Microsoft Excel topic
- Perelnek a vallásos kripto-piramisjáték miatt
- Tombol az AI-láz: az NVIDIA már értékesebb, mint az Apple
- AI-gyártású celebpornóval küzd a Facebook
- Gyorsabban hozná el az önvezetést Kína
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 10 éve nem változott ekkorát a Netflix tévés appja
- Zyxel NAS326
-
IT café
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
iatti
aktív tag
válasz bmxbandita #2049 üzenetére
jól néz ki, talán egyet lehet majd legközelebb forgatni rajta sütés közben. ebben is kordierit kő van?
-
veterán
Egyszerűen a tészta sokkal homogénebb, levegős, lágyabb lett. Persze hozzá kell tenni hogy most ismerkedek a pizzázással meg úgy a sütéssel mert előtte soha nem sütöttem semmit, ezáltal nem is dagasztottam.
De iszonyat sok videót megnéztem a legutóbbi hónapokban és abból az jön le hogy kézzel olyan levegős lágy tésztát nem lehet kidagasztani mint géppel. Főleg nem egy 70-es hidróval rendelkező tésztát.
25 percig dagasztottam a géppel. 0-10-ig vannak a fokozatok de max 4-ig mentem azt is csak a végén. Inkább 2-es 3-as fokozatot használtam, bőven elég volt.
Géppel nagyon szépen fel lehet hidrózni a tésztát, látod hogy hol van a határa, mennyi idő alatt szedi össze a tésztát ha raksz hozzá kis vizet.
Sok álmatlan éjszakát okozott a megvétele mert b@szott drága, de az vitathatatlan hogy a tészta számomra is ég és föld dagasztás után. Nagyon selymes lágy tészta a végeredmény amit kapsz.iPhone 13 Pro Max
-
csƵ
őstag
-
fradi81
veterán
Épp most futottam bele ebbe először, gondoltam tovább dagasztom géppel(sima aldis), hátha olyan szép fényes lesz mint a videókban, kb 20 percet ment összesen és mikor ránéztem mintha vizet öntöttem volna rá, kuka. Vagyis beleöntöttem egy kenyérformába hátha annak jó lesz.
moto g72, Ninebot d28e
-
veterán
Neked is a sima IM5 van?
csƵ
Attól függ milyen dagasztógépet használsz, milyen fokozaton, és főleg hogy honnan indulsz. Érdemes mondjuk a lisztet hűvös helyen tárolni, plusz a vizet bedobni a hűtőbe hogy az is hűljön le 4-5-6 fok környékére felhasználás előtt. Ha előtésztát csinálsz akkor hűtőből kivéve egyből kezdeni a dagasztást ugyanúgy hideg liszttel ha lehetőséged van, hideg vízzel, és ha így csinálod akkor nem léped át a 25-26 fokos határt. Szóval érdemes minél több mindent lehűteni dagasztás előtt és akkor nem léped túl 25p alatt a hőfokot.fradi81
Nekem is az volt a bajom azzal a géppel ami neked is van hogy rohadtul nem dagaszt csak kever szinte. Tészta nem tudott nekem soha meglágyulni annyira mint kellett volna.iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Féltem hogy nem kivehetős de ha ki van dagasztva rendesen akkor szépen kijön. Neked az S-es kivehetős ugye?
Solania San Marzano D.O.P konzervet honnan tudnék beszerezni? Zsomaker nem szállítja ki már 2 hete a rendelésem. Olyan hely kellene ahonnan magánszemélyként tudok vásárolni. 400-800 grammosra lenne szükségem. Köszönöm!
iPhone 13 Pro Max
-
sasa134
addikt
válasz bmxbandita #2049 üzenetére
szia, nagyon tetszik - innen erről a linklet oldalról vetted?
köszönömAvanti Roma
-
bmxbandita
tag
válasz sasa134 #2062 üzenetére
Szia, igen.
klarstein.hu oldalról, 4 nap alatt érkezett meg.
Ha 30-asnál nagyobb pizzát nem akarsz sütni, és el tudod fogadni, hogy ezzel azért nem fogsz tankönyvi nápolyi pizzát sütni (viszont a sima sütősnél lényegesen jobbat), akkor sztem teljesen jó sütő[ Szerkesztve ]
-
sasa134
addikt
-
veterán
Sajnos ez nem Solania.
Hazaértem munkából neki is álltam dagasztani. 1kg Saccorosso, 70-es hidro, 3gr budafoki, 30g só. Most a 20 perces pihentetések mennek, bucizás után mehet a hűtőbe aztán szombatra vasárnapra meg van az ebéd.
Csatoltam egy képet hogy milyen szépen kijön egybe a tészta ha rendesen ki van dagasztva. Úgyhogy nem kell attól tartani hogy a fix üst bármi problémát okoz.
Jól benedvesítettem egy papírtörlőt, alaposan a belsejét áttöröltem, majd egy szárazzal a maradék tésztát. Aztán enyhén nedvessel újra áttöröltem majd egy szárazzal és kész is. Pár perc alatt meg van az egész móka.iPhone 13 Pro Max
-
BB9360
aktív tag
válasz jozsi252 #2066 üzenetére
Természetes nem az, de hátha megfelel.
Kommersz üzletekben kapható nem éri el az általad kívánt szintet?Irigylem a helyedet, hogy elférnek ezek mind...
Dagasztásnál maradok a Bosch robotgépnél, sütés holnap a sütőben (a topikgazda Spice-ja a kinézett, de ez a jövő zenéje). 6 főre kevés lesz az 1 kg liszt (280 gr-os bukik), szóval lehet kétszer dolgozni...[ Szerkesztve ]
-
veterán
Meg szeretném kóstolni, azért kajtatom hogy milyen. Idáig a Strianese San Marzano D.O.P jött be a legjobban. De kóstoltam a Mutti Pizza Sauce, Mutti Pelati, ALDI-ban kapható San Marzano konzervet is, szóval minél többet ki akarok próbálni hogy melyik milyen ízre. Strianese idáig ami számomra ízre verhetetlen. Mutti Pelati-től kicsit többet vártam, semmi extra nincs benne.
Pedig 1kg lisztből simán ki lehet hozni 6 normál méretű 32cm-es pizzát simán. Vagy akarsz még pluszba 1-2db-ot hogy legyen annak aki megéhezik?Én mikor az ALDI-ban kapható Ambiano-val "dagasztottam" 1.5kg lisztből tésztát az már nagyon nagyon határeset volt, szegény gép megsínylette eléggé. Nem lett baja de ő is szenvedett vele meg én is. Akkor 9 buci lett belőle. Egy robotgépnek azért elég megterhelő ennyi tészta, úgyhogy inkább akkor szedd ketté nehogy elfüstöljön.
Meg volt a kövi dagasztásom a Famag IM5-ben. Itt már jobban odafigyeltem 1-2 dologra. Pl a liszthez a teljes vízmennyiség 70%-át adtam hozzá a legelején és akkor kezdtem el vele dagasztani, majd kb 8-10p után mikor már kezdett homogén lenni a tészta akkor elkezdtem a maradék 2dl-t ilyen flaskával szépen hozzáadagolni. --> GRILLTIDER
Nagyon szépen fel lehet hidrózni a tésztát vele! Múltkor sajnos kicsit sok víz került hozzá egyszerre ezért elég nehezen vette fel a vizet, de ez a megoldás sokkal jobb volt!
Tényleg úgy van ahogy mondják hogy egy spirálos dagasztóval nagyon jól be lehet lőni az adott liszt határait. Szerintem simán fel lehetett volna vinni 72-73-as hidróra a Saccorosso-t azt is elbírta volna, de a 70 is hibátlan volt.
Most a hűtőbe van, holnap sütés ami kb 40 órát jelent neki a hűtőben, ennyi idő alatt szépen meg tud érni illetve kelni.iPhone 13 Pro Max
-
avl
aktív tag
válasz jozsi252 #2069 üzenetére
“Pl a liszthez a teljes vízmennyiség 70%-át adtam hozzá a legelején és akkor kezdtem el vele dagasztani, majd kb 8-10p után mikor már kezdett homogén lenni a tészta akkor elkezdtem a maradék 2dl-t ilyen flaskával szépen hozzáadagolni.”
muktkor olyat láttam, hogy elején az összes vizet és ahhoz adtak a lisztet apránként (ha jól emlékszem)ki szerint melyik metódus jobb, előnye, …
-
Madoc
veterán
válasz jozsi252 #2069 üzenetére
Ez a mániákus hidrózás ez a Pluhár Laci hozadéka? Remélem kinövöd te is majd. A süssünk otthon pizzát csoportot hanyagold picit és nézz be a nápolyi pizzát kedvelők csoportjába.
