Az aukciós oldalakat is figyeli a BSA

Az egyes nagy szoftvergyártók érdekeit képviselő Business Software Alliance (BSA) az idei első félévben 36 000 olyan illegális szoftver eladását hiúsította meg, amelyeket online aukciós oldalon kínáltak megvásárlásra. Ezek kiskereskedelmi értéke meghaladja a 8 millió dollárt. „Ez azonban csak a jéghegy csúcsa” – mondta John Wolfe, a BSA internetes jogérvényesítésért felelős igazgatója, aki szerint a vásárlónak mindig élnie kell a gyanúperrel, ha feltűnően alacsony árakba botlik egy-egy árverésnél. Egy vonatkozó IDC-tanulmány szerint az aukciós oldalakon az esetek kevesebb mint 50 százalékában legálisak a kínált szoftverek. Ráadásul – állítja Wolfe – a hamis termékek gyakran vírusokat vagy kémprogramokat is tartalmaznak.

„Ezeknek a termékeknek egy része speciális, üzleti célú szoftver, amelyet csakis vállalatok használnak. A BSA megfigyelte például, hogy a számítógépes tervezésre vagy számítógép által vezérelt gyártásra kifejlesztett szoftverek közül is jó néhányat kínálnak illegálisan az interneten. Óvatosságra inteném azokat a cégeket, amelyek az internetes beszerzés mellett döntenek” – figyelmeztetett Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője.

A szervezet nemcsak az aukciós oldalakat figyeli – már hazánkban is –, hanem a fájlcserélő hálózatokat is. Közleményük szerint havonta átlagosan 200 000 illegális szoftverfájlt azonosítanak a P2P rendszereken – ezek eltávolítása azonban nem egyszerű feladat.

Azóta történt

Előzmények