Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #64791808

    törölt tag

    válasz rii #147 üzenetére

    Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye. Az MS a hibás azért, mert az emberek nem gondolkodnak, és nem telepítenek mást? Az OSX-ben van böngésző? És mondjuk KDE alatt a Konqueror? Azon felül nem tudom, kinek mi baja az IE-vel, nálam működik, nem fagy, IE7Pro-val megspékelve kvázi mindent tud.

    Végül pedig ha az Opera vagy a FF helyében lennél, nem kivetetnéd az IE-t a winből, csupán megpróbálnád. Mióta van más böngésző és az IE-t a windowshoz rakják, azóta ugatnak az alternatív sznob különcök, hogy "tilcsákbe!". Azóta sem sikerül, és nem is fog. Például megnézném, hogy a Vistából hogyan vennék ki az IE-t, miközben szinte a legapróbb panelje is IE engine-t használ...

    Monopolhelyzet? Hol van itt ilyen? Van lehetőséged mást használni? Van. Akkor meg? Ráadásul ingyen teheted.

    Szóval szerinted az IE kerüljön ki a winből. Szerintem meg vegyék ki a pasziánszt és a kalkulátort, mert én a sajátjaimat akarom használni, és mivel már van pasziánsz és kalkulátor integráltva a winbe, ezért e téren monopolhelyzet van, és háttérbe szorulnak az alternatív paszinánsz- és kalkulátor szoftvergyártó cégek!!!

    Paaaak-pak-pak-pak-paaaak-paaak-pak-pak...

  • #64791808

    törölt tag

    válasz rii #155 üzenetére

    A monopolhelyzetet vázolva tévedtem. De mi az oka, hogy a windows elterjedtsége 90% felett van? Most hagyjuk azt, hogy csúúúúúnya MS, kezdjük az elején. Anno már a Win95 is nagyon elterjedt volt, és onnan kezdve mindegyik. Miért?

    Második pont. Nem azért sznob valaki, mert mást akar használni. Megteheti, mindenféle nehézség nélkül. Sznob az, aki ezzel nem elégszik meg, hanem "elite-windows" -t akar, amiben csak azok a programok vannak, amelyeket ő akar. Szerinted mi a megoldás? Jelen pillanatban 7 féle Windows Vista kapható, 5 teljes és 2 herélt (MPlayer nélküli) Mit akarsz még, mennyi legyen? 12? Vagy a media player teljesen válaszható legyen, 15? Plusz mindegyikben legyen válaszható Windows Mail? 30? Vagy mindegyik program legyen külön letölthető fizetés ellenében? Na és ha nincs net és nem tudok fizetni érte? Erre is hozzon létre hálózatot az MS? Mindezek mennyibe kerülnének?

    Szóval pofázni nagyon könnyű ám. Halljuk az átfogó javaslatodat, amely elliminálja ezt a problémakört. Értem, hogy így rossz, de akkor halljuk, hogy hogyan lehetne megoldani! Ha nincs ilyen elképzelésed, akkor ne szólj bele, mert nem értessz hozzá.

    Az IE engine-ről annyit, hogy a webes megjelenítés egyszerű, könnyen programozható, hatásos megoldás. Mért kellene nehezebb utat választani? Az emberek nagy része NEM igényli azt, amiről írsz. Mennyi a firefox részesedése? És ezek közül mekkora azok aránya, akik problémáznak azon, hogy van a windben IE? Az összuserek 5%-a? Legyen 10%! Versus 90%? Mibe kerülne most kivenni az IE-t? És azt ki fizetné ki? Mert szerintem pont te nem.

    És a végső érvem: az emberek számára az informatika egyre bonyolultabb. Régen PC volt, meg mail, meg hálózat, cd és floppy. Ma van WLAN, Bluetooth, 3G, Chat, Webcam, Web2, millónyi féle hardver, és minden, amit ki bírsz találni. Kicsit komplexebb lett a kép, ezzel egyidőben az embereknek egyre kevesebb idejük van a gépkükkel foglalkozni. Van egy szolgáltatás, azt nem hangolni akarják és nem configolni akarják a böngészőjüket, hanem azonnal használni akarják a szolgáltatást.

    Ennek a te elképzelésed homlokegyenest ellent mond. Gondolj bele: windows, aztán internet böngésző, chat kliens, médialejtászó, mindezt telepíteni és beállítani. Erre kinek van ideje? Elhiszem, hogy neked van, használj linuxot, bsd-t vagy ami számodra ideális. De nekem az nem felel meg. Én szeretem a windowst, boldogulok vele, szeretem az IE-t is, a wmplayert rühellem és nem használom, és ennyi. Azt meg te is tudod, hogy az emberek nagy része nem a buherátor rendszergazda kategóriát erősíti, hanem egyszerű user. Egyszerűen NEM AKAR választani a böngészők között, mert effektíve tesz rá, hogy hogy híjják a böngészőt. Működjön, kussoljon. Az MS ezt valósítja meg. Ha egy átlagusernek te azt mondod, hogy mostantól nincs integrált böngésző, szerezzen firefoxot, akkor nekedesik, mert munkát adsz neki.

    Lehet szidni, durcázni, meg nagyon sokmindent lehet csinálni, de ez a dolog ebbe az irányba megy, függetlenül attól, hogy neked, vagy másoknak ez tetszik, vagy nem. DTP-zés linux alatt? Wine?

    Szóval kicsit szélesebb látókörben kellene nézelődni. Befektetés-nyereség tényezők, társadalmi igények, költségmegosztás, logisztika, support, stb. Tehát értem, hogy ki kellene szerinted venni az IE-t a winből. Írd le, hogy ezt hogyan kellene megvalósítani, és leborulok előtted.

  • #64791808

    törölt tag

    válasz ngabor2 #156 üzenetére

    Ez egy zárt szabvány, amit egy program tud kezelni. Lehet OpenOffice-t használni, ingyenes. Ha nem elég, akkor most mi a probléma? Az, hogy nem ingyen adják az Excelt? Szerinted hány programozó meddig dolgozik egy Office frissítésen? Ezeknek a költségeit ki viselje? Kérdezd meg magadtól: te hogyan csinálnád, ha a te érdekeltséged lenne?

    Dave: mutasd meg, melyik az a cég, vagy csoport (nével és címmel légy szíves), aki elvégezné az átállást bármelyik alternatív OS-re, és ehhez valóban elég képzett is. Helyi rendszergazdák? Azokra gondolsz, akik a memória méretét még 4-8 MB-okban adják meg, vagy akik a gateway-t úgy ejtik, hogy "gáteváj", vagy akik az AT-szabványú tápegységet mutatják, vagy akik az ISA-slotnál nem tudnak újabbat tanítani. Esetleg a doson és novellen példálózó kollégákra gondolsz? Hogy a búbánatos fenébe konfigol be egy helyi rendszergazdi egy linuxos hálózatot? Mutass rá, hogy kinek a feladata lenne ez. Megint csak ismételni tudom magamat. Értem, így nem jó. Akkor fejsd ki, hogyan kellene ezt megoldani. Mondd el, hogyan néz ki a te megoldási javaslatod, és akkor már össze lehet hasonlítani a két elképzelést. Ugyanis addig még azt sem. Addig csak ökölrázás.

    [ Szerkesztve ]

  • #64791808

    törölt tag

    válasz Dave™ #163 üzenetére

    Nos, így kicsit árnyaltabb a probléma, valóban gondot jelenthet, ha nem lehet egyes office-elemeket helyesen máshol megjeleníteni. A probléma egyébként mekkora (komoly kérdés)? Ettől függetlenül teljesen akkor sem tudok egyet érteni. Ha az elterjedséget vizsgáljuk, akkor lehet az MS hozzáállása etikátlan, de semmiképpen nem jogtalan. XML formátummal nem lehetne a problémát áthidalni? Mi lenne a megoldás? Mert az MS nem fogja kiadni a szabványát.

    A rendszergazda-témáról igaz amit írsz. Mondjuk Budapesten, Győrben, Debrecenben, stb. És nekem nem fájna, ha eltűnne az MS, sőt, támogatnám, mert végre platformfüggetlen oktatást kapnának a diákok. Például nem Word oktatást kapnának, hanem szövegszerkesztő-oktatást. Nem úgy tudnák, hogy van a "cé", hanem hogy van egy partíció, ami oda van mountolva. De ha te azt hiszed, hogy a nagyvárosoktól különböző településeken van linuxhoz értő rendszergazda és számtechtanár, akkor te a Szaturnuszon élsz. Én Szombathely egyik legjobb gimijébe jártam, és olyan számtechtanár volt, hogy 20 perc alatt zártam ki a domainből. Szerinted? Menjen az MS, de a tanárok azon tanultak, azon nőttek fel. Mennyibe kerülne őket átképezni?

    De térjünk át arra, hogy szerinted "sokan vannak akik különösebb előképzettség nélkül is el tudnák látni a feladatot, akár fórumtagok között is... " Ezzel három probléma van. Ennek a munkának a lényege a felelősség. Itt nem lehetne olyan eset, "hű, most nem oké a fetchmail, várjááá, meglesz mingyá". Ide valós, struktúrált tudás kellene. A másik gond, végzettség kell, és legalább félmunkaidő. A harmadik probléma, amire nem is gondoltál: számtech TANÁROKról (is) volt szó. Tanítani is kell, azt ki fogja? A számtechtanárnak magyaráz a rendszergazda, ő meg a diákoknak? Abból mi lesz szerinted? Ismered az idézetet: "Zongoraórát adok-veszek..." Ha lenne is idő tanítani: tudsz integrálni? Tudsz. Elmennél a matek tanszékre integrálást tanítani? No az azért mindjárt más.

    Úgyhogy nem lehetséges emberileg megoldani a kérdést, ha nem hiszed, nézd meg, milyen számtechtanárok vannak vidéken. Választék? Egy tízezres városban szerinted hány számtechtanár van, aki ért a linuxhoz?

    Amiről itt szó van, az vágyálom. Tudással lehet megoldani, ami per pillanat nincs. Ennek az egyenletnek akkor lesz megoldása, mikor kikerül a tanárképzőkről egy olyan új generációs tanár-osztály, aki platformfüggetlen ismeretekkel, illetve több platform részletes ismereteivel rendelkezik. Ez pedig nem ma lesz, mert ezeket az embereket is tanítja valaki... El kellene kezdeni az átalakítást. De nem alulról, mert abból kutya fasza sem lesz.

    zdanee: melyik volt az a pont, ahol a törvény kötelezte az OEM gyártókat, hogy Windowst adjanak a termék mellé? Mért nem tettek linuxot a gépekre? Azért, mert a linux nem állt olyan kényelmi szinten. Megértem az álláspontodat, de te is érsd meg, hogy a win volt a legkézenfekvőbb döntés az OEM-ek számára, és te sem kérnél elnézést, ha téged választottak volna, mert a te terméked felel meg. Amit írtál a választhatóság hiányáról OEM rendszereken, az nagyon ül. De kérem, vegyük észre, hogy Vistából 7 verzió van. Hetes darab. Ehhez képest hol van a választási lehetőség, hogy milyen Vistát kérsz? Laptopoknál gyakorlatilag sehol nincs választási lehetőség, desktopon jó esetben választhatsz két változat közül. Ki a hibás? Az MS, vagy az OEM gyártó, aki azt mondja, márpedig ehhez a confighoz Business Vistát kell venni, nem elég a Home Basic N.

    Aztán ha egy OEM gyártó felteszi a gépre a Firefoxot, akkor az Opera mit fog szólni? Ha azt is felteszi, akkor a Netscape mit szól majd? Vagy tegyük fel az összes böngészőt? Az egy verzió - komponensenkénti kijelölhetőség elved szerintem egy nagyon jó irányvonal. De itt arról volt szó, hogy mért fizetek olyanért, amit nem használok. Ez esetben viszont az elméletedből kimarad a tabula rasa elv. Azaz: hogyan lehet differenciálni az árakat, ha nem szabjuk meg, hogy a vásárló mit kap(hat) érte? Ki számítja ki, hogy mennyit kell fizetned, ha nem lehet tudni, mit kívánsz igénybe venni a szolgáltatásokból?

    A linuxosoknak kollektíven: tegyétek a kezeteket a szívetekre, és válszoljatok. Az egységsugarú userek fognak válogatni a linuxos alkalmazások közül? Meddő vita, mert az életben soha nem fogjátok megérteni a lényeget: egyszerűség. Amelyik linux már tudja a "segged-alá-rakok-mindent" szintet, azt ti magatok is elutasítjátok, hogy már majdnem windows. Nektek egyszerű egy debiant használni, meg nekem is, de a titkárnőnek a másodikról nem. A nagyanyám viszont linuxot használ. Kitettem 6 ikont az asztalra, és azokat használja. Ha azt mondanám, indíts el egy konzolt, és jelentkezz át rootnak, akkor közölné, hogy ne káromkodjak, mert nem főz többet húslevest nekem.

    bambano: 12 évesen pascalban akartam programozni. Egyedül raktam fel egy redhat linuxot. Letöltöttem a pascalhoz szükséges rpm-eket, telepítettem, és nem tudtam fordítani. Aztán forráskódból fordítottam a pascal fordítómodult, és akkor sem ment. Linuxos irc fórumban érdeklődtem, nem tudtak választ adni. Ehhez képest windowsnál telepítettem, futtattam, programoztam, fordítottam, kész volt a program. Értem, hogy hülye vagyok, de ha én hülye vagyok hozzá, akkor vidéki számtech tanár és a diákjai mit fognak csinálni? Vagy megint eljutunk a "dögöljön-meg-mindenki-aki-nem-ért-a-linuxhoz" megállapításhoz?

    Dave (172): ha a valaki a nyílt forráskódot védi foggal-körömmel, mert abban hisz, akkor az helyes, azt támogatni kell, az etikus, stb. Ha valaki egy cég politikájával egyet ért, és nem tartja halálos bűnnek, amit és ahogy csinál, akkor provokatívan rákérdezünk, hogy van-e mögötte érdek? Szerinted ez nem gusztustalan hozzáállás?

    Dave (175): megfelelő beállítás mellett teljesen igaz, amit írsz. No halljam, ki fogja a megfelelő beállításokat létrehozni?

    bambano (176): az általad leírt két pont tulajdonképpen egyet jelent: ne akadjunk fenn azon, hogy a szoftver pénzbe kerül. Ide leírnám, hogy például otthoni használatra az userek a tájékozatlanság miatt XP Pro-t vesznek, Home helyett. Hopp, 15k. Aztán hány embernek van MS Office-sza, és ebből mennyinek lenne elég egy OOo? Azért is az MS a hibás, mikor valaki megveszi egy olyan termékét, amire nincs szüksége? Ha megveszel egy Audit orrában egy V8 TDI-vel, és rájössz, hogy nem köll, akkor a gyár a hibás, mert te nem egy 2.0 A4-et vettél? Ettől függetlenül a 178. hsz-eddel egyet értek, az gusztustalan, ahogy pl. a közigazgatási programok kérdését kezelik.

    Dave (183): én a két kattintás, egy codec, rendszer stabil marad c. megoldásra szavazok. Egyetlen karaktersor: ffdshow

    Vladi (188): a gépek nagyon nagy többsége OEM, előtelepített, vagy van hozzá driver CD. Itt arról van szó, hogy az előtelepített böngésző mért nem FF. Erre viszont azt tudom mondani, hogy egy user hogyan tudja eldönteni, melyik kell neki, amíg nem próbálja ki?

    Asszem mindenkinek ment válasz.

  • #64791808

    törölt tag

    válasz rii #193 üzenetére

    Megközelítőleg sem érted, amit közölni akarok. Értem, szelektáló telepítés kell. De mennyi legyen a szoftver ára? Ki fogja tudni, hogy te az OS mely részeit fogod használni? Mondd meg, hogy ezt hogyan oldják meg!

    Más: te filmkritikushoz hasonlítod magad? Jogos, minek részt venni valamiben, ha megéhetünk a kritizálásából is... Hívhatod magad akárminek. Hőzöngés az van, de amikor a valós megoldás megkeresése kerül terítékre, akkor összesen annyit tudsz kinyögni, hogy legyen szelektív telepítés. Gratutlálok, remek teljesítmény.

  • #64791808

    törölt tag

    válasz bambano #201 üzenetére

    A változás nem felülről fog indulni, de - ha tetszik, ha nem - szükség van a minisztériumi támogatásra. Ha az oktatási minisztérium végezne egy kutatást a munkaerőpiaci informatikai igények felmérését illetően, és utána a platformfüggetlenség direktíváját követné, akkor az oktatási szervezetek rá lennének kényszerítve a komplexebb oktatásra. Minden lehet, csak akarni kell.

    Amit írtál, az teljesen ül, 12 év alatt bele lehetett volna tanulni a kérdéses dolgokba, főleg, mert ez IT-szemmel még nagyobb idő. Pont erről beszélek, hogy minisztériumi nyomás kell ahhoz, hogy a folyamat ne csak előkészítve legyen, hanem el is induljon.

    Az ECDL vizsgáról talán ne beszéljünk, mert nulla, semmi, zéró. Hugom most csinája: "formázza meg a flopylemezt". Esküszöm, ez feladat. Nem sokkal vagyunk elmaradva, 15 évvel.

    A másik hsz-edet értettem, arra akartam rávilágítani, hogy sok usernek azért kerül sokba a szoftver, mert nem körültekintően vásárolnak, maguk sem tudják, mire van szükségük.

  • #64791808

    törölt tag

    válasz Dave™ #217 üzenetére

    1., Nagyon szép, hogy felhoztad a holland kormányzatot. Mi köze ennek ahhoz, amit kérdeztem?

    2., Ki biztosítja az egész oktatási területen a szakképzett rendszergazdákat? Egy ISO és azt telepítgetik? Természetes, mert csupa egyforma gép van idehaza az iskolákban. Te sem gondolod komolyan, hogy amit írtál, az elégséges egy linux hálózat indításához és telepítéséhez. Másodszor nem a feltett kérdésre válaszolsz.

    3., Ugyanaz a Kovács János mennyivel fog jobban boldogulni egy linuxszal? Ott persze egyből meglesz a codec, egyből mindent lejátszik, tudni fogja, hogy a totemet vagy a kaffeine-t kell használni, egyből tudni fog mindent. Fenéket.

    Bármilyen nézőpontból nézem, nem vagy hajlandó egyenlő mércével mérni a két oldalt, és mellébeszélsz.

    #247: végre valaki kimondta. Namost akkor ha ugyanannyiba kerül, akkor ez hogyan válasz a kollégák azon felvetésére, hogy "mért fizetek azért, amit nem használok"? Most akkor mégis fizetsz érte, csak nem telepíted fel? Vagy az fáj, hogy feltelepíti a rendszer? Az a 40 mega hiányzik?

    Megegyezhetünk abban, hogy egyikőtök sem tudja megfogalmazni, mit akar, hogyan akarja, csak rázza az öklét, mert mocskos MS. Hát rázzátok srácok, meg gyűjtsetek aláírást, hajrá elvtársak, és éljen a párt! Ha valaki még akarja folytatni a szarrágást, szóljatok, visszajövök.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák