Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • drkbl

    őstag

    válasz dabadab #96 üzenetére

    A szerző jogai

    16. § (1) A szerzői jogi védelem alapján a szerzőnek kizárólagos joga van a mű anyagi formában és nem anyagi formában történő bármilyen felhasználására és minden egyes felhasználás engedélyezésére.

    18. § (1) A szerző kizárólagos joga, hogy a művét többszörözze, és hogy erre másnak engedélyt adjon.

    23. § (1) A szerző kizárólagos joga, hogy a művét terjessze, és hogy erre másnak engedélyt adjon.

    24. § (1) A szerző kizárólagos joga, hogy művét nyilvánosan előadja, és hogy erre másnak engedélyt adjon.

    26. § (1) A szerző kizárólagos joga, hogy a művét sugárzással a nyilvánossághoz közvetítse, és hogy erre másnak engedélyt adjon.

    Szabad felhasználás

    (2) A felhasználás a szabad felhasználásra vonatkozó rendelkezések alapján is csak annyiban megengedett, illetve díjtalan, amennyiben nem sérelmes a mű rendes felhasználására és indokolatlanul nem károsítja a szerző jogos érdekeit, továbbá amennyiben megfelel a tisztesség követelményeinek és nem irányul a szabad felhasználás rendeltetésével össze nem férő célra.

    (3) Nem minősül szabad felhasználásnak - függetlenül attól, hogy magáncélra történik-e -, ha a műről számítógéppel, illetve elektronikus adathordozóra mással készíttetnek másolatot.

    Egyéb díjak

    77. § (1) Kereskedelmi célból kiadott hangfelvételnek vagy arról készült másolatnak a sugárzásáért és bármilyen más módon történő nyilvánossághoz közvetítéséért a szerzői jogi védelem alatt álló művek felhasználásáért fizetendő díjon felül a felhasználónak további díjat kell fizetnie, amely - a jogosultak közötti eltérő megállapodás hiányában - fele-fele arányban illeti meg a hangfelvétel előállítóját és az előadóművészt.

    Az, hogy nálunk és pl. Kínában ez nem úgy van, az az országokat minősíti. Itt ugyanolyan boldog lehet, akinek megveszik a CD-jét és nem lemásolhatják, mint akinek kifizetik a túlóráját és nem majd valamikor lecsúsztathatja...

    Hogyne vásárolna jogot, a kézzelfogható CD-re az USA-ban és Kanadában van 90/180 nap, hogy defekt esetén kicseréltethesse, más semmi.

    A meghallgatás, mint emberi vagy állampolgári jog? Érdekes gondolat.

Új hozzászólás Aktív témák