Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • dabadab

    titán

    válasz Rolly #130 üzenetére

    "a böngészők kompatibilitása tény, hogy szopás, de megnyugtatlak nincs két olyan böngésző motor a piacon, ami ugyanúgy kezelné a "szabványokat". :D"

    Nagyobb osszegben fogadnek, hogy meg nem probaltal meg szabvanyos CSS-t irni, ugyanis ez az esetek kb 90%-aban igy mukodik: megirod ugy, hogy a szabvany szerint mukodnie kellene, a Firefox rendben megjeleniti, az Opera is, IE-ben meg szetesik az egesz.

    DRM is theft

  • slartibart

    csendes tag

    válasz Rolly #130 üzenetére

    A szabványkövetés leginkább az IE 6-ra nem jellemző.

  • slartibart

    csendes tag

    válasz Rolly #137 üzenetére

    7 éve foglalkozok weboldalak készítésével, és nagyjából már kitapasztaltam, hogy mi a legkisebb közös többszörös az IE 6 IE7 és a többi böngésző esetén. Csak azt sajnálom, hogy nem lehet egyszerű módszerrel ugyanarra a gépre IE6-ot és IE 7-et telepíteni.

  • rii

    nagyúr

    válasz Rolly #191 üzenetére

    " ... ha nem kell ie? rakj fel linuxot és kész ... "
    egy világ dől össze bennem, ekkora hülyeséget! Mi köze a Linuxnak ahoz, hogy nekem útban van a IE, mert FireFox-ot használok? Miért nem OS/2-t mondtál, vagy FreeBSD-t, SunSloaris-t, vagy OSXforPC-t?

    " .... de pl nekem linux alatt nem kell alapból felrakott kopete, vagy firefox, akkor mit csináljak?? nem nagyon van más... ... "
    más, ha ingyenes OS-re van feltelepíteve nem integrált ingyenes böngésző, és más, ha fizetős OS-re van BELEINTEGRÁLVA a nem-ingyenes böngésző
    mert nem ingyenes. Mert a windows részét képezi

    " ... akinek nem tetszik, hogy ie van a winben ne használjon wint ennyi. .... " ekkora szűklátókörűságet bammeg ... :-/
    és ha muszáj megvennem a WIN-t a munkám miatt, akkor hogy "ne használjam"?

    " .... De pl a microsoft sose pampogott, hogy a firefoxban az alapértelmezett kereső a google. ... " mi köze az MS-nek akár a firefox-hoz, akár a Google-hoz?

    piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

  • cousin333

    addikt

    válasz Rolly #191 üzenetére

    "a firefox bizonyos körökben már nem épp, hogy megverte az iet, hanem "szénné" alázta"

    Például hol? hup.hu? ;]

    "az operának nem jött be"

    Tulajdonképpen nézőpont kérdése, de az Opera valóban követett el hibákat a műltban (is). Ugyanakkor az Opera sosem volt világcég, és nem állt mögötte egyetlen világcég sem, valamint nem kapott irgalmatlan méretű hátszelet (nem hype-olták sehol). Ez azért nagy különbség szerintem.

    ui: Biztonsági okokból éppenséggel szerencsés a kis részesedés... ;]

    "Mondjuk megértem az operát, mert csökken a részesedése"

    Forrás?

    "egyre kevésbé optimalizálják rá az oldalakat (lassan egyáltalán nem)"

    Operára optimalizálás nagyjából egyet jelent a szabványkövetéssel. Mellesleg sosem optimalizáltak sokan az Operára, sőt inkább tiltották és gáncsolták (ahogy ma is), nem véletlenül került bele a user ID meghamisítását célzó opció (egy időben alapértelmezetten IE-nek adta ki magát). Ehhez az ellenszélhez csak hozzájött a fizetős adware üzleti modell, amin csak 2005 szeptemberében változtattak.

    "szutyok safari for windows is lassan veri a részesedését."

    Forrás?

    "az euban divat a piacvezetőt piszkálni ennyi az egész."

    Nem piacvezető, hanem monopol helyzetben levő. Nem ugyanaz!

    megjegyzés1: Mindenki arról beszél itt, hogy az Opera ki akarja vetetni az IE-t a Windowsból. Ez egyrészt nem teljesen így van, csak annyit szeretne elérni, hogy ne legyen az operációs rendszer szerves, elválaszthatatlan része. Az, ha később uninstallálhatod, vagy telepítésnél kiveszed a pipát az IE mellől, semmivel sem növeli a telepítéshez szükséges időt. Nem arról van szó, hogy az Operát, meg a Firefoxot, meg a Safarit, is választhatóan integrálják bele a Win telepítőjébe.

    Másrészt, a fő probléma az IE szabvány-nem-követésével kapcsolatos, ami párosulva a nyilvánvaló piaci erőfölénnyel, kétségkívül rontja az alternatív böngészők pozícióit. Elsősorban erre irányul a kereset is. Kis összefoglalás.

    megjegyzés2: Azt írtad, hogy "nem jött be" az Operának, és kb. kínjában már perel. Valójában üzletileg az Opera rendkívül sikeres (az eddigiekhez képest), egyrészt bevételei jelentősen nőttek (az asztali böngészőkből is!), másrészt te magad is elismerted, hogy az Opera Mini sikeres és jó, harmadrészt nayakunkon az Opera Mobile 9, ami nagy durranásnak ígérkezik. Ezen kívül Opera böngészőt használ a Wii és az Archos nevű játékgép, és számos telekommunikációs céggel van szerződésük. Tehát az IE elleni per nem az utolsó szalmaszál, hanem éppenséggel a további fejlődés gatjainak lebontására tett kísérlet. Azért elsősorban most, mert most érett meg rá az idő: Firefox mint szabványkövető böngésző térhódítása, Safari for Windows megjelenése egyfelől, különböző készülékek internetre csatlakozása (konzol, mobiltelefon, PDA, később TV, mikró...stb.) másfelől. Mindkettőnek alapkövetelménye a szabványosítás, és annak követése.

    "We spared no expense"

  • zdanee

    őstag

    válasz Rolly #208 üzenetére

    [...]a wordnek nem szabványos a fájlformátuma, meg nem is értem miért kéne annak lennie[...]
    Nem nem szabvanyos, hanem masok alltal nem olvashato, zart.
    Mert ha valamit peldaul a vilag kozigazgatasanak 90%-a hasznal, akkor azt jelenti, hogy a vilag kozigazgatasanak 90%-a fugg a termek gyartojatol. Azaz ugy jatszhat veluk, mint macska az egerrel, egy-egy uj foratummal, es roghozkoti oket, ugyanis a regi anyagokat csak a sajat szoftvreiken lehet megnyitni, igy nem alternativa a konkurencia (linux, mac, stb). Nezd csak meg, a kozigazgatasi szfera probal menekulni a Windows elol, ahol csak tud, Kinanak sajat linux verzioja van, az EU tobb allama, Franciaorszagban tobb nagyvaros, az USA tobb allama, mind ternek at linuxra.

    Zipit Z2 idomár - S23u 1TB - HP Envy x360 13 - SGW4 - Miyoo Mini

  • Dave™

    nagyúr

    válasz Rolly #208 üzenetére

    onnan jött, hogy teljes egészében zárt a formátum, és semmiféle szabványnak nem felel meg. Tekintve, hogy a gépek legalább 50-60%-án ms office van (ez sacc volt) és a formátum nem szabványos, gyakorlatilag arra kényszerít mindenkit, hogy megvegye az ms office-t, mert csak ezzel lehet teljesértékűen kezelni a doc xls és ppt fileokat. Egyszerű példa: magyar külügyminiszter ír egy formázott nyílt levelet wordben, csatol egy xls-t adatokkal meg függvényekkel majd elküldi holland "kollégéjénak" (de rengeteg más helyre is küldhetné, csak ez egy aktuális példa), és bizony nagy eséllyel nagyon nem úgy fog kinézni a dokumentum és a táblázat, ahogy itthon kinézett. Ha valami nem szabványos, akkor mindenkinek, aki az információcserében érdekelt, meg kell, hogy vásárolja az ms office-t. Ez a baj. Ezért jó pl a PDF, mert az legalább szabványos. Meg az ODF is. A word a saját formátumával meg elmehet a lecsóba, főleg amikor oktatási intézményekben is wordben, xls-ben meg ppt-ben kérnek anyagokat. És a Campus sem ingyenes win, ha nincs jogtiszta wined hozzá, szóval diákként megveheted. Szerinted ez normális?

  • Dave™

    nagyúr

    válasz Rolly #209 üzenetére

    én közgázt tanulok, és rosszul gondolkozol. Monopólium elmélet szinten valóban azt jelenti, hogy adott piacon csupán egy veresnyző van, de a gyakorlatban ez már lazán felfogható annak, hiszen 90% körüli részesedése van világviszonylatban, és tekintve a felhasználók számát ez egy nagyon durva előny és pozíció. Aztán emlékezzünk meg arról, hogy a kereskedelmi szofverek is 90%-ban erre a rendszerre készülnek, valamint a számítógépet használók 90%-a is csak ezt a rendszert tudja használni, hiszen mást még életében nem látott. Tehát a maradéknak - Mac, Linux és a többi (vállalati és magán) - mind a fennmaradó 10%-on kell osztozniuk. Ez lazán kimeríti a monopólium legfőbb tulajdonságait mint pl. MS ármeghatározó, asztali oprendszerek szempontjából gyakorlatilag nincs verseny, ezért annyi a win amennyi.

  • Dave™

    nagyúr

    válasz Rolly #218 üzenetére

    Ugye az tiszta, hogy verseny esetén nem ennyi lenne az ára... mert ebbe messzemenően több van belekalkulálva a megtérülésnél és a normálprofitnál (elég csak az MS piaci méretére és az ügyfelek számára gondolni). Verseny esetén a piac határozná meg az árat és ha MS nem lenne képes olyan áron adni a termékét, hogy az versenyképes legyen a versenytársakkal szemben, akkor szépen lehúzhatná a rolót. De itt versenyről szó sincs. Persze MS sem hülye, és olyan szintre lőtte be az árait, amit a legtöbb potenciális ügyfél ki tud fizetni, neki az az érdeke, hogy a bevételét maximalizálja, és nagyon egyszerű módon teszi ezt: olyan szintre lövi be az árat, ahol megszorozva az ezt elfogadók számával a legnagyobb bevétel jön ki. Ehhez asszisztál a kiskutyus, a BSA, illetve azok a kenőpénzek, amik eljutnak a megfelelő döntéshozó szervekhez. Aztán beszélhetnénk még az ingyenes rendszergazda képzésekről, hogy milyen korrekt, hogy megtanítja használni a saját rendszerét ingyen, hogy az új munkaerő gyakorlatilag csak ehhez értsen, és a cégek, akik őket alkalmazzák, véletlenül MS szoftvereket vásároljanak a szakértők ajánlására. Azt mondod versenyhelyzet van? Amikor az oktatásaban, kormányzati informatikai rendszerekben, cégek túlnyomó többségében és a magánfelhasználók szintén túlnyomó többségének esetében csak MS oprendszerről és irodai programcsomagról beszélhetünk? Nem, ez bizony kőkemény monopólium, a többi piaci szereplőnek kb. esélye sincs jelen keretek között labdába rúgni, nagyon sok évnek kell ahhoz eltelnie, hogy akárcsak a kormányzati szektorban legyen valami lépés a verseny felé, és ha hazánk felvilágosult mivoltját nézem, akkor az utolsók közt leszünk, akik ezt meglépik.

  • FTeR

    addikt

    válasz Rolly #340 üzenetére

    sztem a TC olyan default program lett, mintha winnel együtt lenne csomagolva.

    btw, sztem fájlt elérni vistán már gyorsabb és praktikusabb explorerben (intéző), mint TCben, de minden más fájlműveletben az a jobb.

    én a notepad++ használom, az van TC F4-en és IE forrás nézeten is :)

  • bambano

    titán

    válasz Rolly #208 üzenetére

    Egy céget kizárólag az érdekel, hogyha bármilyen oknál fogva nem lesz neki wordje meg excele (akár azért, mert baj van az ms-sel, akár azért, mert a vállalat úgy döntött, akár azért, mert politikai okok miatt nincs ms cucc), akkor a doc-ban és xls-ben mentett adataihoz hozzá tud-e férni 100%-ban. Jelenlegi helyzet szerint nem tud hozzáférni és ez baj.

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • bambano

    titán

    válasz Rolly #218 üzenetére

    Jézus ember, oracle? SAP? ilyenekről nem hallottál? vagy ezek szerinted gpl-es programok??? Redhat? Suse?

    Windows alatt nincs default total commander. Linuxon van default Midnight commander.

    Az, hogy az ms ie nem megy linuxon, az ms egyik nagy szemétsége, amiért szerintem nyugodtan meg lehetne őket büntetni pár százezer év kényszermunkával. Solarison van ms internet explorer, tehát képesek voltak posix szabványú unix platformra portolni. Solaris mellett linuxra is portolni az már annyira kis munka, hogy észrevehetetlen egy ekkora cégnél. De nem csinálták meg. Nehogy terjedjen a linux. félnek a monopóliumot veszélyeztető dolgoktól.

    Ha te tanultál közgé-t, akkor ismered a rugalmatlanság fogalmát. Anno mindenki ellopta a windowst, ráállt a szervezet, most már kell nekik windows, mert nem akarják a váltás költségeit és nehézségeit felvállalni. Ez megint a monopolista disznóság, hogy a wordot nem tudod lecserélni, mert a doc-okat nem tudod mással rendesen megnézni, az excelt nem tudod lecserélni, stb. stb. Emiatt windows kell. Ráduszítanak olyan gazembereket (cégnevet nem írok, úgyis rájön mindenki), akik zaklatnak, előbb-utóbb megunod és megveszed a windowst. Ebben semmiféle tiszta piaci árszabályozó mechanizmus nem érvényesül, ez a monopólium. Amikor a kereslet nem változik az ár változásakor. Ergo nem is érheti el a piactisztító árat.

    A microsoft nem hagyja, hogy koppintsák a cuccát. Lásd xp aktiválás.

    Kinek is kellene közgé-t tanulni...

    Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

  • tildy

    nagyúr

    válasz Rolly #356 üzenetére

    Én 25%ról tudok:U

    "Tartsd magad távol azoktól, akik le akarják törni az ambíciódat! A "kis" emberek mindig ezt teszik, de a nagyok éreztetik veled, hogy te is naggyá válhatsz" - Mark Twain

Új hozzászólás Aktív témák