Az adat mindig drága

Archiválás

Az archiválás

Következzen a lényeg: az archiválás, más néven mentés, adatmentés, biztonsági mentés. Hívhatjuk bárhogy, a lényeg, hogy a számunkra fontos anyagokat megőrizzük adatvesztés/adat-visszaállítás esetére. A „Pick a task” ablakban válasszuk a Backup opciót, és elindul az archívumkészítő varázsló (a szoftverben egyébként szinte minden varázslóként indul). Itt kiválaszhatjuk az archiválandó adatok típusát:

  • My Computer: a teljes lemez és annak partíciói is archiválásra kerülnek. Jelentős mennyiségű tárhely szükséges hozzá, de lehetővé teszi, hogy rövid idő alatt helyre lehessen állítani a teljes rendszert adatvesztés/sérülés vagy hardveres hiba esetén.
  • My Data: kiválaszthatjuk, hogy mely adatokat szeretnénk menteni. Lehetőség van manuálisan kijelölni a menteni kívánt fájlokat, mappákat, illetve kiterjesztések alapján megjelölni az archiválni kívánt adatokat. Saját kategóriákat is ki lehet alakítani a fájlkiterjesztésekre alapozva: például az összes fotót (*.jpg) szeretném menteni.
  • My Application Settings: segítségével módunkban áll meghatározott programok beállításainak mentése majd szükség esetén visszaállítása.
  • My E-mail: a Microsoft Outlook üzeneteket, beállításokat, felhasználói fiókokat, címjegyzékeket menthetjük el gyorsan és egyszerűen.

Próbaképp lássuk hogyan működik élesben a teljes rendszer/partíció archiválása, tehát válasszuk a My Computer opciót!

Kiválaszthatjuk a számítógéphez jelenleg csatlakoztatott különböző háttértárakat, illetve azok egyes részeit, a partíciókat. Az archiválni kívánt rész kiválasztása után néhány hasznos információt ad a program az archiválás előtt, mely arra figyelmeztet, hogy amennyiben az adott adathalmazról már készült mentés, érdemes egy járulékos vagy megkülönböztető adatmentést végezni, amellyel az eredeti archívumhoz képest történt változásokat rögzítjük. A járulékos vagy megkülönböztető típusú mentés készítéséhez válasszuk ki az eredeti, teljes archív fájlt. De ha ez az első archiválás, válasszuk a teljes archiválás opciót.

Megadhatjuk az archiválni kívánt adatok mentési helyét. Az elkészült archívum a .tib kiterjesztést fogja használni. A későbbi könnyebb megkülönböztethetőség érdekében megjegyzéseket is (nem csak post it stílusút, hanem egészen hosszút is) fűzhetünk az állományhoz.

Az archiválás megkezdése előtt összefoglalót kapunk az eddig beállított opciókról, majd megindul a folyamat, mely alatt tájékoztató jelleggel kiírja a szoftver, hogy mennyi még a hátralevő idő. A végén naplót kérhetünk az elvégzett feladatról és – ha beállítottuk – lefut az automatikus ellenőrzés funkció.

Kézzel kijelölt fájlok és mappák archiválása

A pillanatkép készítése a rendszerről nagyon hasznos, de lehetőség van egyenként kiválasztott fájlok/mappák mentéséről is gondoskodni. Ehhez indítsuk el a „.|. Backup” varázslót, és válasszuk a „Files and Folders” opciót a „.|. backup type” ablakban, majd válasszuk ki a menteni kívánt fájlokat és/vagy mappákat. Meghatározhatjuk azokat a rejtett fájlokat is, amelyeket nem szeretnénk elmenteni, vagy egyéb szelektálási kritériumokat is definiálhatunk. Aztán válasszuk ki a cél-tárolóeszközt (CD, DVD, hálózat, külső meghajtó), majd az archiválás típusát, és készen is vagyunk.

Acronis Rescue Media Builder, a megmentő

Akár hardver, akár szoftver hibája okozza, bizony előfordul, hogy nem tudunk belépni a Windowsba. Ebben az esetben nyújthat segítséget az Acronis Rescue Media Builder. Ez a funkció lehetőséget ad arra, hogy egy olyan bootlemezt készítsünk, amely az Acronis True Image Home egy önállóan, adathordozóról futtatható verzióját tartalmazza.

A bootlemez elkészítésekor megadhatjuk, hogy a full vagy a safe verziót szeretnénk használni, illetve milyen adathordozón kívánjuk létrehozni a backupot (CD, ISO image, floppy és Remote Installations Services alkalmazással ellátott szerver). A full verzió minden funkciót biztosít, amelyet az Acronis True Image Home a Windows operációs rendszer alatt használ – támogatja az USB-eszközöket, PC-kártyákat és SCSI-merevlemezeket, míg a safe változat nem.

Amikor a szoftver a boot CD-ről indul, teljes egészében a RAM-ba töltődik be, így lehetőség van a program elindulását követően eltávolítani az adathordozót és kicserélni a visszaállítani kívánt archív adatokat tartalmazó médiára. Tehát egy DVD-meghajtóban gond nélkül kicserélhetjük a boot CD-t az archívumot tartalmazó lemezre.

CD-ről indítva a programot ne lepődjünk meg, ha a meghajtókat nem a megszokott betűjel alatt találjuk. A szoftver írói szerint ez természetesen nem az Acronis hibája, csupán a Windows kissé nehézkesen kezeli a meghajtók betűjeleit, nem hagyva túl sok lehetőséget a változtatásra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények