Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #64791808

    törölt tag

    válasz Dave™ #163 üzenetére

    Nos, így kicsit árnyaltabb a probléma, valóban gondot jelenthet, ha nem lehet egyes office-elemeket helyesen máshol megjeleníteni. A probléma egyébként mekkora (komoly kérdés)? Ettől függetlenül teljesen akkor sem tudok egyet érteni. Ha az elterjedséget vizsgáljuk, akkor lehet az MS hozzáállása etikátlan, de semmiképpen nem jogtalan. XML formátummal nem lehetne a problémát áthidalni? Mi lenne a megoldás? Mert az MS nem fogja kiadni a szabványát.

    A rendszergazda-témáról igaz amit írsz. Mondjuk Budapesten, Győrben, Debrecenben, stb. És nekem nem fájna, ha eltűnne az MS, sőt, támogatnám, mert végre platformfüggetlen oktatást kapnának a diákok. Például nem Word oktatást kapnának, hanem szövegszerkesztő-oktatást. Nem úgy tudnák, hogy van a "cé", hanem hogy van egy partíció, ami oda van mountolva. De ha te azt hiszed, hogy a nagyvárosoktól különböző településeken van linuxhoz értő rendszergazda és számtechtanár, akkor te a Szaturnuszon élsz. Én Szombathely egyik legjobb gimijébe jártam, és olyan számtechtanár volt, hogy 20 perc alatt zártam ki a domainből. Szerinted? Menjen az MS, de a tanárok azon tanultak, azon nőttek fel. Mennyibe kerülne őket átképezni?

    De térjünk át arra, hogy szerinted "sokan vannak akik különösebb előképzettség nélkül is el tudnák látni a feladatot, akár fórumtagok között is... " Ezzel három probléma van. Ennek a munkának a lényege a felelősség. Itt nem lehetne olyan eset, "hű, most nem oké a fetchmail, várjááá, meglesz mingyá". Ide valós, struktúrált tudás kellene. A másik gond, végzettség kell, és legalább félmunkaidő. A harmadik probléma, amire nem is gondoltál: számtech TANÁROKról (is) volt szó. Tanítani is kell, azt ki fogja? A számtechtanárnak magyaráz a rendszergazda, ő meg a diákoknak? Abból mi lesz szerinted? Ismered az idézetet: "Zongoraórát adok-veszek..." Ha lenne is idő tanítani: tudsz integrálni? Tudsz. Elmennél a matek tanszékre integrálást tanítani? No az azért mindjárt más.

    Úgyhogy nem lehetséges emberileg megoldani a kérdést, ha nem hiszed, nézd meg, milyen számtechtanárok vannak vidéken. Választék? Egy tízezres városban szerinted hány számtechtanár van, aki ért a linuxhoz?

    Amiről itt szó van, az vágyálom. Tudással lehet megoldani, ami per pillanat nincs. Ennek az egyenletnek akkor lesz megoldása, mikor kikerül a tanárképzőkről egy olyan új generációs tanár-osztály, aki platformfüggetlen ismeretekkel, illetve több platform részletes ismereteivel rendelkezik. Ez pedig nem ma lesz, mert ezeket az embereket is tanítja valaki... El kellene kezdeni az átalakítást. De nem alulról, mert abból kutya fasza sem lesz.

    zdanee: melyik volt az a pont, ahol a törvény kötelezte az OEM gyártókat, hogy Windowst adjanak a termék mellé? Mért nem tettek linuxot a gépekre? Azért, mert a linux nem állt olyan kényelmi szinten. Megértem az álláspontodat, de te is érsd meg, hogy a win volt a legkézenfekvőbb döntés az OEM-ek számára, és te sem kérnél elnézést, ha téged választottak volna, mert a te terméked felel meg. Amit írtál a választhatóság hiányáról OEM rendszereken, az nagyon ül. De kérem, vegyük észre, hogy Vistából 7 verzió van. Hetes darab. Ehhez képest hol van a választási lehetőség, hogy milyen Vistát kérsz? Laptopoknál gyakorlatilag sehol nincs választási lehetőség, desktopon jó esetben választhatsz két változat közül. Ki a hibás? Az MS, vagy az OEM gyártó, aki azt mondja, márpedig ehhez a confighoz Business Vistát kell venni, nem elég a Home Basic N.

    Aztán ha egy OEM gyártó felteszi a gépre a Firefoxot, akkor az Opera mit fog szólni? Ha azt is felteszi, akkor a Netscape mit szól majd? Vagy tegyük fel az összes böngészőt? Az egy verzió - komponensenkénti kijelölhetőség elved szerintem egy nagyon jó irányvonal. De itt arról volt szó, hogy mért fizetek olyanért, amit nem használok. Ez esetben viszont az elméletedből kimarad a tabula rasa elv. Azaz: hogyan lehet differenciálni az árakat, ha nem szabjuk meg, hogy a vásárló mit kap(hat) érte? Ki számítja ki, hogy mennyit kell fizetned, ha nem lehet tudni, mit kívánsz igénybe venni a szolgáltatásokból?

    A linuxosoknak kollektíven: tegyétek a kezeteket a szívetekre, és válszoljatok. Az egységsugarú userek fognak válogatni a linuxos alkalmazások közül? Meddő vita, mert az életben soha nem fogjátok megérteni a lényeget: egyszerűség. Amelyik linux már tudja a "segged-alá-rakok-mindent" szintet, azt ti magatok is elutasítjátok, hogy már majdnem windows. Nektek egyszerű egy debiant használni, meg nekem is, de a titkárnőnek a másodikról nem. A nagyanyám viszont linuxot használ. Kitettem 6 ikont az asztalra, és azokat használja. Ha azt mondanám, indíts el egy konzolt, és jelentkezz át rootnak, akkor közölné, hogy ne káromkodjak, mert nem főz többet húslevest nekem.

    bambano: 12 évesen pascalban akartam programozni. Egyedül raktam fel egy redhat linuxot. Letöltöttem a pascalhoz szükséges rpm-eket, telepítettem, és nem tudtam fordítani. Aztán forráskódból fordítottam a pascal fordítómodult, és akkor sem ment. Linuxos irc fórumban érdeklődtem, nem tudtak választ adni. Ehhez képest windowsnál telepítettem, futtattam, programoztam, fordítottam, kész volt a program. Értem, hogy hülye vagyok, de ha én hülye vagyok hozzá, akkor vidéki számtech tanár és a diákjai mit fognak csinálni? Vagy megint eljutunk a "dögöljön-meg-mindenki-aki-nem-ért-a-linuxhoz" megállapításhoz?

    Dave (172): ha a valaki a nyílt forráskódot védi foggal-körömmel, mert abban hisz, akkor az helyes, azt támogatni kell, az etikus, stb. Ha valaki egy cég politikájával egyet ért, és nem tartja halálos bűnnek, amit és ahogy csinál, akkor provokatívan rákérdezünk, hogy van-e mögötte érdek? Szerinted ez nem gusztustalan hozzáállás?

    Dave (175): megfelelő beállítás mellett teljesen igaz, amit írsz. No halljam, ki fogja a megfelelő beállításokat létrehozni?

    bambano (176): az általad leírt két pont tulajdonképpen egyet jelent: ne akadjunk fenn azon, hogy a szoftver pénzbe kerül. Ide leírnám, hogy például otthoni használatra az userek a tájékozatlanság miatt XP Pro-t vesznek, Home helyett. Hopp, 15k. Aztán hány embernek van MS Office-sza, és ebből mennyinek lenne elég egy OOo? Azért is az MS a hibás, mikor valaki megveszi egy olyan termékét, amire nincs szüksége? Ha megveszel egy Audit orrában egy V8 TDI-vel, és rájössz, hogy nem köll, akkor a gyár a hibás, mert te nem egy 2.0 A4-et vettél? Ettől függetlenül a 178. hsz-eddel egyet értek, az gusztustalan, ahogy pl. a közigazgatási programok kérdését kezelik.

    Dave (183): én a két kattintás, egy codec, rendszer stabil marad c. megoldásra szavazok. Egyetlen karaktersor: ffdshow

    Vladi (188): a gépek nagyon nagy többsége OEM, előtelepített, vagy van hozzá driver CD. Itt arról van szó, hogy az előtelepített böngésző mért nem FF. Erre viszont azt tudom mondani, hogy egy user hogyan tudja eldönteni, melyik kell neki, amíg nem próbálja ki?

    Asszem mindenkinek ment válasz.

  • Rolly

    veterán

    válasz Dave™ #163 üzenetére

    nem tudom honnan jött hogy a wordnek nem szabványos a fájlformátuma, meg nem is értem miért kéne annak lennie. A wordnek van saját fájlformátuma. Azt a microsoft fejlesztette ki, visszafelé kompatibilisek a verziók (az docx ig), nem szabványosította, illetve ha akarta volna akkor is elutasították volna pl docx, xlsx ...-ot akarta már szabványosítani, de nem lett belőle semmi.

Új hozzászólás Aktív témák