Keresés

Aktív témák

  • Bogyó bá'

    nagyúr

    válasz Parci #42 üzenetére

    Nem a házigazdákat akarom bosszantani, de tényleg lenne pár hozzászóni valóm érdemben is a témához:

    Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a legfőbb hobbim nem a számitástechnika, hanem pont a hifi, és főképpen a CSÖVES ERŐSITŐK (!) tervezése, épitése.

    Ha jól tudom (lehet, hogy tévedek), az AC97 CODEC egy félig szoftveres megoldás, amely a jó hangú, viszont drága ISA/PCI buszos hangkártyák leváltására szolgáló, 5.1 hangzásra is képes megoldás, alaplapra integrálva. Létrehozásának egyetlen célja, hogy RENDKIVÜL OLCSÓN lehessen ,akár többcsatornás hangrendszert is létrehozni vele.
    A D/A konvertere, valamint az összes analóg fokozata bele van integrálva vmely alaplapi chipbe. Tehát nem hogy nem csöves, nem FET-es,hanem még csak nem is jó minőségű, speciális müveleti erősitőket alkalmazó megoldás. ( Gondoljunk bele, egy Turtle Beach, Terratec, vagy akár Audigy 2 SOKKAL többe kerülne, mint akár az egész átlagos mai alaplap, szőröstül, bőröstül.

    Az emlitett alaplap is ilyen, 5.1 kimenettel rendelkező megoldás.

    Na, itt jön a lényeg: Ha jól látom, az alaplapra egyetlen 6922-es (egyébként nevetni fogtok, de orosz, SVETLANA gyártmányú!!!!), az ECC88-nak megfelelő tipusú elektroncső lett elhelyezve, ami kettős trióda.
    Tehát az AC97 5.1 (azaz 6) kimenetéből mindössze 2-ben helyezkedik el, ami valszeg a 2 front csatorna, az összes többi a szokvány sz@r, az az a chipkészlet kimenete közvetlenül.

    Sőt, látatlanba meg mernék esküdni, hogy a dupla (kettős) trióda is egész egyszerüen katódkövetőnek van bekötve, azaz kb. NEM CSINÁL SEMMIT, egyszerüen impedanciaillesztést végeztetnek vele.

    Ja, még valami: Ezt a csöves előerősitőt nemcsak, hogy bepakolták a nagyfrekis zavarokkal terhelt PC-be, hanem ráadásul kapcsolóüzemű tápegységgel is táplálják! (A cső mellett jobbra a soklábú trafó ennek a tápja, mivelhogy ezt is az ATX tápról kell etetni, ami viszont csak a szokványos feszültségeket állitja elő az alaplap, stb. részére, tehát ebből kellett valahogyan 100-300V körüli anódfeszültséget előállitani.

    Ezek után én állitom, hogy a vélt auditiv hatás EGYSZERŰ BEBESZÉLÉS magunknak!!!!!

    Na, ilyesmik miatt irtuk többen, hogy az egész csak villogásra való, sima parasztvakitás.

    Galilei halott! Már Einstein sem él! ...és én is nagyon szarul érzem magam...

  • shtml

    őstag

    válasz Parci #42 üzenetére

    Kedves Parci, úgy tűnik, te már nem változol. Ha nem találsz fogást valakin, akkor HAZUDSZ egy jó nagyot, hogy beleköthess - és kérlek, ezt ne moderáld ki, én később is vállalom a kijelentéseimet! Az alábbiakban bemásoltam a jelen topicban elkövetett összes eddigi hozzászólásomat. Légy szíves, mondd meg, ezekben hol írtam akár csak megközelítően is olyan tartalmú kijelentéseket, amelyek indokolják a következő hazug állításodat:

    ''Azt az egyet értsd meg, hogy amikor te egy cikkhez hozzászólsz, hogy ''ez baromság, ez a cikk sz@r'', akkor a mi munkánkat, és így közvetve minket szólsz le.''

    -------- Eddigi hozzászólásaim e topicban -----------------

    Röhögnöm kell, AC'97 codechez csöves erősítőt - mi a búbánatnak? Parasztvakítást mondanék, ha nem a sznoboknak készült volna.

    Más: A -55 dB-t hogyan mértétek? Elvileg ugye a line bemenetről kell, mégpedig olyan erősítés mellett, amely a szabványos 0.7 V effektív bemenő jelnél éppen 0 dB-ig kivezérli a kimenetet.


    Az említett kötelező olvasmányok persze tényleg szükségesek, de egy kis józan paraszti ésszel is belátható, hogy marhaság az egész. Csak senki nem ismeri el, hogy a király meztelen.


    Parci, azért ne ess túlzásokba. Az általatok tesztelt PC-hangdobozok olyan messze vannak a Hi-Fi-től, mint Makó Jeruzsálemtől. Logikai képtelenség hifista hozzáállású cikkeket írni ezekről. Nem azt mondom, hogy ezeknek a hangdobozoknak nincs meg a maguk helye, de ne vegyük őket egy kalap alá a Hi-Fi hangdobozokkal. A hozzájuk tartozó erősítőket sem akár egy valamirevaló középkategóriás erősítővel.

    Amúgy meg egy lényeges dolog: FET-tel sokkal könnyebb és olcsóbb jó minőségű végfokot csinálni, mint csővel, mert nem kell a kimenőtrafó, amit nem lehet olcsón jól elkészíteni. Az előerősítő pedig még csöves cuccokhoz is többnyire FET, avagy nem sok high-end CD-játszóban van csöves kimeneti erősítő.



    Igen, nagyon igazad van és ezzel is a véleményemet igazolod.
    És épp ezért kapok röhögőgörcsöt attól, hogy alaplapra integrált hangkütyühöz csöves erősítőt raknak. Egy alaplapi hangkártya minősége - már csak az elkerülhetetlenül felszedett zajok miatt is - soha nem lehet olyan jó, hogy ahhoz csöves erősítő lenne szükséges, mert egy FET-estől romlana a hang minősége.

    Egy igényesen elkészített FET-es erősítő minőségben hozta volna ugyanazt, mint a csöves és nem veszett volna el 2 vagy 3 PCI slot. A cső alkalmazásának egyedüli oka tehát a feltűnéskeltés.



    Köszönöm a belinkelt topicot. Guest nagyon szépen magyarázza el benne a dolgokat, bár mindezekkel én is tisztában vagyok: nyilván ugyanazokat a dolgokat tanultuk.

    Átfutottam a belinkelt dokumentációt is, már amennyire az időmből telt. A belinkelt blokkvázlathoz és a dokumentációhoz két megjegyzésem van.

    1. Maga az AC'97 IC rengeteg tranzisztort tartalmaz az analóg részekben is, a bemeneten és a kimeneteken egyaránt. Ezek ráadásul

    IC-ben találhatók, amelyek több szempontból rosszabb körülmények között működnek, mint a diszkrét tranzisztorok. Hát akkor ugyan mit rontana a minőségen egy JÓL megvalósított tranzisztoros kimenő fokozat, amely meghajtja a line és a fülhallgató kimenetet?

    2. A dokumentációban sehol nem találtam utalást arra, vajon hányszoros oversamplinggel működik a DAC. Gyanítom, hogy sehányszorossal, mert különben lenne rá utalás.
    Az oversampling hiányát jelzi a dokumentum 103. oldalán lévő táblázat ''Out-of-band rejection'' adatához (amely mellesleg elég gyenge) fűzött 8. számú megjegyzés, amely a DAC működése során keletkezett zajt 28.8 kHz és 100 kHz között méri. Az oversampling ezeket a frekvenciákat többszörösükre tolná felfelé. A kimeneti szűrők méretezéséhez támpontot adó Transition band és Stop band
    adatok is erre utalnak.

    Márpedig ha egy DAC oversampling nélkül működik, akkor vagy nagyon jól méretezett és megvalósított szűrőkre van szükség a kimeneten - és még akkor sem lesz igazán jó a hang -, vagy pedig ezek a szűrők csúnyán eltorzítják a hangot a magas frekvenciáknál, főképp fázisban.

    Ez esetben meg ismét csak minek a cső?



    Drága kedves Parci, bizonyára azért érzed így, mert by default (vagy a te szavaiddal: full zsigerből) rosszindulattal közelíted meg azokat a hozzászólókat, akik merészelnek nem egyetérteni veled. Ez vonatkozik a full zsigerre, a lap és a cikkírró leszólására, a ''ráhúzásra'' és mindkétféle beskatulyázásra is. Vagyis hogy röviden válaszoljak a nyitó kérdésedre: rosszindulatból.

    Én a hozzászólásaimban elég világosan leírtam, mit miért gondolok úgy, ahogy, sőt véleményemet részben műszaki érvekkel is alátámasztottam, reagálva emvyre. Ezek után köszönöm szépen, de kérlek, a továbbiakban ne próbáld leírni helyettem, mit gondolok és miről/kiről mi a véleményem. Ha a ''full zsigerből'' való elutasítás helyett csak egy picit is figyelmesen elolvastad volna őket, akkor
    nem írtad volna ezeket. Vagy ha mégis, az már gáz...

    Egyebekben pedig Peliscan #31-es hozzászólása röviden és velősen kifejezi mindazt, amit én (és pl. twollah is) kissé hosszabban próbáltam kifejteni.



    Már megint nem olvasol figyelmesen, pedig ki is vastagítottam, amire most reagálsz. Nem arról próbáltalak lebeszélni, hogy megmondd, mit gondoljak (ez eszembe sem jutott), hanem arról, hogy helyettem te mondd meg, mit gondolok - ui. ez utóbbira én is képesnek érzem magam, nincs szükségem tolmácsra.

    Amúgy pedig természetes, hogy egy vita során a felek a markánsabb, kevésbé finoman megfogalmazott véleményektől haladnak a precízebb, megalapozottabb, részletesebb véleménynyilvánítás felé. Ezt hívják tárgyszerű vitának - ellentétben azzal, amikor az érveket a vita során idővel felváltják a vita tárgya helyett az egymásról alkotott vélemények (mint pl. a #30 by Parci).

    Még valami: Szerintem nem korrekt, hogy kimoderáltad a #35-ös hozzászólásodat, amelyben twollah-t említetted név szerint és nem túl hízelgően. Ha egyszer leírtál valamit vagy szóltál valakiről, akkor vállald már a véleményedet később is. Legföljebb utólag kérj tőle elnézést.

    Mivel ez az egész nagyon kezd átmenni flame-be, részemről befejezem ezt a topicot. Mindenesetre jobb lett volna, ha te is az alaplappal és a cikkel foglalkoztál volna, nem pedig a hozzászólókkal. Addig is: BÉKE! PEACE! FRIEDEN! SALOM!


    -------------------------------

    A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

Aktív témák