Az adat mindig drága

További lehetőségek

Image-fájlok mountolása virtuális meghajtóként

A szoftver egyik sajátsága, hogy az elkészített image-fájlokat a beépített virtuális meghajtókkal olvashatóvá tudja tenni. Ez lehetőséget ad a felhasználónak arra, hogy egyes fájlokat, mappákat gyorsan helyreállítsanak. A mountolt image-fájlban levő adatokat – alapesetben – nem lehet sem törölni, sem módosítani, de lehetőség van az image-fájlok „olvasás-írás” módban történő mountolására is, amely lehetővé teszi fájlok/mappák mozgatását, létrehozását, átnevezését, törlését. Az Acronis készít egy új járulékos mentést, amely tükrözi a mountolt image-fájlban bekövetkező változásokat.

De:

  • Csak lemez-/partícióimage-fájlokat lehet mountolni, file-by-file backupot nem.
  • Ha egy állomány jelszóval védett volt, akkor a mountolás is csak jelszó megadásával lehetséges.
  • Az egyszerre mountolható image-fájloknak csak a rendszermemória mennyisége szabhat határt.
  • Ha megkülönböztető image-fájlt akarsz mountolni, rendelkezned kell a kezdeti teljes image-fájllal.

Ütemezés

Mivel az ördög nem alszik, mindenkinek érdeke, hogy rendszeres archiválással védje adatait. Ezt könnyedén megvalósíthatjuk, ha a backupot ütemezett feladatként állítjuk be. A True Image Home ezen része is – hasonlóan a korábban már bemutatott backuphoz – teljesen testre szabható.

A feladatokat a „Schedule Task Wizardon” keresztül állíthatjuk be. Megadhatjuk a feladat futásának idejét, a mentésre kerülő fájlokat/mappákat vagy akár a teljes rendszert, esetleg annak egyes partícióit mint backupolni kívánt elemet. Kivehetjük – például kiterjesztések alapján – azokat a fájlokat, amelyeket nem szeretnénk archiválni. Jogosultságokat, jelszót állíthatunk be és feljegyzést tűzhetünk az adott feladathoz.

Klónozás

Minden felhasználó, aki kicsit is jobban elmerült a számítógépek világában, tudja, hogy új merevlemez vásárlásakor tengernyi időrabló feladat jelentkezik, különösen ha a rendszert tartalmazó merevlemezt szeretnénk lecserélni (particionálás, formázás, Windows telepítése, új driverek telepítése, adatok átvitele egyik meghajtóról a másikra, személyes beállítások, stb.). Az Acronis True Image Clone Disk Wizard minden felsorolt feladatot elvégez helyettünk a beállításoknak megfelelően: meglévő rendszermeghajtónkat egy az egyben klónozza le az új merevlemezre – kellő precizitással és sebességgel –, amelyet így a csere után azonnal használhatunk is.

Arra az esetre, ha biztonságosan szeretnénk törölni merevlemezünket (például szeretnénk eladni, de nem akarjuk, hogy adataink közt mások turkáljanak), két opciót kínál az Acronis. Egy gyors (egylépcsős) és egy normál (többlépcsős) módot használhatunk arra, hogy adatainktól véglegesen megszabaduljunk.

Partícionálás

Akinek már elege van a Microsoft Management Console-ból, annak érdemes kipróbálnia az Acronis merevlemez-particionáló modulját, amelyben végtelenül egyszerűen, logikusan, nagyon rövid idő alatt alakíthatjuk át merevlemezünk területi felosztását, arról nem is beszélve, hogy sokféle fájlrendszert választhatunk, amikor formázásra kerül a sor.

Konklúzió

Kijelenthetjük, hogy az Acronis True Image 10 Home használata egyszerű. A windowsos környezetbe kaméleonként illeszkedő program a különböző funkciókhoz kapcsolódó varázslók segítségével szinte kézen fogva vezeti végig az embert a megfelelő funkciók használata során.

Az szoftver erősen hasonlít Shrekre: szintén sok rétege van. Egy azoknak, akik egyszerűen szeretnének adataik biztonságáról gondoskodni. Egy azoknak, akik jobban elmélyednek a szoftverben, és már képesek alapvető beállításokat ütemezni, de azok sem csalódnak, akik leereszkednek az alkalmazás legmélyebb bugyraiba.

Ahhoz azonban, hogy időt, tárterületet és bosszúságot spóroljunk meg, érdemes tisztában lenni az adatmentés beállítási lehetőségeivel, melyhez kitűnő segítséget kapunk. Az Acronis True Image Home 10 kiadásának kézikönyve PDF formátumban érkezik, mely érthetően magyarázza és számos képpel illusztrálja a program különböző elemeinek működését, de a profiknak részletes és nagyon pontos leírással, háttérinformációkkal is szolgál.

Kalandor

Az Acronis True Image 10 Home-ot az Acronis hazai disztribútorától, a SVED Zrt.-től kaptuk tesztelésre, a termék ajánlott kiskereskedelmi ára bruttó
13 500 forint. Próbaverziója letölthető a fejlesztő honlapjáról.

Előzmények