A megvásárolt zene lemásolása lopás – legalábbis a Sony jogásza így gondolja

A napokban indult meg az Egyesült Államokban az a nagyszabásúnak szánt per, melyet a zenei kiadók szövetsége indított a Kazaa fájlcserélő rendszeren jogvédett zenéket megosztók ellen – a 26 ezer érintett közül elsőként Jammie Thomas ügyét tárgyalják, akit 1702 zene megosztásával vádolnak, s ha elítélik, akár 1,2 millió dollár bírságra is számíthat.

Az ügyben tegnapelőtt tanúvallomást tett Jennifer Pariser, a Sony BMG vezető jogásza, aki erősen megfogalmazott álláspontjával kiérdemelte a sajtó figyelmét is. Pariser indulatosan jelentette ki, hogy a fájlcserélők irdatlan károkat okoznak a zenei iparnak, s úgy véli, a kalózkodás az oka, hogy a Sony BMG bevételei 2000 óta a felére estek vissza. Sőt, amikor azt fejtette ki, hogy mit is ért lopáson, kalózkodáson, akkor elmondta, hogy véleménye szerint az is lopásnak minősül, ha a legálisan megvásárolt hordozóról a felhasználó a saját maga részére készít egy másolatot: a megvásárolt dalról egy másolatot készíteni csak finom megfogalmazása annak, hogy ellopni egy másolatot – érvelt a jogász. Ezzel valójában azt jelentette ki, hogy ha valaki a boltban vásárolt zenei CD-jét konvertálja egy másik formátumra, hogy le tudja játszani a hordozható zenelejátszóján, akkor lopást követ el.


Forrás: thenetworkadministrator.com

A probléma nem véletlenül az Egyesült Államokban merül fel, itt ugyanis a „fair use” szabályozza a jogvédett anyagok másolásának lehetőségeit – Európában a legtöbb helyen (most már Svájcban is, de például a britek az amerikaihoz hasonló jogot alkalmaznak, ám jelenleg itt is folyik a vita az átalakításáról) jogszabályok által engedélyezett a magáncélú másolás és letöltés –, ezért nincs beleépítve az üres hordozók árába a jogdíj, így a magáncélú másolás törvényileg nincs engedélyezve, hanem a „tisztességes használat” jogi formula értelmezése alapján tekintik megengedhetőnek avagy nem. A Sony jogásza szerint a magáncélú másolás nem fér bele a „fair use” körébe.
  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények