Új hozzászólás Aktív témák

  • Gregorius

    őstag

    válasz bambano #101 üzenetére

    Ha a java meg a köré felépített rendszer nem áttörés, akkor nem tudom, mi az.
    Habár a Java igen nagyon megkönnyíti bizonyos szoftverfejlesztők munkáját, rengeteg problémát egyáltalán nem old meg. Microsoft.NET dettó (azzal is nagyon sok gond van). Éveket kell még érnie, amíg feltételek nélkül jobb, mint a korábbi megoldások. (Amúgy a Javát addig nem tudom komolyan venni, amíg tisztességes generics implementáció helyett csak alibi type erasure van.)

    Ha megnézel pl. egy átlagprocesszort, nemigen növekedett a fícsörszett az elmúlt évtizedben, inkább csak ráncfelvarrások történtek, meg brutális optimalizálás mind a logikai felépítésen mind a gyártástechnológián. (Még a GPU-k is csak határeset.)

    Ellenben a szoftveripar burjánzik az újabbnál újabb vélt vagy valós fícsör igényektől, minden verzióval egyre komplexebb, átláthatatlanabb lesz az egész csomag. A Nero7 telepítője például 1,2G-t csomagol ki magából és másfél óra, amíg egy átlag irodai gépre feltelepítem belőle kizárólag a CD író komponenst. (Az Acrobat Readert hasonló okokból már leváltottam.) És ez egy egyszerű CD író komponens, nem komplett operációs rendszer.

    Ez most már kicsit kezd elkanyarodni a témától...
    Az internet egyik alaptétele, hogy ha valamire van szabvány, azt köteles vagy alkalmazni. Nem terhelheted a szerver oldalt azzal, hogy a kliensed marhaságot csinál, készüljenek fel rá szerveroldalon.
    Egyrészt ki írja elő, hogy köteles vagy alkalmazni? (Arról nem is beszélve, hogy a szabvány bonyolult, nem feltétlenül egyértelmű, akkor meg hibás, illetve teljesen szabványos de inkompatibilis implementációk keletkezhetnek.)
    Másrészt naiv az, aki arra alapozva csinál szervert, hogy a kliens majd rendesen viselkedik, amikor ezt nem tudja garantálni. Max a rendetlenkedőket el lehet hajtani a búsba.
    Harmadrészt kicsit problémás olyan szabványt követni, ami azután keletkezik, hogy a termék lekerült a futószalagról (a CSS 2.1 még mindig csak candidate recommendation, és az is csak nyár közepe óta), ráadásul úgy, hogy az addig született alkalmazásokat ne törje el.

    El tudod képzelni, hány webtervező lélegezne fel, ha minden böngésző szabványos lenne? Hány weblapon nem kellene böngésző verzió detektálással kezdeni a lapot?
    El. A kedves webtervező hátsó gondolat nélkül használná a böngészőspecifikus ámbár nem szabványos fícsört, akár a dokumentációban előírttól eltérő módon, ugyanúgy verziódetektálással (ha egyáltalán megnézi több böngészőben). A kedves megrendelőt/végfelhasználót az érdekli, hogy működjön, nem az, hogy mennyire szabványos. Ez utóbbi legfeljebb a webfejlesztőt érdekli, az ő véleménye meg nem jelent sokat.

    Teljesen irrealis, hogy egy "tiszta" vista telepites 8-10 gigat foglaljon
    Várjuk is a Windows 7-et nagyon.

    XP detto, 2000-ben mindenki hanyattesett a 1.5 gigas mereten. Mert akkor meg a W98 150 megas clean-installja volt az atlagos.
    Nem egészen, a Win98 az ugyan 200-300 megás volt, viszont a Win2000 már alulról nyaldosta az 1G-t. Ahhoz képest az XP nem volt jelentősen nagyobb.

    Az ms miért nem csinál ilyen kiadást? Miért kell azt illegálisan gányolni?
    Hogy eggyel (vagy egy tucattal) kevesebb konfigurációt kelljen támogatni. Szvsz így is kemény dolguk lesz az összes Vista edisönnel. (Persze szigorúan a jelenlegi architektúra mellett. A Windows 7 sokmindenen változtathat.)

    a Windows Update, ugyanis az csak IE alatt szólal meg
    Az Automatic Update viszont böngésző nélkül is megy.

    Tenni tehetett 2005-ben.
    Most is tehet, csak nem tömeges a jelenség:
    [link]
    OEMs continue to shun Firefox except in some custom-ordered configurations
    Nem is nagyon nyomul a Mozilla az OEMeknél.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák