Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz lapalapa #112003 üzenetére

    Nálam is JRiver szól, de a Foobar élményt és kezelhetőséget majd a jövő évezred végére talán megtanulják.. mai napig nyögvenyelős számomra, egy tisztességes, normális, Hz és dB skálával ellátott vizualizációs spektrum analizátor meg spektrogram nincs hozzá, hangra jó, de felhasználói élményre nálam kettőalá. :( Ezért is gondolkodok Roon-on, ott nincs erőlködés és nem akarok keresztre feszülni mindenképpen. De még egy miniITX-es Foobar is lehet a vége, vagy Windows 10 + RockPiX-el ugyanez, nem tudom még. Kialakul majd. Végülis lehet ezek között átjárni addig, míg jólesik :D :O

    ozzy: szép németesen "jain". Aktívból két féle van:
    - aktív-elektronikus
    - aktív-digitális

    Előbbi vonalszinten választ szét, még analógban, utóbbi meg még ez előtt is, digiben.
    A legjobb szerintem a legutóbbi, de ez azzal is jár, hogy 2-utasnál 4 DAC csatorna kell, 3-utasnál pedig 6, míg aktív-elektronikusnál előbb jössz le analógra és csak utána dobod szét a sávokat, ergo elég 1 sztereó DAC.

    Az aktív-elektronikus (analóg) olyan szempontból jobb a passzívnál, hogy marhaprecízen meg lehet csinálni, totál neutrálisra is (meg aki akar, az színezzen), lehet bele gain-t implementálni (tehát akár komplett előfokot megúszni, mert ide hozod azt úgymond, bár ma már DAC-ig megy a dolog) és ami a legfontosabb, hogy a kimeneti eszköz és a hangszóró közé nem áll semmi, így direkt, közvetlen "rálátása" van az erősítőnek a hangszóróra. Szóval a bukó ezzel kevesebb, hiába ez is a jelútba kerülne bele és a legkritikusabb pont a hajtás, a kapcsolat erősítő kimenet és hangszóró között. Ha itt nem éktelenkedik n+1 passzív alkatrész, hanem nyersen direktben minden erősítőre megy, az hoz (főleg a mélytartományokra) egyfajta frissességet, tisztaságot a képbe, ha pedig még Mundorfot sem kell betenned, nem az a legszebb ? :) Amit az erősítő kitol magából, azt megeszi a hangszóró 1:1 és damping factor-tól függően a kontroll is könnyen érvényesül. Legjobb.

    A nonplusultra a digitális, amikor még a bitek szintjén elváltunk, és erre jöhet még csillió korrekció plusszba kényelmesen, míg bír számolni a gép. Ami innen kimegy a DAC-okra, onnan pedig tovább, az lesz a legtisztább az összes közül. (Hiszen aktív-elektronikusnál azért az alkalmazott áramkörnek és opamp-oknak is van valamennyi zaja, még ha nem is annyi, mint egy csőnek, de van, tehát SINAD rekord döntésre egy Hypex után bekötve közepesen alkalmatlan).

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák