Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bambano

    titán

    válasz dabadab #57 üzenetére

    Ha nem veszed meg és nem is hallgatod meg, akkor nem részesülsz a munkája gyümölcseiből. Ha ezek után éhen hal, akkor annak a pocsék macskazene lesz az oka, ez szerintem jogilag és erkölcsileg is tiszta.
    Nulla szolgáltatás, nulla ellenszolgáltatás, ez szerintem ok.

    A zenész meg a szoftver fejlesztő befektet egy halom pénzt, hogy létrejöjjön egy termék. Agyal rajta, egyéni kreatív ötleteket visz bele, majd stúdiót bérel, programozókat alkalmaz, marketinggel, stb. Mi különbség van közte meg egy esztergályos között? A szoftver vagy zene digitálisan másolható, az esztergált munkadarab nem, de ilyen alapon nem helyes megkülönböztetni őket. A melós kaphat bér a munkájáért, a programozó meg nem? Miért? Hol van itt a piaci esélyegyenlőség? Másrészről az benne van a normális üzletmenetbe, hogy néha bukta is van, tehát ha a melós nem tudja eladni, amit esztergányolt, akkor bukik. Zenész dettó.

    Az meg, hogy valaki fedezet nélkül ténykedik egy piacon (sose keres annyit, amennyibe a letöltött warez kerül), egy másik vita témája kellene legyen, ide nem keverném bele.

    Az inkább a mienket lopják történet meg monopóliumra törekvéssel magyarázható, az ms "befektetett" a szoftveriparba azzal, hogy egy rövid ideig eltűrte, hogy meglopják. Attól, hogy nem erőltették a büntetés behajtását, még lopás maradt. Most meg már erőltetik és mindenki le van döbbenve...

    Uhrin Benedekkel meg az a helyzet, hogy mindenkinek joga van eldönteni, milyen körülmények között és áron forgalmazza a termékét. Ha ő úgy döntött, hogy valamilyen okból (pl. reklám) letölthetővé teszi a zenéjét, ez szíve joga, viszont ekkor nem lopás a letöltés, mert engedélyt adott rá a jogtulajdonos. Ha meg az akarata ellenére kerültek ki a cuccok, akkor lehetősége van jogi úton elégtételt szerezni.

    Szerintem nem olyan nagyon bonyolult ez...

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Új hozzászólás Aktív témák