Új hozzászólás Aktív témák

  • zsiga_667

    tag

    válasz Muerte68 #1615 üzenetére

    "Az biztos hogy a filmes géppel fotózás megtanítja embert hogy ne csináljon fölösleges képeket, legalább emiatt mindenkinek ki kellene próbálni"

    Mért kell ezt a sznob hülyeséget terjeszteni? A digitális fotózás legnagyobb előnye a filmessel szemben, hogy 36 képet pontosan ugyanannyi pénzért tudsz csinálni, mint 360-at, vagy 3600-at. És amikor a géped határait feszegeted, mert pl. este vagy sötét beltérben akarsz fotózni kézből (mert nincs állványod, vagy nem lehet használni, stb.), és vagy az egekbe tolod az ISO-t, vagy próbálsz kitartani valami stabival is necces záridőt, akkor nagyon nem mindegy hogy egy képet tudsz csinálni, vagy akármennyit.
    De ugyanez van a sorozatfelvételekkel (buta CaNikon mért rakott 30 éve is 8fps-t a filmes csúcsgépeikbe, a sok sportfotós meg madarász meg riporter biztos nem tudta hogy egy expóból kell meglőni azt a pillanatot); vagy ha a megfelelő mélységélességet akarod elkapni, sokkal egyszerűbb csinálni több képet több különböző rekesszel, és otthon a nagy monitoron eldönteni hogy melyik a legjobb, nem a hangyafasznyi keresőben, ami ráadásul olyan sötét lesz mint az éjszaka amint behúzod az obit f11-re. Vagy ha neked pl. az adott kép jobban tetszik portré-állásban, de az ügyfél, vagy a haverok instán meg inkább fekvőben szeretnék, nem mindegy hogy van-e ugyanarról a témáról 10 képed különböző kivágásokkal lőve, vagy spórolásból csak egy van, aztán vagy tudsz olyat cropolni amire igény van, vagy így jártál.

    Az egy legenda, hogy majd filmre lőve jobban odafigyelsz és jobbak lesznek a képeid. A világ legjobb filmes fotósai ugyanazzal az 1% körüli jókép-aránnyal dolgoznak, mint mindenki más. Persze nyilván mindenki a saját szintjéhez képest, egy Cartier-Bresson által a kukába dobott negatív valószínűleg nekem életem fotója lenne.

Új hozzászólás Aktív témák