Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Gregorius

    őstag

    válasz doc #16 üzenetére

    és, kit érdekel hogy plusz munka volt vele?
    hadd ne kelljen már megvennem azt amire semmi szükségem csak azért, mert egybe van csomagolva valami mással

    Elméleti jellegű a kérdés, ugyanis a komponensek ingyenesen elérhetők. (WMP esetén fel kell mutatni egy eredeti Windowst, de az IE7 csuklás nélkül települ.) Akkor meg miért kell olcsóbban adni? OEM megveszi a butított Windowst, letölti a komponenseket ingyen, és felrakja a sufniban. Akkor miért is kell olcsóbban adni? Vagy úgy gondolod, hogy a kedves MS-nek pénzt kellene kérnie az IE/WMP/stb ápgrédekért?

    de ezt egy Microsoft MVP-től senki sem várja el
    Ó, tudod én ismerek olyan MVP-ket, akik finoman szólva is élesen szokták az MS-t kritizálni. MS rendezvényen, pódiumról.

    activex, biztonsági rések. Miért van az, hogy IT biztonsági szempontból mindenki a két nagy konkurenst ajánlja inkább?
    Kikérem magamnak, hazugság, hogy mindenki! :P

    az a szabvány, amit szabványba foglalnak, és ezt nem egy monopol helyzetben lévő cég teszi
    Szótár: "de iure" vs "de facto"

    A problema az, hogy peldaul feltehetik a Firefoxot, vagy az Operat, de nem lehet alapertelmezett bongeszo, ameddig a user vagy a rendszergazda at nem allitja. Es 400 gepnel a rendszergazdanak csak annyira hianyzik ez, mint egy pup a hatara.
    Az OEM master image-ből dolgozik, egy darab rendszert összerak, felkonfigurál, stb, és azt küldi szét a gépekre, ahol csak a hardverkörnyezethez kell hozzáigazítani, de azt az automatika megcsinálja. :U Lásd még: Windows Deployment Tools. Akár.

    Ceges gepre, ha nem te vagy a rendszergazda, nem telepithetsz, es nem allithatsz at semmit. Ebben az esetben a felhasznalo ra van kenyszeritve egy program hasznalatara, de nem csak o, hanem a ceg is, aki igy allitotta be a gepet
    Hadd ne a titk... izé menedzseraszisztenskisasszony állítsa már össze a vállalati biztonsági házirendet, még a végén a rendszergazda elveszti az állását, jó? :U

    Nem buffer tulcsordulassal lehet parancsokat futtatni, konkretan ha csinalok egy olyan oldalt, ahol az active X vezerlo kimasolja a C:/documents mappat a recyclebin-be, megtehettem
    Ha a szerencsétlen júzer feltelepíti az ActiveX-ed huszonhat figyelmeztetés után, továbbá ha a rencergizda nem tiltotta csípőből az ActiveX-eket (esetleg whitelist-tel), akkor akár még ugyanaz is megtörténhet, mintha letöltött volna exét huszonhat figyelmeztetés után, és azt futtatná. Habár jobban belegondolva exét könnyebb gyártani, mint ActiveX-et...

    Ja, hogy rakerdez elotte? Es ha azt irom a fejlecbe, hogy igy lephetsz be a webaruhazamba? Igy tolthetsz le pornot, stb? Persze a user magara vessen, de azert megis...
    És a csóri ember ugyanezt a szöveget ugyanúgy beveszi FF-fel és Operával is, ugyanúgy letölti az exét, és ugyanúgy koppan.

    "You're much more secure running firefox than IE"
    Firefox Myths

    Tulajdonképp én is elégedett vagyok a gépeimen futó XP-vel, de ez az egész nem a felhasználók elégedettségszintjéről szól. A monopolhelyzet árfelhajtó hatású, és hátráltatja a fejlődést.
    Nem is olyan régen volt egy cikk valahol, hogy érdekes módon az összes Windows megjelenéskori ára jelenértékben egy fillért nem emelkedett az elmúlt 10-15 évben.

    A nem vásárolható, nem supportált programok használatát nem lehetne felszabadítani? PL: Win98 mostantól mindenki számára legális lehetne. Sok a gond vele, M$ már tojik rá, miért ne lehetne megengedni?
    Az b***na be! Elöntenék az internetet a zombigépek. :W

  • Gregorius

    őstag

    válasz Gregorius #51 üzenetére

    Személyes megjegyzés: korábban nem hinném, de a Windows 7 (cca 2009-2010+áfa) valószínűleg alaposan fel fogja kavarni ezeket a dolgokat.

  • Gregorius

    őstag

    válasz dabadab #53 üzenetére

    Akkor az Opera for Windows sem ingyenes? Ha nincs Win, az sem fog futni...

    A firefoxmyths.com meg tele van hulyeseggel, kar volt hivatkozni ra.
    Például? Hogy az Opera sebességben kenterbe veri az FF-t? Vagy hogy az Operában már 94-ben volt tabbed browsing, ellentétben az FF-fel, ami még a világon sem volt akkor, amikor már az IE-ben is volt ilyen célú plugin?

    A hardveré viszont folyamatosan esett, méghozzá nagyságrendeket, miközben a rendszerszoftveré jelenértékben változatlan, ez azt is erdményezi, hogy a szoftver ára egyre nagyobb arányú.
    A szoftvergyártásban azonban nem történtek és nem is fognak megtörténni olyan jellegű technológiai áttörések, mint a hardverben. (Megjegyzem azonban pl. a merevlemezek ára is viszonylag azonos árszínvonalon volt az elmúlt jópár évben)

    Az, hogy a tipikus monopolista törekvések mindenféle cégre igazak, csak a Microsoftra nem, ezzel nem tudok mit kezdeni. Ilyen elmélettel nem találkoztam a közgazdasági könyvekben.
    Hol is mondtam ilyet?

    [ Szerkesztve ]

  • Gregorius

    őstag

    válasz slartibart #56 üzenetére

    Meg nincs igazi verseny, azért sem csökkent az oprendszer ára. Nem hinném, hogy bizonygatni kéne, hogy 90% fölötti piaci részesedés egy ekkora piacból igen erőteljes dominancia, és elég régóta ilyen magas az arány.
    Ahhoz képest, hogy a Microsoft alkalmazottainak száma többszörösére duzzadt az elmúlt évtizedben (és valljuk be, a kiadási oldal egyik legmeghatározóbb része még mindig a munkabér - eltekintve a perköltségektől természetesen :) ), kétséges, hogy egyáltalán szinten tudta tartani ez az ár a Windows eladásokból származó profitot... (Hacsak nem a belső hatékonyságnövelő átszervezéseknek köszönhetően...)

    Ez következik belőle.
    Hogyan is?

  • Gregorius

    őstag

    válasz slartibart #59 üzenetére

    Szó sincs róla, hogy aggódnék, minden bizonnyal még így is zsíros nyeresége van az ügyön. A mellékelt dokumentum szerint viszont a profitnövekményért 80%-ban az OEM eladások számbeli növekedése okolható. Arról sajna nincs közvetlen információm, hogy a per-unit profit az milyen irányban változott, de figyelembe véve, hogy csak Vistából durván tíz-húszmilliót adnak el havonta, és ez csak a Vista az egész $3bn kliens üzletágból, nem hinném, hogy jelentős tartalékok vannak az egységárban, max pár ezressel lehetne lejjebb tornázni.
    Persze lehet, hogy nincs igazam, nem vagyok közgazdász, nem biztos, hogy pontosak az adataim, meg lehet cáfolni.

    Ha nem magasak az árak, akkor nem él vissza monopolhelyzetével
    Az erőfölénnyel visszaélés nem feltétlenül a magas árakban tükröződik vissza. A környéki Tesco többek között pont úgy él vissza erőfölényével, hogy egyrészt minden szart árul egy helyen, másrészt jelentősen aláígér a sarki közértnek, aki ennek következtében tönkremegy, és marad az olcsó de silány áru.

    Firefox Myths:
    masreszt meg alapjaba veve trademark dolgokat kever EULA-val (ami nincs is a Firefoxnak
    Búúú!
    Mozilla Firefox End-User Software License Agreement

    "Firefox and Mozilla are Not for Profit"
    Ezt semmivel sem cafolja, viszont vmiert ugy tesz, mint ha nem tudna, hogy a non-profit szervezeteknek is vannak beveteleik

    Firefox and Mozilla goes for-profit
    "We want to make money if and when it's appropriate for the goals of the project to do so," says Mitchell Baker, president of the Mozilla Foundation.

    Biztos van benne tobb, ezek csak azok, amik az elejen voltak es teljesen nyilvanvaloan csusztatasok.
    A finanszírozási modellt félretéve a technikai részletekkel (különösen az ActiveX környékén) mi is a problémád?

    Idén 4x kellett gépet cserélnem, úgyhogy már tele a hócipőm a gép-telepítésekkel, a második gép után listát írtam magamnak a szükséges/hasznos/kedvenc programjaimról, nehogy valamit kifelejtsek.
    Ld. még: windows deployment tools, mini setup. Lényeges változtatások nélkül rá lehet erőltetni a meglévő windows-t a meglévő programokkal és beállításokkal az új hardverre.

    [ Szerkesztve ]

  • Gregorius

    őstag

    válasz Wolverine #98 üzenetére

    ha egy cég Windowst tesz az eladott gépére, akkor nem tehet rá Firefoxot vagy Operát (MPlayert, VLC-t stb.) tudtommal
    Tenni tehet. Pl: [link]
    Hogy gyakorlatilag alig csinálja ezt valaki, az már más kérdés.

    Kérdezhetnénk azt is, milyen jogon rak bele az ms egy olyan programot a rendszerébe, ami nem szabványos
    Mert? Milyen jogi akadálya van annak, hogy nem szabványos komponenseket használjon az ember?

  • Gregorius

    őstag

    válasz bambano #101 üzenetére

    Ha a java meg a köré felépített rendszer nem áttörés, akkor nem tudom, mi az.
    Habár a Java igen nagyon megkönnyíti bizonyos szoftverfejlesztők munkáját, rengeteg problémát egyáltalán nem old meg. Microsoft.NET dettó (azzal is nagyon sok gond van). Éveket kell még érnie, amíg feltételek nélkül jobb, mint a korábbi megoldások. (Amúgy a Javát addig nem tudom komolyan venni, amíg tisztességes generics implementáció helyett csak alibi type erasure van.)

    Ha megnézel pl. egy átlagprocesszort, nemigen növekedett a fícsörszett az elmúlt évtizedben, inkább csak ráncfelvarrások történtek, meg brutális optimalizálás mind a logikai felépítésen mind a gyártástechnológián. (Még a GPU-k is csak határeset.)

    Ellenben a szoftveripar burjánzik az újabbnál újabb vélt vagy valós fícsör igényektől, minden verzióval egyre komplexebb, átláthatatlanabb lesz az egész csomag. A Nero7 telepítője például 1,2G-t csomagol ki magából és másfél óra, amíg egy átlag irodai gépre feltelepítem belőle kizárólag a CD író komponenst. (Az Acrobat Readert hasonló okokból már leváltottam.) És ez egy egyszerű CD író komponens, nem komplett operációs rendszer.

    Ez most már kicsit kezd elkanyarodni a témától...
    Az internet egyik alaptétele, hogy ha valamire van szabvány, azt köteles vagy alkalmazni. Nem terhelheted a szerver oldalt azzal, hogy a kliensed marhaságot csinál, készüljenek fel rá szerveroldalon.
    Egyrészt ki írja elő, hogy köteles vagy alkalmazni? (Arról nem is beszélve, hogy a szabvány bonyolult, nem feltétlenül egyértelmű, akkor meg hibás, illetve teljesen szabványos de inkompatibilis implementációk keletkezhetnek.)
    Másrészt naiv az, aki arra alapozva csinál szervert, hogy a kliens majd rendesen viselkedik, amikor ezt nem tudja garantálni. Max a rendetlenkedőket el lehet hajtani a búsba.
    Harmadrészt kicsit problémás olyan szabványt követni, ami azután keletkezik, hogy a termék lekerült a futószalagról (a CSS 2.1 még mindig csak candidate recommendation, és az is csak nyár közepe óta), ráadásul úgy, hogy az addig született alkalmazásokat ne törje el.