Dad by day, gamer by night. Jelenlegi konzoljaim: Xbox Series X, Xbox One X - Playstation 5 Standard- Nintendo Switch
-
veterán
Mivel kezdő vagyok én is így nem tudom megmondani hogy milyen előnye van egyiknek illetve a másiknak gép dagasztásnál, de úgy vettem észre videókba YT-on illetve FB-n hogy inkább azt alkalmazzák amit én is, mégpedig hogy vizet adnak hozzá nem pedig lisztet.
Dagasztógéppel ez a metódus nálam nagyon jól bevált.
Igazából Bigánál főleg ha 100%-os a Biga akkor ott így is úgy is meg vagy kötve hogy már csak vizet adsz hozzá.Madoc
Nincs mániákus hidrózásom. 68-71%-nál többet még egy tésztához se adtam, nekem ez tökéletesen megfelel. Szóval nem keresem a liszt határait, csupán említettem hogy elbírt volna még egy kis vizet.
Fent vagyok itt is meg ott is de abba a csoportba is vannak akik 70-75% körüli hidrót alkalmaznak.[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
veterán
Mi van azokkal akik előtésztáznak, ott egyből megdől az egész hogy a víz az első? Vagy aki mondjuk 100% bigából készít előtésztát ott már alapból liszt nem megy hozzá csak víz. Illetve aki egy állagot keres a tésztában ott miért számít annyira hogy nem a liszt meg a vízhez hanem a víz a liszthez? A végeredmény nem ugyanaz lesz?
fradi81
Egyik hozzászólásomba írtam hogy kóstoltam azt is, de olyan nagyon látványos különbséget nem vettem észre a Mutti Pelatihoz képest.[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
Tikakukac
titán
HC topikosok, szevasztok!
Itt tutira megmondjátok a tutit.
Van 2 kenyérsütő gép is a családban mind a kettő a drágábbik fajta, egyik tefal másik ETA.
Most nézem, hogy van elég olcsón olyan Pana, amiben az élesztőt is külön dobja be a gép. Érezhetően jobb így a kenyér/tészta ami ezekkel készül?
Thx!
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Tikakukac
titán
Nem ez a kérdés lényege, a tésztakészítés.
Azzal én is tisztában vagyok, hogy az előre adagolt élesztő nem tesz jót a tésztának. A kérdés mennyire nem. Na erre viszont ilyen topikban fixen lesz válasz
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Tikakukac
titán
Ja igen, ezt a részt lehagytam, shit, metrón pötyögtem be. Szóval az előre adagolt élesztő és só/magvak/bármi nem tesz jót a tésztának.
Szóval ez itt a kérdés, mert redditen találtam rá a gépnek egy topikjára, ahol az adagolót sóra és minden másra használják, nem az élesztőre, ezzel késleltetve a dolgot.
Na így korrekt.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
bmxbandita
tag
Hétvégi sütés:
920gr 5 Stagioni liszt, 62% hidró, ~5gr budafoki élesztő, 30gr só. 24h poolish (300gr lisztből), 3 fázisos kelesztés, majd bucizás, kb. 20h hűtőzés, végül 2 óra szobahőn sütés előtt.
Dagasztás az alzán 14 ezerre leakciózott tefal robotgépben. Használati útmutató szerint max 500gr liszttel bír el, most majdnem a dupláját dagasztottam ki vele. A gép minden porcikája izgett-mozgott, de becsülettel megcsinálta a dagasztást, kb. 20 perc alatt.
Sütés a klarsteines pizzasütőben, kicsit pimpeltem a termosztáton, így a 360-370 fok helyett most annyit tud, amennyit én akarok De ideálisnak a kb. 400 fokos kő bizonyult, mert felette már nem tud elég gyorsan sülni a teteje, és kicsit megégeti az alját. De valszeg az sem segített, hogy újfajta nyújtási módszerrel próbálkoztam, és sztem sok maradt a nyújtóliszt a pizzák alján. Kb. 3,5 perc egy pizza.
Íme az eredmény:
[ Szerkesztve ]
-
avl
aktív tag
en ugy latom: rengeteg "hit" van
itt lett korabban linkelve: [How to Make NEAPOLITAN PIZZA DOUGH like a World Best Pizza Chef] ebben viz es rögtön a so az elsö a vizbe
-
avl
aktív tag
válasz fradi81 #2086 üzenetére
tudom, láttam, értem
de ugye van ilyen is (kiemelés tölem) "A só az, ami csak a legvégén kell, hogy bele kerüljön"
en nem is tudok állást foglalni
...és megkérdöjelezem, hogy lehetséges-e egyáltalán, egyszerü ügy lenne, oly sokan valósan tudnának állást foglalni abban, hogy melyik is a jó sorrend ... azaz: tudnak megbízhatóan a sorrenden kívül minden mást elegendöen ugyanúgy csinálni ...vagy a sorrendhez megfelelöen optimálisan csinálni; és ekkor 10-10 esetböl egyértelmüen az X sorrend lenne minden kóstoló számára a nyerö
-
fradi81
veterán
Nem is kell, ki kell próbálni mindent akkor derül ki nálad a gyakorlatban hogy mi hogyan működik. Kenyeres csoport, '70+ százalék víz', mostanában jöttem rá a pizzás hobbinak köszönhetően mi volt a gond nálam sokszor, hát épp az, a túl sok víz.
[ Szerkesztve ]
moto g72, Ninebot d28e
-
xavix13
senior tag
Nápolyi pizzánál nincsen hókuszpókusz, titkos Coca Cola receptek, meg anyám kínja.
4 dolog kell a pizzához: víz, só, élesztő és liszt. Pont.
Stílusirányzatok vannak, tradíciók vannak, de a klasszik napoletana az origo, ami nem egy stílus, hanem a pizza maga. Tradicionálisan nápolyi módra az alap egység mindig az egy liter víz. Ebbe jön a só amit feloldanak, ált.50g per liter víz, függvényében az időjárásnak, majd az élesztő a kelesztesi időnek megfelelő mennyiségben. Bele a 3% körüli só oldatba. Nem, nem fogja kinyirni az élesztőt, ellenben picit lassítja a működését. Nápolyban többnyire meleg van/volt, így ez nekik még pont kapóra is jött, hogy picit vissza lett fogva a tészta ezáltal. Majd legvégül a liszt, annak függvényében amit az adott napon, hőmérséklet, és páratartalom mellett pont felvett. Nem volt olyan hogy dagassz X mennyiségű tésztát y mennyiségű lisztből. Legalábbis évszázadokon keresztül. Azóta persze sokat változott a világ, fejlődött a gasztro, meg van a a fizikai/kémiai háttere a dolgoknak, glutén, w értékek, hidroszázalékok, Chopin féle alveográfok, de ezeket megemlítetted egy régi vágású, pizzaolionak valószínű csak mosolyog egy jót és felét se érti mit beszélsz. Persze lehet így is pizzázni, működik így is, nápolyi pizza lesz az is (ha érted is a miérteket), de nem ettől lesz nápolyi pizza a pizza. Meg kell érteni a tészta működését, hogy annó és még sok helyen most is, miért úgy csinálják ahogy évszázadokon keresztül. Ami egyébként tanulható, viszont egy ez szakma és sajnos szerintem életünk során egyikünk sem jut el oda, hogy megfelelő mennyiségű tapasztalatot magára húzzon hobby sütögetőként. Egy szó mint száz, a tészta működik így is meg úgy is manapság, igazából majdnem mindegy a sorrend, de ahogy fentebb is írtam nem véletlenül úgy alakult ki az évszázadok alatt ahogyan, hiszen ez garantálta a kiszámítható tökéletes minőséget. Manapság már ki lehet matekozni, meg patika mérlegen mérni, baromira könnyű elcsuszni főleg annak aki nem érti mit csinál.[ Szerkesztve ]
One thing I've learned: if you don't draw first, you don't get to draw at all.
-
iatti
aktív tag
auchanban mennyi most az 5staggioni? utoljára 1200 volt ha jól emlékszem.holnap járok arra, esetleg beugornák.
-
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Ezzel van tapasztalat?Samsung Galaxy A55 5G
Új hozzászólás Aktív témák
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Tőzsde és gazdaság
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Politika
- Milyen okostelefont vegyek?
- LEGO klub
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Ilyen még nem volt: sztrájkba kezdtek a Samsung dolgozói
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Ukrajnai háború
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen