Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #56573440

    törölt tag

    válasz philoxenia #27 üzenetére

    a példám arról szólt, hogy régen nem volt a boltban, tehát tök mindegy hogy volt e pénze nagyfaternek vagy nem, kényszerből kellett gyűjteni, egyenesíteni, mert nem volt elérhető, egyáltalán.

    Akkor is volt aki nem tudta volna magának megengedni hogy megvegye, most is van aki annyira mélyszegénységben él hogy ilyenre 2k huf az iszonyatos távlat. De legalább van, és tömegek számára elérhető.

    [ Szerkesztve ]

  • #56573440

    törölt tag

    válasz philoxenia #30 üzenetére

    70 évvel ezelőtt? Biztos? Nagyfater, sőt apám is állt sorban boltban mert tej se volt... Nagyfater ontodeben volt vezető, ha lett volna nem csinál ilyen baromságot, volt sok más dolga is, két gyümölcsös, csirke, nyúl, etc, és nem horder volt :DDD

    Borg25: "a római birodalom atomnagyhatalom lesz!" Csáknorisz

  • totron

    addikt

    válasz philoxenia #38 üzenetére

    Túlgondolod. Múltkor láttam villanykörtét tömör fából. Jó pont az élet átértékeléséhez. :DDD

  • #56573440

    törölt tag

    válasz philoxenia #37 üzenetére

    leírtam benne... Nyilván 15-20 éve amikor költöztek már más volt a helyzet, de amikor az életed jelentős részében az van hogy kényszerből kell dolgokat csinálnod, az életvitelszerű rutinná válik, amit nehéz elengedni. 20 éve is 70 fölött volt az öreg...

    [ Szerkesztve ]

  • #56573440

    törölt tag

    válasz philoxenia #42 üzenetére

    Takarékosság ha ennyire értékes az időd. D ezt már megbeszéltük. Neked, Ma. Ennek semmi köze ahhoz amit írtam, 70 éve nem takarékosság volt hanem kényszer. Ha ezt nem érted, akkor máshogy úgyse tudom elmagyarázni...

  • borg25

    senior tag

    válasz philoxenia #38 üzenetére

    Egy találmányokkal foglalkozó könyvben olvastam 30 éve. Simán el tudom hinni, hogy az akarat hiányzott hozzá és nem a technológia. Gondolj bele, olyan vízvezetékrendszert tudtak építeni, ami ezer évvel azután is működött. Olyan szigetelést használtak hozzá, amit ma sem tudunk, hogy készítetek el, de ennek következtében a 80? km hálózaton alig veszett kárba víz. Az ismert világ jelentős részét uralták, és hozzáfértek a találmányokhoz. Olyan Colosseumot tudtak csinálni, amit el lehetett árasztani, hogy vízi csatát játszanak. Nem tudom milyen lehetett a fémmegmunkálási technológiájuk, de egy hatalmas birodalom hadseregét kellett felfegyverezniük. Ha arra gondolsz, hogy még gőzkalapácsuk se volt a fémek megmunkálásához a gőzgép előtt, hát igen. Híres volt a fürdőkultúrájuk, ahhoz is kell technológia és gépek. Hatalmas vagyonnal rendelkeztek, költöttek ékszerekre is, azok megmunkálásához precíziós eszközök kellenek.
    Hatvan éve el tudtunk jutni a Holdra. Ma nem is tudom, 5-10 éves fejlesztés kell hozzá, hogy újra megtegyük, pedig a technológia fejlődött. Csak közben a know how odalett. De ahhoz, hogy ezt akkor elérjék az USA keményen odatette magát. Cifu tuti pontos értékkel tudna jönni, de mintha a GDP 1-2%-át költötték volna rá, szóval volt ott akarat bőven.
    De ahogy totron is írta a mi lett volna ha az egy feltevés. Nem az lett.

  • dugo_

    veterán

    válasz philoxenia #54 üzenetére

    Akkor azt az időszakot talán nem kéne visszasírni. ;] Meg is látszik, mi lett ezekből a gyerekekből felnőttként...

  • Tikakukac

    titán

    válasz philoxenia #56 üzenetére

    Oh Istenem, még valami katonaságos sztorit kéne visszahozni és kész is lenne az álom beszélgetés amiből mindig érdemes kimaradni mikor az öregemék összeülnek.
    Mert ott megtanultuk mi a fegyelem, nem úgy, mint ma! :DDD

    Nézek körbe... mondom ember, évek óta vedelés közben mennek a katonasztorik, hogy ki és mennyit qrvázott, mekkora orbitális hülyeségeket csinált éles lőfegyver mellett és hogyan lettek a raktárak szétlopva, kinek mi van otthon. Tényleg érdemes ilyen kijelentéseket tenni? 3 autót törtetek TK-ra a tesóddal és szidva vannak a fiatalok, mikor nekem elég combos ismeretségi körben tört mondjuk 3-4 autó, ott is lökös max?

    Ugyanígy ezen a dolgozós sztorin szoktam még magam felpaprikázni. Dolgozni. Ja. 50+ fele masszív alkesz, érdemi munkára alkalmatlan, gyakorlatilag IT-sként kellett 2 házat felújítani a puszta kezemmel, mert ezek a dolgos, öreg rókák, akiknek a kezében a szakma, olyan okádás minőségben betonoznak, csempéznek, szerelnek autót, villanyt, vizet és úgy általában bármit, hogy nem bírom nézni. De én máááár 40 éve is a műhelyben húztam az igáááát. Az lehet főnök, de ez a fal itt 2m-en belül 7cm-t csalinkázik és konkrétan nem megy be a zuhanyajtó. Vízmérték vagy mérőszalag nem volt régen a műhelyben? Hábhábhávbáháb és ennyi volt, pénz elrak, többet nem hallani felőle, pereld be, max. Ezt sikerült eltanulni, erről beszélünk.

    És nem tennék ilyen vaskos kijelentéseket, ha nem ez lenne a full általános. 10 év alatt 1 rendes szakembert nem sikerült találnom bármilyen szakemberi feladatra. Egyet se.
    Úgyhogy jó munkát a "mi korosztályunknak", de én inkább nem fényeznék egy olyan csapatot akik 30 éve legalább megakadtak a fejlődésben, csak a nosztalgiából merítenek könnyes mondókákat, miközben rájuk rohad az ország.

    Mély tisztelettel, de ezt tényleg kiakaszt mindig.

    A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

  • Tikakukac

    titán

    válasz philoxenia #58 üzenetére

    Na, végre, emberemre akadtam :B
    Nyugodtan, várlak :R
    Most jön egy Kádár belseje, 21 négyzetméter nappali és előszoba. Totál fel kell szedni a padlót. Majd a döngölt, nem tudom milyen hulladékból épített (régen minden jobb volt) szeméttengert 60cm-ig, aztán kezdhetjük építeni a rétegrendet. Utána padlófűtés, burkolás, az egészre egy igényes vezérlés, mert manapság már nem fér bele az évi 5 megawatt fűtésszámla, bejáratit is rendbe kéne hozni, mert anno a fekete öves szaki max szemre rakta be és a többi és a többi. Lista az van bőven, annak a fele amiatt kell elkészüljön, mert anno az A generáció pocsék munkát végzett. Populizmus at its finest.

    Helyesírásban még versenyben sem vagy.... :D

    Oklevelekben lehet leviszlek a földre, na verseny? :DDD Biztosan nem fogok neked atombetegen ágyból ötször egy idegből megírt hsz.-t végigolvasni többször, sorry. Mikor írtam teszteket és cikkeket megtettem elégszer. Mondjuk ezt a PH korrektor felé is jelezd amúgy, elég vad dolgokat olvasok néha.

    Ja az alkeszségről csak annyit, hogy milyen a biofű?

    Biztosan jó. A házi illegálban főzött vakítós szeméthez, NDK-ból kapott receptek alapján készített házi szutyokhoz képest biztosan jobb, bár nem élek ilyenekkel. Jah, mert régen ugye volt házi bio bor meg gyöngyöző kézműves pálinka. Hagyjuk már a meséket...

    Ezt most hogy? Soha nem törtem autót TK-ra. Mondjuk, ha nem vezetsz, akkor persze te még lököst se nyilván...

    Hát, az egekig magasztalt generációból csak a közvetlen felmenőm és a tesója többet is. Behúzott kézivel hazáig, közben felrobbant dobfékkel hátul? No problem. Mindezt autószerelőként :DD
    Részegen vezetés jöhet? Az utcában 3 "aranygenerációsnak" vették el a jogsiját (az öregemnek is bevonták végre), az egyik 70m-re ment kocsival kocsmázni. Példamutatás: pipa.

    Btw, amint lehetett megvolt a jogsim, egy 7,5m-es lakóautóval körbetekertük a haverokkal egész Európát keletre-nyugatra, északra-délre 20-23 évesen, kopptól-koppig. Kocsikáztam eleget darussal, és kisbusszal, és meglepetés, vidéken a rotikapás platóstól kezdve az IFA-n át mindenben ülök.
    Ez most besült sajnos, kezded érteni miért rossz az általánosítás? Én tudom, rühellem is, de épp ezért szoktam ilyenkor előkapni azt a bizonyos görbe tükröt.

    Ne gyerekeskedj már! Soha senki nem újított fel házat puszta kézzel. Már a majmok is eszközöket használtak.... :D

    Most azt a játékot toljuk, hogy ki mennyire tud értetlenkedni? Mert akkor hajrá, de modi szinten többet várok el, mint egy Apple hír alatt random 2 hetes multireges trolloktól :B

    [ Szerkesztve ]

    A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

  • Tikakukac

    titán

    válasz philoxenia #60 üzenetére

    Vártam, hogy jön a "modi" érv... Nekem meg IT-s szinten lennének elvárásaim.... ;)

    Tényleg? Hát ezt a sajátotoknak mondjad, nem neked/nektek dolgozom.

    Tehát neked vannak alkoholista ismerőseid a korosztályomból? Nekem tízszer annyi munkanélküli ismerősöm van a tiédből... ;)

    Akad egy pár, a népbetegség, mint olyan nem tudom mond-e valamit. Keress rá, tuti az anyag, sajnos nem a te oldaladat erősítik a számok.
    Sőt, mondok még jobbat, ha 10-szer annyi fiatal munkanélküli van, mint amennyi 40-50+ alkesz, akkor akkor úgy (költői túlzás) 20 millió magyar él Magyarországon. Az mondjuk ütős.

    Nem sült be semmi, csak a szövegértésed. Te azt állítottad:

    De, hogyne sült volna, mint az atom, úgy szétnyílt a cső, mint nálam a rózsabimbó :B
    3 autót törtetek TK-ra a tesóddal és szidva vannak a fiatalok, mikor nekem elég combos ismeretségi körben tört mondjuk 3-4 autó, ott is lökös max?
    Ez nettó bullshit nyilván, mivel nem ismersz.
    Én ezt állítottam:
    Mondjuk, ha nem vezetsz, akkor persze te még lököst se nyilván...
    A ha szócska jelentését a korosztályodnál még tanították az iskolában?

    Hogyne, természetesen. És mivel te sem ismersz engem, ezért pontosan ugyanannyi jogom van nekiesni és látatlan rólad feltételezni bármit, ahogy azt tetted rólam és a jogsimról, illetve egy teljes generáció vezetési tudásáról. Mert te most pont ezt írtad le. Ne ragadd ki kontextusából a mondatokat és szavakat, mert az sosem vezet jóra.

    Oklevelek az mit bizonyít?

    Kihívtál kukiméregetésre. Úgyhogy meglepően sokat.

    Vannak olyan bizonyítványaim, vizsgaeredményeim, amik neked soha nem voltak, valószínűleg soha nem is lesznek. Nyilván neked is amik nekem nem...

    145 karakter ment a kukába. Mert értelme ezt leírni sok nem volt, valljuk be.

    Azonban ha leírok valamit, utána átolvasom. ;)

    Dettó. Nem látok több ezer elütést, elképesztő tagolási hibákat, brutális, 3 vonalas hibát érő dolgokat hegyekben. Job done, bár ez lenne a szint és innen tartanánk fentebb :B

    Ja és idegből és részegen nem fórumozok... ;]

    Én sem, csak simán beteg vagyok, meg némileg feszült, mikor kollektíven ajnároz valaki egy olyan generációt, amit messze nem kéne és egyúttal hord le egy olyat, akinek konkrétan a hazai kilátásait beszántotta pont a "ti már csak a telót nyomjátok" megmondóemberek. De jó tudni, hogy nem iszol írás közben te sem :R

    Nekem egyszer topikgazdaként sikerült írnom kettőt, soha többet.

    [ Szerkesztve ]

    A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

  • Tikakukac

    titán

    válasz philoxenia #65 üzenetére

    Még szerencse. A MÁV informatika már így is elég borzalmas... ;]

    Az én OCD szintemmel 1. nap felmondás lenne. Ki jár ismét rosszul? Az utas :DDD

    Szalmabáb. Saját ismeretségi körről beszéltem. Értelmezd amit olvasol... ;)

    Én is. Csak a kivetítést te kezdted ilyen alapon globálisra, gondoltam akkor mehet tőlem is.

    hord le egy olyat, akinek konkrétan a hazai kilátásait beszántotta pont a "ti már csak a telót nyomjátok" megmondóemberek.
    Ilyet sehol nem írtam. :N

    Nem kell írnod. Ez van, ez történik. :K

    Mondjuk az én generációm genetikai okokból nem mehetett fiatalon külföldre dolgozni. (túl korán születtünk)

    Az a genetikai ok leginkább az volt, hogy az éppen aktuális felnőttek jobbnak látták földbe gyalulni a kontinenst szín és vallási alapon válogatva, mintsem megosztani a tudást és a munkaerőt.

    A fiatalok java(része) meg eleve tanult itthon, míg mi életben tartottuk az országot, majd kimentek nyugatra és letelepedtek. Lehet, hogy ha itthon maradnak, ma más az ország képe, de ez már politika... :(

    Ok és okozat. Én meg úgy látom, hogy mivel az életben tartás nem valósult meg, maximum a felszínen, így emiatt lépett le az országból az értelmesebbje (mert ugye ezt látták, hogy menthetetlen szélmalomharc, nem azt, hogy jahj nyílik a határ és annyira hirtelen mehetnékünk lett) így ez maradt. Anyám mióta világ a világ mondja, hogy ne, ne, ne csúnya, rossz külföld. Úgy 1 évvel ezelőtt lett már olyan a szitu, hogy azóta kifejezetten tolna kifelé, mert már belátja azt, amit sokan sok-sok éve láttak.

    Az én korosztályomból már sok okból sokkal kevesebben mehettek külföldre (nyugatra) dolgozni. Jó voltam anno oroszból, de igény erre Ausztriában, Németországban nemigen volt a legtöbb munkahelyen.... ;)

    Ez van, aki anno olyan volt, megoldotta. Nekünk is van rokonság Kaliforniában, az sem könnyed délutáni tea lehetett 60 éve.

    Mi angolul még nagyon nehezen tanulhattunk. (biztosan ezért lettünk alkoholisták) [Persze most nem is fetrengünk takonykórban, hiszen iszunk rendesen ;] ]

    Hát nem. Többnyire a Covid ezt a réteget alaposan megtizedelte. 2 éve heti szinten vettem a fekete ingemet elő. Biztos azért, mert az öregeknek még volt immunrendszerük és nem ettek ennyi gyorskaját :N

    [ Szerkesztve ]

    A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

  • Tikakukac

    titán

    válasz philoxenia #67 üzenetére

    Most vesztettem el teljesen a fonalat, felőlem aztán úgy rejted be vagy törölgeted amit írtál ahogyan akarod, nem ma kezdtem itt a bulit, láttam az évek során én cifrábbat is ;]
    Másik lapon még itt van benyitva, visszarakom ha kéred :))

    Szummázok és részemről topik out: mikor ekézed a fiatalabb generációt, úgy teljes egészében limit nélkül, gondold át, hogy ezzel önkéntelenül is tolod kifelé az értelmiséget az országból és ásatod mélyebbre azt a gödröt, ahonnan egyre inkább úgy tűnik nem fog kijönni már ez a barakk. És ki fog ülni a gödörben? Pontosan, az, aki ásatta :B

    A további legjobbakat :R

    [ Szerkesztve ]

    A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

Új hozzászólás Aktív témák