    El tudod képzelni, hány webtervező lélegezne fel, ha minden böngésző szabványos lenne? Hány weblapon nem kellene böngésző verzió detektálással kezdeni a lapot?
    El. A kedves webtervező hátsó gondolat nélkül használná a böngészőspecifikus ámbár nem szabványos fícsört, akár a dokumentációban előírttól eltérő módon, ugyanúgy verziódetektálással (ha egyáltalán megnézi több böngészőben). A kedves megrendelőt/végfelhasználót az érdekli, hogy működjön, nem az, hogy mennyire szabványos. Ez utóbbi legfeljebb a webfejlesztőt érdekli, az ő véleménye meg nem jelent sokat.

    Teljesen irrealis, hogy egy "tiszta" vista telepites 8-10 gigat foglaljon
    Várjuk is a Windows 7-et nagyon.

    XP detto, 2000-ben mindenki hanyattesett a 1.5 gigas mereten. Mert akkor meg a W98 150 megas clean-installja volt az atlagos.
    Nem egészen, a Win98 az ugyan 200-300 megás volt, viszont a Win2000 már alulról nyaldosta az 1G-t. Ahhoz képest az XP nem volt jelentősen nagyobb.

    Az ms miért nem csinál ilyen kiadást? Miért kell azt illegálisan gányolni?
    Hogy eggyel (vagy egy tucattal) kevesebb konfigurációt kelljen támogatni. Szvsz így is kemény dolguk lesz az összes Vista edisönnel. (Persze szigorúan a jelenlegi architektúra mellett. A Windows 7 sokmindenen változtathat.)

    a Windows Update, ugyanis az csak IE alatt szólal meg
    Az Automatic Update viszont böngésző nélkül is megy.

    Tenni tehetett 2005-ben.
    Most is tehet, csak nem tömeges a jelenség:
    [link]
    OEMs continue to shun Firefox except in some custom-ordered configurations
    Nem is nagyon nyomul a Mozilla az OEMeknél.

    [ Szerkesztve ]

  • Gregorius

    őstag

    válasz tgabi333 #110 üzenetére

    A kedves megrendelő legtöbbször annyira sík, hogy azt sem tudja mit akar és az a rosszabbik eset amikor tudja, szerinted még ma is miért készül annyi weboldal használhatatlan romhalmaznak?
    Pontosan erről beszélek. Viszont az egységsugarú vezetőség elég hamar összeráncolja az egységsugarú szemöldökét, ha valami késik és többe kerül, mindegy mi miatt. Akkor pedig vagy presztízskérdést csinál az ügyből (ez esetleg gigamegaszupermultinacionális vállalatoknál fordul elő), vagy tesz az alternatív böngészőkre és hamar akar olcsóbb eredményt. A webfejlesztő véleménye meg továbbra is a perifériára szorul.

    Az automatic update egyenértékű a windows update-el?
    Az átlagfelhasználónak igen. A nem átlag felhasználó viszont ha nagyon akar valami opcionálisat (az AU gyakorlatilag csak ezt nem kínálja abból a pakkból, amit a MU igen), azt a download centerben is könnyedén megtalálja, az viszont nem böngészőfüggő.

    Szvsz a Windows Update a Microsoft weboldala, az Automatic Update meg a Control Panelből elérhető frissítő alkalmazás. (nyilván utóbbi is IE-t használ, de ebben a kérdésben nem vagyok kompatibilis)
    A MU tulajdonképpen egy másik front-end az AU mellett. Ugyanaz a motor hajtja mindkettőt, ha jól tudom. Persze az elérhető szolgáltatásokban van némi eltérés.

  • Gregorius

    őstag

    válasz cousin333 #397 üzenetére

    Nem. A cikkben az szerepel, hogy a Windows a piaci súlyánál fogva előnyt élvez a böngészőpiacon is. És ezt olyan módon ki is használja, hogy alapállásból tesz a szabványokra. Ez azzal jár, hogy a fejlesztők főképp az IE-re fejlesztenek, a szabványokra kevésbé.
    A fejlesztők egyébként is böngészőre fejlesztenek, nem szabványra. A böngésző tud renderelni, a szabvány nem.
    Egyébként: [link]

  • Gregorius

    őstag

    válasz dabadab #399 üzenetére

    Egy átlag netes technológia jóval egyszerűbb, ennélfogva jóval több kliens fedi le a piacot - nem három - és jóval nagyobb eséllyel implementálják pontosan a szabványt. Ennek ellenére ott is csak néhány klienssel tesztelnek és bőven előfordul, hogy a soron következő szeretetcsomagban specifikusan X szerver és Y kliens között orvosolnak kompatibilitási problémákat.
    Ezen túl a böngésző az egy olyan speciális állatfaj, hogy a webszerver hígan tojik rá, hogy a kliens mit és hogyan állít össze a képen, vagyis az FTP-vel, e-maillel ellentétben nem katasztrofális, ha a megjelenítés nem szabványkövető, csak a kommunikációnak kell annak lennie.

  • Gregorius

    őstag

    válasz Dare2Live #402 üzenetére

    Hirtelenjében elgondolkodtam egyébként azon, hogy mi vette rá az MSt a görény viselkedésének föladására mert magától jó fej ugye nem szokott lenni....
    Görény az továbbra is, mint a nagyobb cégek többsége, de ha valaminek marketingértéke van, arra mozdulni kell. És természetesen beadni a népnek, hogy nem is görények vagyunk, hanem egyenesen hermelin. Ez azon ritka helyzetek egyike, amikor a két fél érdekei konvergálnak egymáshoz.

    hogy vmi igazan bonyolultat mondjak - a C++ programokat sem forditokra szoktak irni (ill. az egyetlen forditospecifikus dolog, amit mostanaban lattam, az a VS for bugjat volt hivatott kezelni - hiaba, az MS tud
    Sajnálatos módon ismét sikerült beletenyerelni a dologba, ugyanis az első dolog, amiben a C++-t megkülönböztetik a C++-tól az az, hogy VS vagy nem. A Microsoftnak rengeteg saját kiegészítése van a fordítójában, ami természetesen nem szabványos (abba pedig már ne is menjünk bele, hogy a szabványt 100%-osan megvalósítja-e) és ennélfogva más C++ fordító nem is zabálja meg. Ellenben a fejlesztők többségét roppant módon hidegen hagyja, hogy csak VS alatt fordítható-e a kód vagy esetleg mással is megy.

    [ Szerkesztve ]

  • Gregorius

    őstag

    válasz doc #418 üzenetére

    amúgy meg örülök neki hogy az ms végre elkezd abba az irányba gondolkodni, amerre már vagy 10 éve kellett volna lépniük
    "Kár, hogy erről a készítőkön kívül soha senki semmit nem hallott még, ergó még az is lehet, hogy egy árva bit nem igaz belőle". :P

    [ Szerkesztve ]

  • Gregorius

    őstag

    válasz bambano #421 üzenetére

    Ez körülbelül akkora marhaság, mintha az opel külön autót gyártana az m7-es autópályára és egy másikat az m3-asra.
    Vegyük például a jó kis BKV buszokat (az újabbakat). Azokat a gyártó nem a budapesti útviszonyokra illetve úthiányviszonyokra gyártotta, mert arrafelé az út olyan, amilyen, itt meg még olyanabb. Meg is látszott az eredménye, amíg nem tették Thököly út-kompatibilissá őket.

    Valószínűleg téged is fel lehetne idegesíteni azzal, ha a hálószobai 230-as konnektor más lenne, mint az ebédlői, így vagy mindenhova másféle tv-t vennél, vagy átalakítók tömegét cipelnéd magaddal
    Amikor kint voltam Londonban, akkor is átalakítóm volt. Ha meg az USÁba mentem volna, akkor meg még fesz. konverter is kellett volna. Kizárólag praktikussági oka van annak, hogy ugyanaz a fesz jön a konnektorból a lakáson belül.

Új hozzászólás Aktív témák