Az adat mindig drága

True Image Home

Az Acronis True Image 10 Home

Egy gimnáziumi tanárom szokta mondani, hogy a nyelvtanulás az egyetlen dolog, amit rosszul is érdemes tudni. Nem volt igaza, az adatmentés is ilyen: hacsak egy egyszerű másolatot készítünk Windows Intézőben fontosabb fájljainkról egy másik meghajtóra, már megtettünk valamit azért, hogy ne érhessenek meglepetések. Azonban célszoftverekkel egyszerűbben, biztonságosabban, testre szabottan érhetjük el mindezt. Ezúttal az Acronis szoftverház True Image 10 Home szoftverét vesszük górcső alá.

Telepítés

Az Acronis szoftverét négyfajta operációs rendszerre telepíthetjük: Windows 2000 Professional SP4-re, a Windows XP SP2-re, illetve az XP Professional 64 bites változatára, valamint a Vistára. Tegyük hozzá azonban, hogy a True Image Home, mint a nevében is benne van, otthoni mentésekre optimalizált szoftver, tehát nem katasztrófa, hogy például a Windows 2003 Server nincs a támogatott operációs rendszerek palettáján. (Ezzel a rendszerrel a nagyobb testvér, az Acronis True Image 9.1 Server működik együtt.) Hardverszinten csak egy Pentium processzort igényel a program, és 128MB RAM-ot.

A szoftver telepítő-képernyője félelmetesen hasonlít a Windows XP-jére. A felocsúdás után 3 fajta telepítés közül választhatunk: tipikus, testre szabható és teljes. A tipikus telepítésnél az Acronis szoftvere és a Bootable Rescue Media Builder kerül a gépünkre, de a testre szabható beállításnál kérhetjük a BartPE és a Bootable Rescue Media Builder komponensek telepítését is. Előbbi egy paraméterezhető, önállóan bootolható live Windows CD/DVD, utóbbival pedig bootolható helyreállító lemezt készíthetünk.

A szoftver természetesen válaszható módon képes települni csak az éppen bejelentkezett, de akár az összes felhasználó fiókjába is. Utóbbi esetben az egyes felhasználók külön-külön beállításokkal rendelkezhetnek. A telepítő körülbelül egy percig másolja a fájlokat a gépünkre, majd újraindítást kér.

Használat közben

Újraindítás után a feladatkezelőben 2 folyamat tűnik fel, melyek innentől minden rendszerindításkor betöltődnek (letiltás esetén a szoftver nem működik megfelelően). Az Acronis True Image 10 első indításakor a már említett XP-s érzet csak fokozódik: a főablak egy felturbózott Windows Intéző látszatát kelti.

Beállítások

Ássunk kicsit mélyebbre, lássuk, milyen módosítási lehetőségeket rejt az Options menüpont. Ha nem felelnek meg ízlésünknek az Acronis True Image felhasználói felületén használt betűtípusok, itt lehetőségünk van változtatni ezen „áldatlan állapoton”. Az Archive protection pontban az érzékeny tartalmú archivált/archiválandó fájlokat jelszóval védetté tehetjük. Emellett szoftver támogatja az általunk meghatározott kiterjesztésű fájlok kizárását az archiválásból (például ideiglenes fájlok vagy egyéb értéktele fájl).

Az archiválás előtt, illetve azt követően lehetőségünk van különböző parancsok futtatására: például valamely szolgáltatás vagy program elindítása vagy leállítása (probléma esetén leállítható egy-egy harcias vírusirtó).

Akárcsak a tömörítő programok esetében, a True Image Home-nál is megadhatjuk az archiválandó adatok tömörítésének mértékét. Három tömörítési szint állítható be az archívum létrehozásánál: alacsony, normál és magas (+ a nincs tömörítés). Minél magasabb tömörítési szintet állítunk be, annál kisebb helyet foglal majd az elkészült archívum, de annál tovább is tart elkészíteni.

Nyitott az út, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb egyensúlyt a sebesség és a tárhelykihasználás közt. Vegyük figyelembe, hogy egyes fájlok nem tömöríthetők olyan hatékonyan, mint mások. Például a JPG fotók esetében nem sok helyet takarítunk meg, ha maximális tömörítési szintet választunk.

Szintén szabadon állítható az archiválási folyamat prioritása is. A magas prioritás ugyan gyorsabb tömörítést eredményez, de a rendszeren futó egyéb alkalmazások (vagyis az egész gép) lassulásával járhat. Az alacsony prioritást egyprocesszoros gépeken, a normal, illetve a magas szintet pedig kétmagos vagy hyper-threadinges processzorokon érdemes alkalmazni.

A különböző típusú adathordozókra való mentés sem okoz gondot. Ezt az opciót nyugodtan hagyhatjuk automatikus beállításon, de választhatunk a lenyíló menüből is, ahol az általánosan használt adattárolókat (zip drive, CD és DVD) ajánlja fel a program.

Ha eltávolítható médiára (CD, DVD, floppylemez, stb.) archiválunk, lehetőségünk van a teljes Acronis True Image Home beállításokkal együtt való mentésére vagy „egygombos helyreállítás” típusú mentést készíteni (utóbbi egyszerűbb backupot tesz lehetővé). Ha több funkcionalitást szeretnénk, mint amit a One-click restore kínál, és az archiváláshoz kiválasztott tárolóeszközön nem számít a méret, válaszható a „Full version” is, amely illesztőprogramokat biztosít USB-eszközök, PC-kártyák és SCSI-lemezek számára is.

Ha nem is változtatunk semmit az archiválás opcióin, egy gyárilag inaktív funkciót mindenképp érdemes bejelölni: kérjük a szoftvert, hogy az archiválás befejeztével ellenőrizze le a mentett adatokat. Az archiválás folyamata kissé lelassul, viszont még időben megtudhatjuk, hogy a biztonságban hitt adataink tényleg a legjobb állapotban vannak-e.

A visszaállítás opciói (restoration options) jórészt megegyeznek az adatmentés opcióival, így csak egy eltérést érdemes kiemelni: megszabhatjuk, hogy a program a fájlok felülírásának tekintetében miképp állítsa vissza archív adatainkat. Itt három mód közül válaszhatunk:

  • mindenképpen felülírja a már létező fájlt
  • felülírja a már létező fájlt, amennyiben az régebbi
  • ne írja felül a már létező fájlt

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények