Új hozzászólás Aktív témák

  • dabadab

    titán

    válasz bambano #53 üzenetére

    "Konkrétan az egy példányra eső bevételhányadot veszed el a szerzőtől, kiadótól, terjesztőtől, ha letöltöd."

    Az a baj, hogy ezt a logikat konnyu kiterjeszteni abba az iranyba, hogy azzal is lopok, ha nem veszem meg Britney Spears komplett eletmuvet (es le se toltom), mert igy is beveteltol esik el.

    Raadasul eleg egyszeru olyan helyzeteket felvazolni, ahol nyilvanvalo, hogy az a penz, amit nem kapott meg az alkoto, az egyaltalan nem is letezik. Pl. mi van, ha (a konkret technikai reszleteket nagyvonaluan atugorva) vmi ehezo afrikai gyerek torrentezi le mondjuk az AutoCAD-et? Ha egyszer egesz eleteben nem keres 4000 USD-t, akkor hol az a penz, amit ilyenkor elbukik az AutoDesk? Vagy eleg megnezni par gyujtogeto hajlamu warezelo gimnazista HDD-jet: annyi cucc lehet ott, amit egy kisebb orszag GDP-jebol nem lehetne kifizetni, nem hogy a zsebpenzebol.

    Mindezeken tul, az ingyen letoltott cuccoknak pozitiv hatasa is lehet a szerzokre, pl ezt talalta mondani egy MS fejes: "If they're going to pirate somebody, we want it to be us rather than somebody else". Ezt a hatast hol jelenik meg a "letoltes=lopas" modelledben? Vagy emlithetnem itt a neten felfutott eloadokat, Uhrin Benedek egeszen konkretan annak koszonheti, hogy konnyuzenei palyafutasa nem csak veszteseget termelt, hogy boldog-boldogtalan toltotte a muveit - anelkul a kutya nem hallott volna rola.

    Szoval lehet, hogy az ugy valamivel bonyolultabb annal, mint ahogy itt beallitod.

    DRM is theft

Új hozzászólás Aktív témák